7 Μαΐ 2011

OHCHR Καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού

Καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου

"Ως γυναίκες και άνδρες με συνείδηση, απορρίπτουμε τις διακρίσεις εν γένει, και ιδίως τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου ... Όταν υπάρχει ένταση μεταξύ των πολιτιστικών συμπεριφορών και των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να έρθουν στο φως" - Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon, στη Νέα Υόρκη, 10 Δεκεμβρίου 2010.

Κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, πρόσωπα υφίστανται διακρίσεις, εξύβριση και βίαιες επιθέσεις επειδή είναι λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, τρανς ή intersexual (LGBTI). Σε περισσότερες από 70 χώρες, η λεσβιοσύνη, ομοερωτικότητα παραμένει ποινικό αδίκημα, εκθέτοντας τις Lgbtiq στον κίνδυνο της σύλληψης, της φυλάκισης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, των βασανιστηρίων ή της θανατικής ποινής.

Ενώ η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αναφέρουν ρητά τον «σεξουαλικό προσανατολισμό» ή την «ταυτότητα κοινωνικού φύλου», θέσπισαν την υποχρέωση εκ μέρους των χωρών μελών να προστατεύουν τις ανθρώπους από τις διακρίσεις, μεταξύ άλλων με βάση το "σεξ ... ή άλλης καταστάσεως". Οργανώσεις των συνθηκών των ΗΕ, των οποίων ο ρόλος είναι να παρακολουθούν και να υποστηρίζουν πως οι χώρες μέλη τηρούν τις υποχρεώσεις των συμβάσεων, έχουν εκδώσει μια σειρά αποφάσεων ή γενικών σχολίων 1 όπου όλες επιβεβαιώνουν ότι η γλώσσα αυτή είναι αρκετά ευρεία ώστε να καλύπτει τον «σεξουαλικό προσανατολισμό» αποτελεσματικά, καθιερώνοντας το σεξουαλικό προσανατολισμό ως απαγορευμένο έδαφος διάκρισης στο πλαίσιο των σχετικών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η άποψη αυτή έχει επίσης εγκριθεί από 17 ειδικές διαδικασίες (ανεξάρτητες ειδικές που διορίζονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να παρακολουθούν και να αναφέρουν σχετικά με διάφορα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων), καθώς και από την Ύπατη Αρμόστρια του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σε ομιλία του ορόσημο για το θέμα που διατυπώθηκε την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου) 2010, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι «Καθώς οι άνδρες και οι γυναίκες της συνείδησης, απορρίπτουμε τις διακρίσεις εν γένει, και ιδίως των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου. Όταν πρόσωπα δέχονται επιθέσεις, κακοποιούνται ή φυλακίζονται λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, πρέπει να μιλήσουμε προς τα έξω ... "Υποσχέθηκε να θέσει τον εαυτό του" στη γραμμή, "υπόσχεται " να συσπειρώσει την υποστήριξη για την αποποινικοποίηση της λεσβιοσύνης, ομοερωτικότητας παντού στη γη".

Δραστηριότητες του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η OHCHR έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τις χώρες μέλη, εθνικές οργανώσεις φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη κοινωνία των πολιτισών για την επίτευξη προόδου προς την παγκόσμια αποποινικοποίηση της λεσβιοσύνης, ομοερωτικότητας και των περαιτέρω μέτρων για την προστασία προσώπων από τη βία και τις διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας κοινωνικού φύλου. Ενώ αυτή η εργασία είναι ακόμα στα σπάργανα στην OHCHR, περιλαμβάνει προγραμματισμένες δραστηριότητες:

Ιδιωτικά αφυπνίζει ανησυχίες και να υποβάλει σχετικές συστάσεις για μεταρρύθμιση στο πλαίσιο του διαλόγου με τις κυβερνήσεις.
Παρακολουθεί και φέρνει στο φως μοτίβα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν LGBTI πληροφορώντας το κοινό, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων που παράγονται από τις επιτόπιες παρουσίες της OHCHR.

Συμμετέχει στη δημόσια υπεράσπιση της αποποινικοποίησης και άλλα μέτρα που είναι αναγκαία για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις LGBTI, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε εκδηλώσεις, ομιλίες και δηλώσεις στον Τύπο και άρθρα στις εφημερίδες.

Συνεργάζεται με συνεργάτιδες-ες των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή των διαφόρων ενημερώσεων της κοινωνίας και των σχετικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με στόχο την αντιμετώπιση της λεσβοφοβίας και τη βία που υποκινούνται από εχθρότητα προς τις LGBTI.

Παρέχει υποστήριξη για πρόσθετη εξουσιοδότηση στις-στους εντολείς, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των διερευνητικών και των εμπιστευτικών επικοινωνιών τις-τους με την κυβέρνηση.

Υποστηρίζει τις οργανώσεις συνθήκης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορισμένες από τις οποίες έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα των διακρίσεων που συνδέονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό σε προηγούμενες γενικές παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα των παρατηρήσεων και συνεχίζει να επισημαίνει στα μέτρα μεμονωμένα οι χώρες πρέπει να λάβουν προκειμένου να συμμορφωθούν με τις διεθνείς υποχρεώσεις τις στις συμβάσεις στο θέμα αυτό.

Παρέχει υποστήριξη στην Οικουμενική Περιοδική Επανεξέταση, η οποία παρέχει ένα φόρουμ για τις ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα των LGBTI που πρέπει να γνωστοποιούνται και για τις συστάσεις που πρόκειται να αναπτυχθούν.
Οι εργασίες του Γραφείου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBTI συντονίζονται από την OHCHR της Νέας Υόρκης.


1. Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (μεταξύ άλλων, Toonen κατά Αυστραλίας, το 1994, Young κατά Αυστραλίας, το 2003, Joslin κατά Νέας Ζηλανδίας, 2002, και X κατά Κολομβίας, 2007), Επιτροπή για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (Γενικό Σχόλιο Αρ. 14 του 2000, το Γενικό Σχόλιο Αρ. 15 του 2002, το Γενικό Σχόλιο Αρ. 18 του 2005), Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Γενικό Σχόλιο Αρ. 4 του 2003), Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (Γενικό Σχόλιο Αρ. 2 του 2008), Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (το Γενικό Σχόλιο Αρ. 28 του 2010)


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.5.11 και την μεταφράσαμε από την Ohchr.org στην http://www.ohchr.org/EN/Issues/Discrimination/Pages/LGBT.aspx