14 Μαΐ 2011

Είναι το Χόλιγουντ λεσβοφοβικό;

Είναι το Χόλιγουντ λεσβοφοβικό; Is Hollywood lesbophobic?

Η Eden Carter Wood και η Rachel Shelley μιλούν για τη βιομηχανία των λεσβιακών χαρακτήρων εκ των έσω δείτε την πλήρη εικόνα.

Αν παρακολουθήσετε τα βραβεία του Χόλιγουντ αυτής της χρονιάς, θα μπορούσατε να μου συγχωρέσετε τη σκέψη πως η Tinseltown έχει αναπτύξει ένα υπογάστριο για τις λεσβίες; Μάρτυρας η επιτυχία της ταινίας Τα παιδιά είναι εντάξει, το δράμα της Lisa Cholodenko με πρωταγωνίστριες την Julianne Moore και την Annette Bening, οι οποίες είναι ένα ζευγάρι λεσβιών, γονείς μια έφηβης κόρης και γιού. Η ταινία ήταν υποψήφια για το βραβείο της Ακαδημίας καλύτερης εικόνας και οι δύο πρωταγωνίστριες ήταν υποψήφιες για τη Χρυσή Σφαίρα, με την Bening να κερδίζει το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού και η ταινία κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας.

Η ταινία θρίλερ Black Swan, στην οποία η Natalie Portman και η Mila Kunis έκαναν σεξ επί σκηνής, έτυχε επίσης πολύ καλής υποδοχής, η απόδοση της Portman τής εξασφάλισε το όσκαρ καλύτερης ηθοποιού και στην ίδια την ταινία την υποψηφιότητα Καλύτερης Εικόνας.

Στην πραγματικότητα, κοιτάζοντας πίσω στις ταινίες των τελευταίων 20 ετών θα δείτε ότι οι λεσβιακοί ρόλοι έχουν χαρακτηρίσει όλο και πιο έντονα ως κάποιες από τις πιο επιτυχημένες και διάσημες τανίες του Χόλιγουντ. Θυμηθείτε την καριέρα της Charlize Theron με τις επιδόσεις τις ως η κατά συρροή δολοφόνος Aileen Wuornos στη ταινία Monster, η Nicole Kidman είναι μια άλλη ετερό ηθοποιός που πήρε το όσκαρ καλύτερης ηθοποιού παίζοντας την λεσβία, στην περίπτωσή της, παίζοντας την συγγράφισα Virginia Woolf στην ταινία Hours - Ώρες.

Το 2000, η ​​Hilary Swank κέρδισε Όσκαρ για το ρόλο της ως η έφηβη λεσβία Brandon Teena στην ταινία Boys don't cry. Αν και βραβευμένες με Όσκαρ, οι ταινίες δεν είναι απαραίτητα αντανάκλαση της κυρίαρχης τάσης αλλά παρέχουν κάποια στοιχεία σχετικά με τις απόψεις και τις προκαταλήψεις της ελίτ του Hollywood.

Το γεγονός δηλαδή πως οι πρωταγωνίστριες πάντα έχουν ένα προβληματικό ρόλο ή χαρακτήρα να παίξουν, είτε αναπαράγουν ετερό συμπεριφορές. Για το πρώτο δείτε τις Monster, Ώρες και Boys don't cry και για το δεύτερο δείτε την Τα παιδιά είναι εντάξει.


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.5.11 στην Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/arts-entertainment/is-hollywood-lesbophobic.aspx