30 Μαΐ 2011

Σειρά εργαλείων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Lbtiq 3

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010 11179/10
LIMITE COHOM 162 PESC 804


Η ΕΕ υποστήριξε ομόφωνα το Δεκέμβριο 2008 στη Γενική Συνέλευση των Ην. Εθνών (ΓΣΗΕ) Δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου (1) υποστηρίζεται από 68 χώρες σε πέντε ηπείρους. Η δήλωση επαναβεβαιώνει την αρχή της μη διάκρισης και καταδικάζει τις εκτελέσεις, τις αυθαίρετες συλλήψεις ή τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας του κοιονωνικού φύλου.

Οι λεσβίες είναι πρόσωπα των οποίων ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι κάποια του ιδίου φύλου. Οι αμφισεξουαλικές είναι πρόσωπα των οποίων ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι και προς τα δύο φύλα.

Transgender είναι η κατάσταση κάποιας-ου ως προς τη "ταυτότητα του κοινωνικού φύλου" ο (αυτο-προσδιορισμός ως γυναίκα, άνδρας ή με κανένα από αυτούς βασίζεται στο σωματικό φύλο) δεν ταιριάζει σε κάποιο "ορισμένο φύλο" (προσδιορίζεται από άλλες ως γυναίκα ή άνδρας με βάση το σωματικό φύλο). Ο όρος "Transgender" δεν υπονοεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη μορφή του σεξουαλικού προσανατολισμού (2) Ο σεξουαλικός προσανατολισμός (έλξη προς άλλες-ους ίσως να περιλαμβάνει ή να μην περιλαμβάνει σεξουαλική δραστηριότητα) είναι διαφορετικός από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Το βιολογικό φύλο ενός προσώπου ορίζεται συνήθως με τη γέννση και να γίνεται κοινωνικό και νομικό γεγονός-από εκεί και πέρα. Ωστόσο, μερικες άνθρωποι δεν θεωρούν πως το σωστό βιολογικό φύλο τις έχει ορισθεί κατά τη γέννηση.

Αυτό μπορεί επίσης να είναι έτσι και για τις intersex των οποίων τα σώματα ενσωματώνουν ορισμένες πτυχές που αφορούν τόσο τη γυναικεία όσο και την ανδρική φυσιολογία, και κατά περιόδους τη γεννητική-σεξουαλική ανατομία τις. Για άλλες, τα προβλήματα προκύπτουν επειδή η έμφυτη αντίληψη για τις εαυτές τις δεν είναι σύμφωνη με το βιολογικό φύλο που ορίσθηκε κατά τη γέννηση. Αυτά τα πρόσωπα αναφέρονται ως «transgender» ή «transsexual». Επίσης περιλαμβάνουν πρόσωπα που ντύνονται με ρούχα του άλλου φύλου από αυτό που γεννήθηκαν, πρόσωπα που ντύνονται και φέρονται με το αντίθετο φύλο από το οποίο γεννήθκαν και άλλα πρόσωπα που δεν χωρούν στις στενές κατηγορίες γυναίκας ή άνδρα (3).
Οι τρανς είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα εντός των Lgbq.

III. Σφαίρες δράσης κατά προτεραιότητα
Για την αποτελεσματική προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq-μέσω της δράσης της ΕΕ στο εξωτερικό, η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στις εξής σφαίρες:

1. Αποποινικοποίηση σήμερα, περίπου 80 χώρες εξακολουθούν να ποινικοποιούν τις συνενετικές λεσβιακές σχέσεις, μεταξύ άλλων με θανατική ποινή σε επτά χώρες, καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι ασυμβίβαστο με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περαιτέρω, η ποινικοποίηση αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόλαυση άλλων ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις Lbtiq, όπως το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στην υγεία, καθώς και του συνεταιρίζεσθαι, του συνέρχεσθαι και της έκφρασης. Επιπλέον, η ποινικοποίηση επιφέρει συχνά άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια, σκληρή ή απάνθρωπη μεταχείριση και παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή με την εφαρμογή της θανατικής ποινής ή της αυξημένης ανοχής των λεγόμενων "εγκλημάτων τιμής" κατά των Lbtiq και της συνοδευόμενης ατιμωρησίας.


(1) Το πλήρες κείμενο διατίθεται στην http://www.droitslgbt2008.fr/documents/?mode=download&id=2
(2) Οι όροι, που χρησιμοποιούνται στο παρόν έγγραφο, δεν είναι γενικά αποδεκτοί.
(3) Ορισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Επιτρόπισας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, “Έκδοση Βίβλου Ισότητας της Ταυτότητας Κοινωνικού Φύλου". Μολονότι ο ορισμός της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου στην πράξη δεν είναι νομικά δεσμευτικός, προσφέρει μια πολύτιμη δέσμευση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf