17 Μαΐ 2011

HRW Ν. Αφρική, αργή η ανταπόκριση στις υποθέσεις λεσβοφοβίας

Στη Νότια Αφρική, η υπόθεση δολοφονίας της λεσβίας Noxolo Nogwaza υπερτονίζει την αργή ανταπόκριση δικαστικού συστήματος

Η Human Rights Watch κάνει έκκληση για τη δολοφονία της λεσβίας Noxolo Nogwaza τον Απρίλιο ως ένα έγκλημα μίσους. Τοπικές λεσβίες ακτιβίστριες λένε ότι η αστυνομία και τα δικαστήρια πρέπει να εκπαιδευθούν για να λαμβάνουν πιο σοβαρά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και συνεχίζουν να διαπράττονται εις βάρος των Νοτιοαφρικανίδων Lgbtiq.

Η δολοφονία της εξέχουσας λεσβίας ακτιβίστριας, που έγινε λίγο μετά τον βιασμό μιας έφηβης λεσβίας ως προσπάθεια να «θεραπεύσουν» της λεσβιοσύνη της, έφερε στο προσκήνιο ανάμικτα συναισθήματα στη Νότιο Αφρική για την λεσβιοσύνη. Στα χαρτιά, η Νότια Αφρική είναι μία από τις πιο φιλελεύθερες χώρες του κόσμου, επιτρέποντας σε λεσβιακά ζευγάρια να νυμφεύονται και να απολαμβάνουν πλήρη νομικά δικαιώματα ως σύζυγοι. Αλλά αυτός ο φιλελευθερισμός της αίθουσας του δικαστηρίου, δεν αντανακλάται πάντα στη στάση των ανθρώπων στους δρόμους ή στην αστυνομία και στα δικαστήρια που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα εγκλήματα αυτά.

Η Νότια Αφρική έχει από τα πιο υψηλά περιστατικά βιασμού στον κόσμο, αν και οι στατιστικές της αστυνομίας δείχνουν ότι ο αριθμός των αναφερόμενων υποθέσεων έχει μειωθεί πρόσφατα. Σε μια ανησυχητική έρευνα που έγινε τον Ιούνιο 2009 από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, το 25% των ανδρών παραδέχτηκε ότι έχει διαπράξει βιασμό. Σε μια ξεχωριστή έρευνα από την Κοινότητα Πληροφοριών, Ενδυνάμωσης και Διαφάνειας (μια οργάνωσης πίεσης), 1 στις 3 γυναίκες σε ένα δείγμα 4.000 ανέφερε βιασμό κατά τη περασμένη χρονιά.

Στις 24 Απρίλη δολοφονήθηκε η ακτιβίστρια λεσβία Noxolo Nogwaza - προφανώς λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου και βιάστηκε στο δήμο Kwa-Thema μετά από μια φιλονικία σε μπαρ - η αστυνομία δεν έκανε συλλήψεις. Λεσβίες ακτιβίστριες στη Νότια Αφρική, λένε ότι η αστυνομία συχνά δεν παίρνει τα εγκλήματα κατά των λεσβιών σοβαρά. «Αν πάμε σε ένα αστυνομικό τμήμα δεχόμαστε διακρίσεις, και ακούμε πολλά του ίδιου είδους σχόλια με αυτά που ακούμε στο δρόμο, οπότε δεν είναι περίεργο που αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα», λέει η Ndumie Funda, διευθύντρια της λεσβιακής ΜΚΟ Luleki Sizwe, υποστήριξης δικαιωμάτων των λεσβιών στο Cape Town στη γειτονιά Nyanga. "Υπάρχει αναβλητικότητα στο δικαστικό σύστημα. Υποθέσεις αναβάλονται και η αστυνομία δεν ασχολείται με τα θύματα και τις οικογένειές τις. Η αστυνομία πρέπει να είναι εκπαιδευμένη για την αντιμετώπιση υποθέσεων όπως αυτή".

Πολεμώντας τις περιχαρακωμένες απόψεις
Ακτιβίστριες λένε πως η λύση είναι πολύ βαθύτερη από την απλή δημοσιοποίηση δημόσιας καταδίκης και την ελπιδοφόρα ταχεία δικαιοσύνη. Όπως και στην Ουγκάντα, όπου έχουν συντηρητικές χριστιανές βουλευτίνες-ές προσπάθησαν να αλλάξουν τη νομοθεσία για να κάνουν την λεσβιοσύνη, ομοερωτισμό αδίκημα θανατικής ποινής, παραδοσιακές πεποιθήσεις τόσο των λευκών και μαύρων κοινοτήτων στη Νότια Αφρική μπορεί να είναι έντονα αντιπαθείς προς την λεσβιοσύνη, ομοερωτισμό. Οι προσπάθειες να μετριάσουμε τις παραδοσιακές πεποιθήσεις, και να ενθαρρυνθούν οι χριστιανές κληρικές να χαμηλώσουν τους τόνους της ρητορικής κατά των Lgbtiq είναι μια προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί.

