30 Μαΐ 2011

Σειρά εργαλείων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Lbtiq 4

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010 11179/10
LIMITE COHOM 162 PESC 804

Η Ευρ. Ένωση πρέπει ενεργά να καταδικάσει την ποινικοποίηση των Lbtiq συναινετικών σχέσεων και, ειδικότερα, τη χρήση της θανατικής ποινής, των βασανιστηρίων ή της κακομεταχείρισης σε αυτή την αντίληψη. Η ΕΕ θα πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη αυτών των πρακτικών ενάντια σε όλες τις ανθρώπους, περιλαμβανομένων των Lbtiq.

Οι δράσεις της ΕΕ στη σφαίρα αυτή θα πρέπει να καθοδηγούνται από το ακόλουθο κείμενο:
• Προτεραιότητα εργασίας στις χώρες αυτές, στο μέτρο που οι λεσβιακές συναινετικές σχέσεις είναι ποινικό αδίκημα ή όπου υπάρχουν κινήσεις για να αλλάξει η νομοθεσία (σε οποιαδήποτε κατεύθυνση), θέτοντας το θέμα και την ενθάρρυνση των χωρών μελών να κάνουν νομοθετικές αλλαγές με ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

• Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις όπου η θανατική ποινή έχει τεθεί σε ισχύ, ή και τα βασανιστήρια και η κακομεταχείρηση λαμβάνουν χώρα, καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές στο πλαίσιο των Κατευθυντήριων Γραμμών της ΕΕ για τη θανατική ποινή, τα βασανιστήρια και άλλες μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

2. Ισότητα και Μη Διάκριση
Η διάκριση είναι το πιο κοινό θέμα που αντιμετωπίζουν οι Lbtiq στη πλειοψηφία των χωρών και σε καθημερινή βάση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου. Πρακτικές διάκρισης μπορούν να βρεθούν στο χώρο εργασίας και στη δημόσια σφαίρα, ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.

Οι πρακτικές αυτές αντιβαίνουν το δικαίωμα της ισότητας και της μη διάκρισης στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ορίζονται στα άρθρα 2 και 26 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) και του άρθρου 2 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR). Η ΕΕ πρέπει να καταγγέλει κάθε μορφή διάκρισης χωρίς νόμιμο σκοπό και ευθύνη-λογοδοσία που είναι αντίθετη με αυτές τις θεμελιώδεις αρχές. Με σεβασμό προς τις Lbtiq, οι νόμοι και οι πολιτικές της ΕΕ περιλαμβάνουν την ισότητα και τη μη διακριτική μεταχείριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, όπως ορίζουν τα άρθρα 10 και 19 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ TFEU), και το άρθρο 21 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ CFREU).

Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ TFEU) Άρθρο 10
Κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή πολιτικών και δραστηριοτήτων, η Ένωση επιδιώκει την καταπολέμηση διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ TFEU) Άρθρο 19
1. Χωρίς να θίγει άλλες διατάξεις των Συνθηκών και εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων που παρέχονται στην Ένωση, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα, σύμφωνα με μια ειδική νομοθετική διαδικασία και μετά από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να λάβει κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ CFREU) Άρθρο 21
1. Απαγορεύεται κάθε διάκριση που βασίζεται στο φύλο, στη φυλή, στο χρώμα, στην εθνική ή κοινωνική προέλευση, στα χαρακτηριστικά γέννησης, στη γλώσσα, στις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, στις πολιτικές ή άλλες απόψεις, στην ιδιότητα μέλους εθνικής μειονότητας, στην περιουσία, στη γέννηση, στην αναπηρία, στην ηλικία ή στο σεξουαλικό προσανατολισμό.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.10 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/st11179.en10.pdf