19 Ιουν 2011

Ψήφισμα ΟΗΕ A/HRC/17/L.9/Rev.1


Ψήφισμα σύμφωνα με το σημείο της ημερήσιας διάταξης σχετικά με τη συνέχεια και την υλοποίηση της Διακήρυξης της Βιέννης και το Πρόγραμμα Δράσης

Δράση για το ψήφισμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου

Στο ψήφισμα (A/HRC/17/L.9/Rev.1) ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου, το οποίο εγκρίθηκε με ψηφοφορία από 23 υπέρ, 19 κατά και 3 αποχές, το Συμβούλιο ζητά από την Ύπατη Αρμόστρια να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης που θα ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 έως το έγγραφο διακρίσεις νομοθεσίες και πρακτικές και πράξεις βίας κατά προσώπων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, σε όλες τις περιοχές του κόσμου, και πως το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον τερματισμό της βίας και των σχετικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου, αποφασίζει να συγκαλέσει μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κατά τη διάρκεια της δεκάτης ενάτης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τα γεγονότα που θα περιέχονται στη μελέτη που ανατέθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία και να έχουν εποικοδομητικό, ενημερωτικό και διαφανή διάλογο για το θέμα των διακρίσεων στη νομοθεσία στις πρακτικές και στις πράξεις βίας κατά προσώπων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου και αποφασίζει επίσης ότι η ομάδα θα συζητήσει επίσης την κατάλληλη συνέχεια στις συστάσεις της μελέτης που ανατέθηκε από την Ύπατη Αρμόστρια.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είχε ως εξής:

Υπέρ (23): Αργεντινή, Αγγλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γουατεμάλα, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Ισημερινός, Ισπανία, Κούβα, Κορέα, Μαυρίκιος, Μεξικό, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Πολωνία, Σλοβακία, Ταϊλάνδη και Χιλή.

Κατά (19): Αγκόλα, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιορδανία, Καμερούν, Κατάρ, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Μαλδίβες, Μαυριτανία, Μαλαισία, Μολδαβία, Νιγηρία, Ουγκάντα, Πακιστάν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη και Τζιμπουτί.

Αποχές (3): Burkina Faso, Ζάμπια και Κίνα.

Ο JERRY MATTHEWS MATJILA (Νότια Αφρική), εισήγαγε το σχέδιο του ψηφίσματος L.9 Αναθεώρηση 1, δήλωσε ότι ο διάλογος είναι εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο όταν πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα. Τα πρόσωπα δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε διακρίσεις ή βία με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα κοινωνικού φύλου. Το ψήφισμα δεν επιδιώκει να επιβάλει αξίες στις χώρες μέλη, αλλά επιδιώκει να αρχίσει διάλογο που θα συμβάλει στον τερματισμό των διακρίσεων και της βίας που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, στην ταυτότητα του κοινωνικού φύλου ή της ταυτότητας κοινωνικού φύλου. Στη Νότια Αφρική η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου προστατεύονται από το Σύνταγμα.