"Η αστυνομία και άλλες κρατικές υπάλληλοι της Νοτίου Αφρικής αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν ότι τα μέλη της Lgbtiq κοινότητας βιάζονται, κακοποιούνται, και δολοφονούνται μόνο και μόνο για το πως δείχνουν ή προσδιορίζονται, και η επίθεση, ο βιασμός ή δολοφονία γίνεται από άνδρες οι οποίοι στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι και οι οποίοι επαίρονται για τα κατορθώματά τους", δήλωσε η Dipika Nath, ερευνήτρια της Human Rights Watch, σε ανακοίνωση Τύπου κάνοντας έκκληση η δολοφονία της Nogwaza να αντιμετωπισθεί ως έγκλημα μίσους". Εάν η αστυνομία και άλλες κρατικές υπάλληλοι δεν ενεργήσουν γρήγορα, είναι μόνο θέμα χρόνου προτού λογοδοτήσουν για την αποτυχία τις στην οικογένεια και τις φίλες της επόμενης λεσβίας που έχει ξυλοκοπηθεί και σκοτωθεί στη Kwa-Thema".

Η Nogwaza ήταν ιδρύτρια της Οργανωτικής Επιτροπής Ekurhuleni Pride, η οποία είχε οργανώσει Ημέρες Υπερηφάνειας στη Kwa-Thema και άλλες περιοχές. Τη νύχτα της 23ης Απριλίου, είχε μια διένεξη σε ένα μπαρ κοντά στη Kwa-Thema με τους άνδρες που φλέρταραν φορτικά την συντρόφισά της. Το σώμα της βρέθηκε την επόμενη μέρα, στο δρόμο, είχε δεχτεί χτυπήματα από ρόπαλα μέχρι θανάτου και έφερε σημάδια του βιασμού. Η βία κατά των λεσβιών παίρνει και άλλες μορφές, όπως ο «διορθωτικός βιασμός, μια εσφαλμένη πεποίθηση ότι μια έφηβη λεσβία μπορεί να “θεραπευθεί”, εάν αναγκαστεί να κάνει σεξ με έναν άνδρα".

Μια τέτοια επίθεση έγινε την περασμένη Πέμπτη στην Πρετόρια, όταν μια 13χρονη (το όνομά της αποκρύπτεται για την προστασία της), κατήγγειλε πως βιάστηκε, επειδή είναι λεσβία. ΜΚΟ όπως η Luleki Sizwe μπορεί να φτάσει σε λεσβίες θύματα για να τις δώσει καταφύγιο, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την ευρύτερη κουλτούρα, τουλάχιστον όχι χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης, οι ηγέτιδες της κοινωνίας των πολιτισών, και των μέσων ενημέρωσης, λέει η κα. Funda. "Έχουμε δώσει στέγη σε 10 διαφορετικές υποθέσεις, από τότε που ξεκινήσαμε το 2008". "Κάθε φορά που υπάρχει μια υπόθεση, θα πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες των λεσβιών θυμάτων".

Μιλώντας σε εκκλησίες, γονείς
Αλλά η μεγαλύτερη μάχη είναι να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι η στάση των ανθρώπων. "Στόχος μας είναι ομάδες πίεσης και υπεράσπισης, να μιλάμε σε εκκλησίες, να μιλάμε στις μητέρες και τους πατέρες, να ανοίξουμε διάλογο με την κοινωνία”, λέει η κα Funda. "Αν μείνουμε μόνο μια σύμπραξη λεσβιακών με γκέι ΜΚΟ, πρόκειται να εργαστούμε επι μακρόν για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι. Ήδη η εκκλησία και η αστυνομία, ακούνε περισσότερο. Ας προχωρήσουμε αυτό το πράγμα περαιτέρω.


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.5.11 και την μεταφράσαμε από την The christian sciene monitor στην http://www.csmonitor.com/World/Africa/2011/0512/In-South-Africa-lesbian-murder-case-highlights-justice-system-s-slow-response

Η φωτογραφία είναι της Denis Farrell για το πρακτορείο ειδήσεων AP στις 6 Μαΐου, μια γυναίκα πλησιάζει το χαντάκι στο οποίο το σώμα της λεσβίας Noxolo Nogwaza βρέθηκε να έχει κτυπηθεί με χοντρά ρόπαλα μέχρι θανάτου στα τέλη του Απρίλη 2011, στη Kwa-Thema, ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ.