27 Μαΐ 2011

Το ΕΔΑΔ λέει ναι στον προγεννετικό έλεγχο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 26.5.11, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι η Πολωνία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, όταν εκείνη αρνήθηκε επανειλημμένα τον προγεννητικό γενετικό έλεγχο αφότου μια γιατρίνα ανακάλυψε αταξίες στο έμβρυο κατά τη διάρκεια ενός ηχογράμματος. Η εξέταση θα είχε ενημερώσει την γυναίκα να αποφασίσει για το αν θα τερματίσει ή όχι την εγκυμοσύνη της. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Δικαστήριο ειδικώς έκρινε ότι μια άμβλωση σχετίζεται με παραβίαση που ισοδυναμεί με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Το Δικαστήριο ανέφερε, επίσης, παραβίαση της ιδιωτικής ζωής της γυναίκας και διέταξε την κυβέρνηση της Πολωνίας να την αποζημιώσει.

"Η σημερινή απόφαση είναι μια ρηξικέλευθη νίκη για τις γυναίκες σε όλη την Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αφήσουν τις γιατρίνες να επιβάλουν την κατά των αμβλώσεων ιδεολογία τις για έγκυες γυναίκες που αναζητούν γενετικές εξετάσεις”, δήλωσε η Nancy Northup, προεδρίνα του Κέντρου Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής. “Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η παρακράτηση πληροφοριών ή νόμιμων υπηρεσιών υγείας από μια γυναίκα της στερεί τη δυνατότητα να πάρει μια από τις εξαιρετικά σημαντικές και ιδιωτικές αποφάσεις για τη ζωή της".


Η Πολωνία έχει έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους άμβλωσης στην Ευρώπη, αλλά ο νόμος επιτρέπει την άμβλωση σε περιπτώσεις εμβρυϊκών ανωμαλιών. Στην απόφαση, το Δικαστήριο επισήμανε επίσης ότι η Πολωνία θα πρέπει να εφαρμόσει αποτελεσματικά το δίκαιο εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των γυναικών στις διαγνωστικές διαδικασίες.


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.5.11 στην http://reproductiverights.org/en/press-room/european-court-issues-landmark-decision-against-poland-says-women-entitled-to-prenatal-ge