Παρά το γεγονός αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις που σχετίζονται με τη βία εναντίον αυτών των προσώπων. Η Νότια Αφρική πιστεύει ότι διακυβερνητικός διάλογος θα μπορούσε να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Περαιτέρω, παρόλο που η Νότια Αφρική είναι κυρίως χριστιανική κοινωνία, όλες οι θρησκείες αντιμετωπίζονται το ίδιο, και παρόλο που η Νότια Αφρική είναι κυρίως μια χώρα μαύρων, όλες τις φυλετικές ομάδες απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα. Επισήμανε ακόμη σε σχέση με το απαρτχάιντ που όταν κάποιες φυλακίστηκαν έλαβαν ηθική και πολιτική υποστήριξη από όλες τις περιοχές της γης. Οι Νοτιοαφρικανές δεν είπαν ποτέ ότι δεν θα μπορούσε να αποδεχθούν να στηρίξουν τον προσδιορισμό με βάση το κοινωνικό φύλο. Η Νότια Αφρική τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι το κοινό κοινοβούλιο της διεθνούς κοινότητας και ως τέτοιο πρέπει να συζητά περίπλοκα και δύσκολα προβλήματα. Το ψήφισμα καλεί το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να προσφέρει μια ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα να έχει μια πραγματική βάση διαλόγου σχετικά με τις διακρίσεις εναντίον εκείνων που είχαν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα κοινωνικού φύλου. Η Νότια Αφρική ζήτησε από την Επιτροπή να συγκεντρώσει μια μελέτη βάσης στοιχείων-δεδομένων, η έκβαση της οποίας θα πρέπει να αποτελεί τη βάση της συζήτησης το 2012. Η Νότια Αφρική σημειώνει πως οι συνηγορούσες χώρες του σχεδίου ψηφίσματος είναι η Αγγλία, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Αυστρία, η Βραζιλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ελλάδα, η Ελβετία, οι Ην. Πολιτείες, η Ιταλία, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Κροατία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ουρουγουάη, η Πορτογαλία, η Σερβία και η Τσεχία.

Η MARIA NAZARETH FARANI AZEVEDO (Βραζιλία), επίσης δήλωσε για το σχέδιο ψηφίσματος L.9 αναθεώρηση 1, συνεχάρη τη Νότια Αφρική που ηγήθηκε της πρωτοβουλίας αυτής και των εποικοδομητικών και εργασιών διαφάνειας με αυτό το σχέδιο ψηφίσματος. Αυτό είναι το πνεύμα που προήδρευσε στις εργασίες σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος L.9 αναθ. 1. Το ψήφισμα αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πως όλες οι άνθρωποι γεννιούνται με ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια και το πόσο σημαντική είναι η καταδίκη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Η Βραζιλία επανέλαβε τη σπουδαιότητα προοπτικών της συζήτησης. Πως είναι ώρα να περάσουμε από τις προοπτικές βελτίωσης της κατανόησης, στη βάση διαφανούς διαλόγου. Αυτή είναι η πρόταση που περιλαμβάνεται σε αυτό το σχέδιο ψηφίσματος και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός χώρου διαλόγου, στην προώθηση της βέλτιστης κατανόησης και συμβάλλει στην ανάληψη δέσμευσης της διασφάλισης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε αυτά να γίνουν πραγματικότητα.

Ο SHAFQAT ALI KHAN (Πακιστάν), μιλώντας εξ ονόματος της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης στην επεξήγηση της ψήφου πριν την ψηφοφορία, δήλωσε ότι η Οργάνωση της Ισλαμικής Διάσκεψης ανησυχεί πολύ πως το Συμβούλιο είχε επιλέξει να συζητήσει πολύ αμφιλεγόμενες έννοιες που περιέχονται στο σχέδιο ψηφίσματος L.9 αναθ. 1 των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου. Η Οργάνωση της Ισλαμικής Διάσκεψης ήταν πολύ ανήσυχη για τις προσπάθειες να συμπεριλειφθούν σε αυτό το φόρουμ έννοιες που δεν έχουν καμία βάση στο διεθνές δίκαιο στα διεθνή νομικά και στα πρότυπα-κριτήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Οργάνωση της Ισλαμικής Διάσκεψης σημείωσε με ανησυχία τις προσπάθειες για τη δημιουργία νέων προτύπων-κριτηρίων και περιλαμβάνουν έννοιες που ποτέ δεν είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως. Η διεθνής κοινότητα είχε συμφωνήσει κατά τη διάσκεψη της Βιέννης η οποία παράλληλα λαμβάνει υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εθνικές, τις περιφερειακές και τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το σχέδιο ψηφίσματος L.9 Αναθ. 1 θα εκτρέψει την προσοχή του Συμβουλίου από άλλα σημαντικά θέματα. Η Οργάνωση της Ισλαμικής Διάσκεψης θα κάνει έκκληση ψήφου του σχεδίου ψηφίσματος και θα την καταψηφίσει.

Ο ANDRAS DEKANY (Ουγγαρία), μιλώντας εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια εξήγηση της ψήφου πριν την ψηφοφορία, ευχαρίστησε τη Νότια Αφρική για την κατάθεση του ψηφίσματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευχαρίστησε τη Νότια Αφρική για την υποδοχή πολλών ανησυχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καθιστά δυνατή την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει το ψήφισμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι το ψήφισμα είναι μια γνήσια προσπάθεια δημιουργίας ενός ανοικτού και εποικοδομητικού διαλόγου. Σημείωσε ότι το ψήφισμα δεν προσπάθησε να δημιουργήσει νέα δικαιώματα, αλλά να επιβεβαιώσει τα υφιστάμενα δικαιώματα σε σχέση με πρόσωπα που υφίστανται διακρίσεις βάση του προσδιορισμού του κοινωνικού φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού. Θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου είναι ευαίσθητα θέματα για πολλές χώρες μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να συμφωνήσει πως καμία άνθρωπος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει διακρίσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψηφίζει υπέρ του ψηφίσματος.

Ο OSITADINMA ANAEDU (Νιγηρία), εξηγώντας τη ψήφο πριν την ψηφοφορία, είπε ότι οι αφρικανικές χώρες, και πάνω από το 90% των Αφρικανίδων δεν στήριξαν αυτό το σχέδιο ψηφίσματος. Η Νότια Αφρική αναφέρθηκε σε δήλωση των αφρικανών ηγέτιδων που δείχνει πως επιθυμούν να ασχοληθούν με τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τρόπο αντικειμενικό και χωρίς αντιπαραθέσεις και κατηγόρησε το ψήφισμα πως αγνοεί την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θέτει την προσωπική συμπεριφορά υπεράνω διεθνών νομικών πράξεων-οργάνων. Οι αντιλήψεις για το σεξουαλικό προσανατολισμό δεν πρέπει να επιβάλλονται στις χώρες. Μια συζήτηση θα εγκαινιάσει την πρόοδο. Ορισμένα ζητήματα προσωπικού χαρακτήρα δεν θα πρέπει να είναι υπό συζήτηση στο Συμβούλιο.

Ο ABDULWAHAB ABDULSALAM ATTAR (Σαουδική Αραβία), εξηγώντας τη ψήφο της χώρας πριν την ψηφοφορία της L.9 αναθ.1, είπε πως το σχέδιο ψηφίσματος δεν είναι σύμφωνο με τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι σκόπιμο να επιβάλει αυτές τις αρχές σε άλλες χώρες. Πολιτιστικοί και θρησκευτικών πεποιθήσεων λόγοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Δεν είναι σκόπιμο να επιβάλει αξίες χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, πως είναι σε αντίθεση με τη Σαρία στο Ισλάμ και άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Ο MUNA ABBAS RADHI (Μπαχρέιν), εξηγώντας τη ψήφο πριν την ψηφοφορία, καταδίκασε την προσπάθεια συναλλαγής του Συμβουλίου με αμφιλεγόμενα θέματα όπως η ταυτότητα του κοινωνικού φύλου. Αυτή είναι μια προσπάθεια δημιουργείας νέων προτύπων – κριτηρίων και νέα ανθρώπινα δικαιώματα λόγω εσφαλμένης ερμηνείας των υφιστάμενων διεθνών προτύπων-κριτιρίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά είναι θέματα που βασίζονται σε προσωπικές αποφάσεις και δεν είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο NAHIDA SOBHAN (Μπαγκλαντές), εξηγώντας τη ψήφο της L.9 Rev.1, δήλωσε πως το Μπαγκλαντές υποστηρίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ανάπτυξη και καταδίκασε τη βία κατά των διαφόρων ομάδων. Δεν υπάρχει νομική βάση για αυτό το σχέδιο ψηφίσματος νομικών πράξεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Μπαγκλαντές ανησυχεί με την εστίαση σε προσωπικά σεξουαλικά ενδιαφέροντα-συμφέροντα, ενώ οι διακρίσεις με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκευτική πεποίθηση και άλλα θέματα παραμένουν αγνοούμενα. Το Μπαγκλαντές πιστεύει πως τα δικαιώματα που περιλαμβάνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν κωδικοποιηθεί σε διεθνή μέσα-όργανα. Με την εισαγωγή εννοιών που δεν εκφράζουν τις νομικές πράξεις - όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτές οι ίδιες οι νομικές πράξεις-όργανα και το πλαίσιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων υπονομεύονται.

