20 Μαΐ 2011

Κριτική στην πολιτική ασύλου για τις Lgbtiq Α'

Η πολιτική ασύλου για τις Lgbtiq επικρίνεται από Lgbtiq οργανώσεις

Μέρος Α'

Φοβούμενες για τη ζωή τις σε χώρες όπου η λεσβιοσύνη, ομοερωτισμός είναι παράνομη, κάποιες λεσβίες αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Αλλά δεν αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της ΕΕ τις λεσβίες πρόσφυγες με τον ίδιο τρόπο και είναι πολλές οι αιτήσεις σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν απορριφθεί αδίκως.

Οι λεσβιακές σεξουαλικές πράξεις είναι παράνομες σε περισσότερες από 70 χώρες, μεταξύ των οποίων επτά που επιφέρουν τη θανατική ποινή για την παραβίαση αυτού του νόμου. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη ότι κάποιες λεσβίες ζητούν άσυλο σε περισσότερο φιλικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών εθνών όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και η Αγγλία.

Ένας τέτοιος πρόσφυγας έφτασε στο Βέλγιο, περίπου πριν από τρία χρόνια ζητώντας άσυλο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και του πολιτικού ακτιβισμού του στην Αλγερία για τις Lgbtiq.
Ο νεαρός γκέι είχε αιχμή του δόρατος μια ΜΚΟ για τον Hiv Aids στη πόλη Αλγέρι και Οράν. Η δίωξη από την κοινωνία, καθώς και κυβερνητικά στελέχη, ήταν μέρος της ζωής του στην πατρίδα του, ο οποίος διηγείται ένα περιστατικό:

«Ο αστυνομικός προσπαθούσε να με αναγκάσει να υπογράψω κάτι που εγώ δεν παραδεχόμουν, οπότε εγώ δεν το υπέγραψα. Στη συνέχεια άλλος αστυνομικός υπέγραψε για λογαριασμό μου. Από εκείνη τη στιγμή έχω εκ-δηλωθεί δημόσια με την αστυνομία και την κυβέρνηση στο Αλγέρι, και συνεχίζουν ακόμη την καταγραφή ενός μητρώου με όλα τα ονόματα των Lgbtiq στην Αλγερία".

Οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου Lgbtiq απορρίφθηκαν
Ενώ η διαδικασία ασύλου στις Βρυξέλλες είναι πιο γρήγορη και επιτυχής όταν τεκμηριώνονται καλά οι απειλές θανάτου εναντίον των Lgbtiq, δεν έχουν όλες οι λεσβίες πρόσφυγες που διώκονται στην πατρίδα τις θετική εξέλιξη.
Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία της ΕΕ αναγνωρίζει τη δίωξη λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ως λόγου ασύλου, δεν μεταφράζεται αυτόματα σε άσυλο για τις λεσβίες πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα, στην Αγγλία το 2009, για παράδειγμα, 98% με 99% των αιτήσεων παροχής ασύλου από Lgbtiq απορρίφθηκαν στο στάδιο της αρχικής εκτίμησης. Πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, εν τω μεταξύ, πρέπει να δημοσιοποιήσουν τέτοια στατιστικά στοιχεία.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η Jean Lambert, από το Κόμμα των Πρασίνων ευρωβουλευτίνα από την Αγγλία, αναφέρει αριθμούς, όπως εκείνων που προέρχονται από την Αγγλία δείχνουν ότι κάτι πάει στραβά, όταν πρόκειται για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας ασύλου.

"Το πρόβλημα είναι, σε ορισμένες χώρες μέλη, αυτό δεν γίνεται πραγματικά συστηματικά. Μερικές, όπως το Βέλγιο, έχουν μια πολύ καλή πρακτική σε αυτό. άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, είναι σαφώς λιγότερο άνετες με το άσυλο σε λεσβίες".


Την είδηση την βρήκαμε στις 19.5.11 και την μεταφράσαμε από την Dw-world γραμμένη από τη Laura Schweiger στην http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15089739,00.html