14 Μαΐ 2011

Ουγκάντα, ο νόμος κατά των Lgbtiq αναβάλεται

Ο νόμος κατά των Lgbtiq στην Ουγκάντα αναβάλεται

Η επίσημη ψηφοφορία για νόμο σεξουαλικής προκατάληψης κατά των Lgbtiq στην Ουγκάντα δεν έγινε σήμερα όπου το κοινοβούλιο της χώρας διαλύθηκε επίσημα.

Οι βουλευτίνες της Ουγκάντα είχαν καθορίσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει τη θανατική ποινή για λεσβιακές πράξεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά το κοινοβούλιο διαλύθηκε στις 6 Μάη 2011 χωρίς οποιαδήποτε νέα νομοθεσία να συζητηθεί.

Ο Michelle Kagari, διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αφρική, δήλωσε: «Η Αμνηστία νοιώθει ανακουφισμένη που το νομοσχέδιο κατά της λεσβιοσύνης, δεν ψηφίστηκε ως νόμος σήμερα.

«Το νομοσχέδιο αυτό θα θεσμοθετούσε διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης και τις αυθαίρετες συλλήψεις, όπου οι Lgbtiq στην Ουγκάντα ​​ήδη αντιμετωπίζουν».

Νέα μέλη του Κοινοβουλίου θα ορκιστούν την επόμενη εβδομάδα μετά τις γενικές εκλογές το Φεβρουάριο 2011. Το νομοσχέδιο θα μπορεί να τεθεί εκ νέου, όταν το νέο κοινοβούλιο θα ξεκινήσει νέα συνεδρίαση στη συνέχεια.

Οργανώσεις δικαιωμάτων τόσο στην Ουγκάντα αλλά ​​και διεθνείς, όπως η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κάνει εκστρατείες ώστε το κοινοβούλιο να απορρίψει το νομοσχέδιο, το οποίο προτείνει επίσης ισόβια φυλάκιση για τη σύναψη λεσβιακού γάμου.


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.5.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/news/uganda%27s-anti-homosexuality-bill-halted.aspx