Ο KHALID FAHAD AL-HAJRI (Κατάρ), εξηγώντας τη ψήφο πριν την ψηφοφορία, τόνισε την ανάγκη σεβασμού της πολιτιστικής πολυμορφίας σε σχέση με το άρθρο 29 της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ευθύνη των χωρών για τη διατήρηση της κοινωνικής και δημοκρατικής τάξης . Το Κατάρ ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό είναι ενάντια στο Ισλάμ και για το λόγο αυτό πρόκειται να καταψηφίσει αυτό το σχέδιο ψηφίσματος.

Ο JUAN JOSE GOMEZ CAMACHO (Μεξικό), εξηγόντας τη ψήφο πριν την ψηφοφορία της L.9 αναθ. 1, εξέφρασε την βαθύτατη εκτίμηση για την συνυπογραφή του ψηφίσματος. Το Μεξικό αναγνώρισε το γεγονός ότι το ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμού αναμφισβήτητα παρουσιάζει μια σειρά δυσκολιών, πολεμικής και επιχειρημάτων και είναι στενά συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και τις πρακτικές της κοινωνίας των πολιτισών σε όλη τη γη. Είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζει διαμάχες. Για το Μεξικό, αυτό που συζητείται θα πρέπει να εξεταστεί σε σχέση με κάτι άλλο, όχι με την επιβολή αξιών, όχι με κάτι που συνδέεται με την αλλαγή πολιτιστικών πρακτικών καταδίκης ή υπεράσπισης ατομικής πολιτιστικής πρακτικής. Είναι θέμα μη διακριτικής μεταχείρισης και όχι ένα νέο θέμα στο Συμβούλιο. Η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φυλής, θρησκευτικών παποιθήσεων και της μη διάκρισης κατά των γυναικών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία ήταν αξίες που διαμορφώθηκαν και αναγνωρίστηκαν πλήρως από όλες. Η απαγόρευση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού είναι το ίδιο πράγμα. Το Μεξικό δεν συμμερίζεται τις απόψεις των συναδελφισών χωρών πως το Συμβούλιο επιβάλει μη αναγνωρισμένους κανόνες. Αυτό είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Για το λόγο αυτό και με απόλυτο σεβασμό για τις άλλες χώρες μέλη, το Μεξικό υποστηρίζει με πλήρη πεποίθηση το σχέδιο ψηφίσματος. Περιττό να πούμε ότι το Μεξικό θα ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος.

Ο CHEIKH AHMED OULD ZAHAF (Μαυριτανία), μιλώντας σε μια εξήγηση της ψηφοφορίας επί του σχεδίου ψηφίσματος L.9 αναθ. 1, δήλωσε ότι η Μαυριτανία θεώρησε πως αυτό το θέμα δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των διεθνών συνθηκών. Εκτός από να είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα σε πολλά επίπεδα, πολιτιστικά, ηθικά, θρησκευτικών πεποιθήσεων, το ζήτημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως άλλα θέματα που εξετάζονται στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η βία κατά των γυναικών ή παραβιάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας . Η επιβολή του θέματος αυτού είναι απαράδεκτη και είναι η αιτία όπου η Μαυριτανία ζητά από όλες τις χώρες μέλη να καταψηφίσουν αυτό το σχέδιο ψηφίσματος.

Ο HECTOR RAUL PELAEZ (Αργεντινή), μιλώντας σε μια εξήγηση της ψήφου, χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος L.9 αναθ. 1 και συνεχάρη τη Νότια Αφρική για την ανάληψη ηγεσίας στο θέμα αυτό. Η Αργεντινή τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης των θεμάτων των διακρίσεων και της βίας ως μέρος της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή είναι μια ιστορική ανάλυση που υπογράμισε την συμπερίληψη του θέματος στο πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράλληλα τις εξελίξεις εθνικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής νομοθεσίας, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή.

Η EILEEN CHAMBERLAIN (Ηνωμένες Πολιτείες), μιλώντας σε μια εξήγηση της ψήφου για την L.9 αναθ.1, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενθουσιασμένες για την ένταξη της Νότιας Αφρικής και άλλων χωρών μελών σε αυτό το ψήφισμα. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν η πρώτη πλήρης επιβεβαίωση ότι όλες οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και ελευθερίες. Ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός έγινε με την αναγνώριση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά. Η βία σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δικαίωμα επιλογής ποια να αγαπούν είναι ιερό. Κάθε άνθρωπος αξίζει την προστασία από τη βία. Η πρόοδος σχετικά με αυτό το ψήφισμα επιβεβαιώνει την έντονη επιθυμία να επιτύχει το καλύτερο της ανθρώπινης φύσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαριστούν την κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής και την πρέσβειρα για τη συγκεκριμένη συμβουλευτική προσέγγιση και την εκπληκτική ηγεσία της και δηλώνει πως προσβλέπει στη συνεργασία για την εφαρμογή αυτού του εξαιρετικού βήματος προς τα εμπρός.

Η SANDRINE KOA WING (Μαυρίκιος), μιλώντας σε μια εξήγηση της ψήφου επί του σχεδίου ψηφίσματος L.9 αναθ. 1, είπε πως η χώρα για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σεξουαλικό προσανατολισμό και τη ταυτότητα κοινωνικού φύλου έχουν πιο λεπτή θέση.

Ο MUTAZ FALEH HYASSAT (Ιορδανία), μιλώντας σε μια εξήγηση της ψήφου επί του σχεδίου ψηφίσματος L.9 αναθ. 1, δήλωσε ότι το κείμενο ενώπιον του Συμβουλίου είχε κατασταθεί, διαχωρισθεί και τον εμπόδισαν από το να αποκτήσει μια κοινή θέση. Η Ιορδανία εκφράζει τη λύπη της που δεν μπορεί να συναινέσει με αυτό το σχέδιο ψηφίσματος.

Ο OSITADINMA ANAEDU (Νιγηρία), μιλώντας για τη ψήφο στο L.9 αναθ.1, δήλωσε ότι η Αφρικανική Ομάδα παραμένει προσηλωμένη στην αρχή της μη διάκρισης. Η Νιγηρία θεωρεί πως κανένα ανθρώπινο ον δεν πρέπει να υποβάλλεται σε διακρίσεις με βάση κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Η Νιγηρία θεωρεί έντονα πως όλες οι εργασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να επικεντρωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε προηγμένες συλλογικές δεσμεύσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μην υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Νιγηρία είπε πως είναι απαράδεκτο το γεγονός πως χώρες στερήθηκαν τη δυνατότητα να έχουν νόμους για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και χώρες στερήθηκαν την πολιτική βούληση να υποβληθούν οι ίδιες σε μια πραγματική εικόνα δημοκρατίας. Πήγε ενάντια σε όλες τις νόρμες που κήρυξε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η διαφάνεια, το να λογοδοτούν και η δημοκρατία. Αυτό είναι μια ένδειξη πως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι προσεκτικό για να μην πάει και πάλι ενάντια τις ρίζες του.

Ο CHEIKH AHMED OULD ZAHAF (Μαυριτανία), μιλώντας σε μια εξήγηση της ψήφου, είπε σε απάντηση των υποστηρικτριών του ψηφίσματος L.9 Rev.1, πως το ψήφισμα δεν προωθεί την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά μάλλον την απανθρωποποίηση των ανθρώπινων όντων.



Την είδηση την βρήκαμε στις 17.6.11 και την μεταφράσαμε από την http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=11167&LangID=E