1 Μαΐ 2011

Η Elodie Lucas και η Karine Hallier κατά Γαλλίας 46386/10 Α'

ΠΕΜΠΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Υπόθεση Αρ. 46386/10 Α'

Η Elodie LUCAS και η Karine HALLIER κατά της Γαλλίας κατατέθηκε στις 13 Αυγούστου, 2010

Έκθεση των πραγματικών περιστατικών

Πραγματικά Περιστατικά
Οι προσφεύγουσες, κυρίες Karine Hallier (στο εξής "η πρώτη προσφεύγουσα) και η Elodie Lucas (στο εξής" η δεύτερη προσφεύγουσα), είναι Γαλλίδες υπήκοοι, γεννήθηκαν αντίστοιχα το 1975 και το 1976 και ζουν στην Arthon-en-Retz. Η πρώτη προσφεύγουσα ενεργεί ως όνομά μόνο ως νόμιμη εκπροσώπισα του ανηλίκου γιου της, του V., όπου επιπροσθέτως προσφεύγει στο Δικαστήριο. Οι προσφεύγουσες εκπροσωπούνται ενώπιον του Δικαστηρίου από τον κ. B. Rousseau, δικηγόρος στη Νάντη.

Α. Οι περιστάσεις της υπόθεσης

Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, που προέκυψαν από τις προσφεύγουσες, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής.
Οι προσφεύγουσες συζούν για περίπου οκτώ χρόνια και σύναψαν Σύμφωνο Συμβίωσης (Πολιτικό Σώμφωνο Αλληλεγγύης - PACS), στο περιφερειακό δικαστήριο της Nantes στις 22 Μαρτίου 2004. Αυτή η ένωση έχει δηλωθεί στην Αρχεί του Ταμείου Οικογενειακών Επιδομάτων (CAF).
Η πρώτη προσφεύγουσα γέννησε ένα παιδί, που ονομάζεται Β., στις 29 Ιουνίου 2004. Η δεύτερη προσφεύγουσα, επίσης, γέννησε ένα παιδί, που ονομάζεται Σ., στις 4 Μαρτίου, 2006.

Σύμφωνα με τις προσφεύγουσες, η αρμοδιότητα της CAF αναγνωρίζει το σπιτικό στις ίδιες και τα δύο τις παιδιά, και ακόμη και τη ποιότητα της σχέσης τωνς γονιών τις, δίνοντάς τις τα ίδια δικαιώματα με τα ετερό ζευγάρια (οικογενειακά επιδόματα με το επιτόκιο που χρησιμοποιείται για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά), αλλά και τους ίδιους περιορισμούς (άρνησή να χορηγήσει στη πρώτη προσφεύγουσα το μητρικό επίδομα λαμβάνοντας υπόψη την κοινότητα της ζωής-τη συμβίωση με τη συντρόφισά της).

Κατά τη γέννηση του Β., η CAF έστειλε επιστολή στον "Κύριο" Lucas Elodie συμπεριλαμβανομένου ενός φυλλαδίου πατρότητας, και αναφέροντας συγκεκριμένα τις ενισχύσεις στις οικογένειες, ειδικά την άδεια πατρότητας.
Η Elodie Lucas ζήτησε τη χορήγηση της άδειας πατρότητας για ένδεκα ημέρες στην αρχή Ταμείο Ασφάλειας Ασθενείας (CPAM), με επιστολή της στις 8 Ιούλη 2004.

Η CPAM κοινοποίησε την άρνησή της με επιστολή της στις 21 Ιουλίου 2004, δηλώνοντας ότι «την τρέχουσα κατάσταση της νομοθεσίας, και συγκεκριμένα το άρθρο L. 331-8 του Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης όπου "Μετά την από τη γέννηση του παιδιού του, ο πατέρας λαμβάνει ημερήσια αποζημίωση", δεν ήταν δυνατό «να δώσει αυτό το πλεονέκτημα σε μια γυναίκα".


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.4.11 και την μεταφράσαμε από την ECHR στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=884651&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649