3 Ιουν 2011

«Μποέμ» η γυναίκα των σπηλαίων

Σε διαρκή περιπλάνηση

«Μποέμ» η γυναίκα των σπηλαίων

Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι εκπρόσωποι του... ασθενούς φύλου δεν είχαν μόνιμη κατοικία, αλλά πήγαιναν από τόπο σε τόπο για να διαιωνίσουν το είδος όσο τις επέτρεπαν οι βιολογικές τις αντοχές

Οστά ηλικίας 1,7-2,4 εκ. χρόνων φανέρωσαν ότι στην εποχή των σπηλαίων οι άνδρες ... κάθονταν στο «σπίτι» και οι γυναίκες τριγύριζαν έξω για να ζευγαρώσουν με άλλα αρσενικά

Στην εποχή των σπηλαίων οι άνδρες... κάθονταν στο "σπίτι" και οι γυναίκες τριγύριζαν έξω για να ζευγαρώσουν με άλλα αρσενικά και για να βρουν τροφή. Φαίνεται μάλιστα πως οι περισσότερες κυρίες δεν είχαν μόνιμη κατοικία, αλλά περιπλανούνταν από τόπο σε τόπο για να διαιωνίσουν το είδος όσο τις επέτρεπαν οι βιολογικές τις αντοχές!

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι κυνόδοντες και οι φρονιμίτες ανθρώπινων οστών ηλικίας 1,7-2,4 εκατομμυρίων χρόνων, που βρέθηκαν σε δύο διαφορετικά συμπλέγματα σπηλαίων κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ - σε σχετικά κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "Nature", ο ένας πληθυσμός ανήκε στην μακρινή μας προγονόνισα, την Αυστραλοπιθηκίνα, και ο άλλος στην Pananthropus Robustus, ένα εξαφανισμένο παρακλάδι του δέντρου της ανθρώπινης εξέλιξης.

Αναλύσεις
Μολονότι οι δύο κοινότητες πρωτανθρώπων έζησαν με διαφορά 700.000 χρόνων, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: οι αναλύσεις στο σμάλτο των δοντιών τις με ραδιενεργό ισότοπο στροντίου έδειξαν πως πάνω από το 50% των γυναικών βρισκόταν σε διαρκή μετακίνηση, ενώ το 90% των ανδρών έμενε όλη του τη ζωή στον ίδιο τόπο. Το προδίδουν με βεβαιότητα τα υπολείμματα τροφών στις οδοντοστοιχίες τις, αλλά και η εξέταση με ραδιενεργό στρόντιο ζώων και φυτών που υπάρχουν σήμερα κοντά στις σπηλιές.

Εν κατακλείδι η έρευνα που πραγματοποίησαν επιστημόνισες της Οξφόρδης, του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική, οδηγεί σε πλήρη αναθεώρηση των macho στερεοτύπων της προϊστορίας, με τον "άγριο που σέρνει τη γυναίκα στη σπηλιά με το ρόπαλο".

"Αποκτήσαμε την πρώτη άμεση εικόνα για τις μετακινήσεις των πρώτων ανθρωπίδων. Φαίνεται πως οι γυναίκες εγκατέλειπαν συχνότερα τη γενέθλια ομάδα τις", τόνισε η Σάντι Κόπλαντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

ΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ
Παραδείγματα της... άστατης συμπεριφοράς των γυναικών συναντάμε και σε άλλα πρωτεύοντα. Π.χ. οι γυναίκες χιμπαντζήδες εγκαταλείπουν την ομάδα τις όταν ωριμάσουν. Αντιθέτως στις γορίλες η τάση... "ξεπορτίσματος" μοιράζεται ισότιμα στα δύο φύλα. "Είναι λάθος να συγκρίνουμε πρωτόγονες κοινωνίες με τον σημερινό πολιτισμό, που διέπεται από σχετικά πρόσφατες πολιτισμικές σταθερές, όπως ο γάμος και η ιδιοκτησία", τόνισε η καθηγήτρια Κόπλαντ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 3.6.11 από την εφημερίδα Έθνος γραμμένη από το Γιάννη Παπαδάτο στην http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63113054