6 Ιουν 2011

Πάπας: Σταματήστε τη διάλυση της οικογένειας στην Ευρώπη

Πάπας: Σταματήστε τη διάλυση της οικογένειας στην Ευρώπη

ZAGREB (Reuters) - Ο Πάπας Βενέδικτος προειδοποίησε την Κυριακή ότι η παραδοσιακή οικογένεια στην Ευρώπη «διαλύεται» υπό το βάρος της εκκοσμίκευσης και ζήτησε νόμους για να βοηθήσουν τα ζευγάρια αντιμετωπίσουν το κόστος της κατοχής και της εκπαίδευσης των παιδιών.

Τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού του στην Κροατία, προπύργιο του Ρωμαιοκαθολικισμού στα Βαλκάνια, ο παπάς είπε σε μια υπαίθρια συνάθροιση.

«Δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να αναγνωρίσουμε την εξάπλωση της εκκοσμίκευσης που οδηγεί στον αποκλεισμό του Θεού από τη ζωή και την αυξανόμενη αποσύνθεση της οικογένειας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», είπε στο κήρυγμά του στις παρυφές της πρωτεύουσας.

Το κήρυγμα του 80χρονου ποντίφικα ήταν το τελευταίο μιας σειράς κανιοβολισμών απέναντι σε αυτό που η Εκκλησία θεωρεί ως αυξανόμενο αντι-καθολικισμό και «Χριστιανοφοβία» στην Ευρώπη.

Μιλώντας στη Κροατία, της οποίας η κοινωνία των 4,4 εκατομμυρίων είναι κατά 90% καθολική, η οποία γιόρταζε την "Ημέρα της Οικογένειας", καταφέρθηκε κατά των πρακτικών της άμβλωσης, της συγκατοίκησης ως "υποκατάστατο του γάμου," και τεχνητών ελέγχων των γεννήσεων.

Ο Πάπας προέτρεψε τις Καθολικές οικογένειες σε όλη την Ευρώπη να μην ενδώσουν στην υφέρπουσα "νοοτροπία εκκοσμίκευσης" και απηύθυνε έκκληση για "νομοθεσία που να στηρίζει τις οικογένειες να γεννήσουν παιδιά και την αγωγή τους".

Το κήρυγμα αντανακλούσε την πεποίθησή του Βατικανού ότι η Καθολική Εκκλησία στην Ευρώπη βρίσκεται υπό επίθεση από ορισμένες κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε θέματα όπως ο γάμος των λεσβιών, οι αμβλώσεις, η θρησκευτική εκπαίδευση και η χρήση των χριστιανικών θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους.

Πέρυσι, το Βατικανό επέκρινε το προσχέδιο που πρότεινε μια νομοθεσία στην Αγγλία, η οποία είναι γνωστή ως Νομοσχέδιο Ισότητας, που θα ανάγκαζε τις εκκλησίες να προσλάβουν Lgbtiq.

Το Βατικανό ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή μιας εκστρατείας που ανέτρεψε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα είχε απαγορεύσει τους σταυρούς στα σχολεία στην Ιταλία.

Κατά την έναρξη του ταξιδιού, το Σάββατο, ο Πάπας επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι η γραφειοκρατία της είναι υπερβολικά συγκεντρωτική και μερικές φορές παραμελούνται οι ιστορικές διαφορές και οι εθνικές κουλτούρες.

Το Βατικανό υποστηρίζει σθεναρά την προσφορά της Κροατίας να γίνει μέλος της ΕΕ, η οποία αναμένεται να επιτευχθεί το 2013. Αυτό θα θέσει μια ακόμη χώρα συντριπτικά καθολική στο μπλοκ.

Το ταξίδι του Βενέδικτου στο Ζάγκρεμπ είχε ως στόχο να ενθαρρύνει την τοπική Εκκλησία, 20 χρόνια μετά την ανεξαρτησία και 16 χρόνια μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων.

Στη τελευταία στάση του ο Βενέδικτος, προσευχήθηκε στον τάφο του Καρδιναλίου Alojzije Stepinac, ο οποίος κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους κυβερνήτες που συμμάχησαν με το ναζισμό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η κομμουνιστική κυβέρνηση τον καταδίκασε, για 16 χρόνια σε περιφραγμένους χώρους, μετά τον πόλεμο.
Ο Βενέδικτος τον επαίνεσαι ως κάποιον που "ήξερε πώς να αντισταθεί σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, να γίνει, σε μια εποχή της ναζιστικής και φασιστικής δικτατορίας, υπερασπιστής των Εβραίων, της Ορθοδοξίας και όλων όσων διώκονταν και, στη συνέχεια, στην εποχή του κομμουνισμού, συνήγορος για τις πιστές του, ιδιαίτερα για τις ιερείς που δέχτηκαν πολλές διώξεις και δολοφονήθηκαν".

Οι Εβραίες, δήλωσαν πως ήταν λάθος του Πάπα να τον επαινέσει.
«Οι επιζώσες του Ολοκαυτώματος εντάσουν όλα τα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος-που συνδέονται με το καθεστώς της Ustasha στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία εκφράζοντας απογοήτευση που ο Πάπας Βενέδικτος τίμησε τον Καρδινάλιο Stepinac", δήλωσε ο Elan Steinberg, αντιπρόεδρος της Συνέλευσης Επιζώσων του Ολοκαυτώματος και των Απογόνων τις των Ην. Πολιτειών.

"Ο Stepinac ήταν ένας άπληστος υποστηρικτής της Ustasha της οποίας οι βαναυσότητες ήταν τόσο ακραίες που σόκαραν ακόμη και μερικές υψηλά ιστάμενες των Ναζί. Ο Πάπας Βενέδικτος είχε δίκιο, όταν κατήγγειλε το διαβολικό καθεστώς της Ustasha, όμως έκανε λάθος στην αποτίμηση φόρου τιμής σε έναν από τους κύριους υποστηρικτές της", είπε ο Steinberg.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ευλόγησε τον Stepinac, το 1998, τοποθετώντας τον ένα βήμα πριν την αγιοσύνη.


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.6.11 και την μεταφράσαμε από την Reuters γραμμένη από τον Philip Pullella στην http://uk.reuters.com/article/2011/06/05/us-pope-croatia-idUKTRE7540QI20110605