12 Ιουν 2011

Δεσμευτική νομοθεσία για την ίση εκπροσώπηση γυναικών

Δεσμευτική νομοθεσία απαιτείται για να διασφαλιστεί η ίση εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια

Βρυξέλλες. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε έντονη συζήτηση σχετικά με την έλλειψη γυναικείας συμμετοχής στη διοίκηση στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη.

Αναγνωρίζοντας την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε ανώτερες θέσεις η Επιτροπή Γυναικών του Ευρ. Κοινοβουλίου (επιτροπή FEMM), ψήφισε στις 25 Μαΐου ένα κείμενο ενθαρρύνοντας τις χώρες μέλη να κάνουν προτάσεις πολιτικής ή να θεσπίσουν νομοθετικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επί του παρόντος, η έρευνα δείχνει ότι μόνο το 10% των μελών του διοικητικού συμβουλίου των απαριθμημένων επιχειρήσεων ανταλλαγής της ΕΕ είναι γυναίκες και μόνο το 3% είναι διυθύντριες των εταιρειών αυτών.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να προτείνει νομοθεσία το 2012. Εάν οι εταιρείες δεν καταφέρουν να επιτύχουν τον στόχο του 30 τοις εκατό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια μέσω εθελοντικών μέτρων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να προτείνει νομοθεσία το 2012. Ο στόχος αυτός θα αυξηθεί μέχρι και 40 τοις εκατό έως το 2020.

Ενώ η πρόθεση να αντιμετωπίσει το ζήτημα, προτείνοντας δεσμευτικά μέτρα σίγουρα πρέπει να ενθαρρύνεται είναι αξιοσημείωτο ότι το σημείο εστίασης της έκθεσης 20-άρθρων της επιτροπής FEMM για τις Γυναίκες και την ηγεσία των επιχειρήσεων επικεντρώνεται κυρίως σε συνοδευτικά μέτρα. Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη των χωρών μελών να εφαρμόσουν νέες πολιτικές, να ξεκινήσουν ο διάλογος, η στήριξη πρωτοβουλιών και η προώθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Περισσότερα συμπληρωματικά μέτρα όπως η ενθάρρυνση των γυναικών να αναλάβουν ευθύνες ηγεσίας, η ευαισθητοποίηση του προσωπικού των εταιρειών, επιχειρήσεων σταδιοδρομίας και τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας αφιερωμένο στις καλές πρακτικές έχουν λάβει εξέχουσα θέση στην έκθεση. Ταυτόχρονα, λίγη προσοχή δίνεται σε δεσμευτικά μέτρα ή και τη νομοθεσία και την πρακτική εφαρμογή των απαιτούμενων «θετικών δράσεων».

Στο κείμενο που ψηφίστηκε από την επιτροπή FEMM είναι ασαφές τι είδους προτάσεις νομοθεσίας έχουν ληφθεί υπόψη, εκτός των ποσοστώσεων. Η πρόθεση για την αύξηση εκπροσώπησης των γυναικών στα εταιρικά όργανα διαχείρισης σε 30% μέχρι το 2015 και σε 40% έως το 2020 επίσης μετριάζονται από τις πρόσθετες προϋποθέσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις χώρες μέλη. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι οι ευθύνες των χωρών μελών και των οικονομικών, των διαρθρωτικών (δηλαδή των εταιρειών που σχετίζονται με το μέγεθος), των νομικών και περιφερειακών ιδιομορφίες τις. Οι απαιτήσεις αυτές αφήνουν την πόρτα ανοικτή για μη ομοιόμορφες ερμηνείες αυτών των νομικών απαιτήσεων. Επιπλέον, δεν έχουν κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των απαιτήσεων που έχουν προταθεί ή συζητηθεί.

Η λιγότερο ισχυρή και ακριβής διατύπωση σχετικά με τη νομοθεσία θέτει ορισμένες ερωτήσεις κατά πόσον οι ευρωβουλευτίνες συμπαθούν πραγματικά τις ποσοστώσεις και σε ποιο βαθμό είναι έτοιμες να εγκρίνουν υποχρεωτικά μέτρα. Πλήρη στοιχεία και συνοδευτικά μέτρα είναι απαραίτητα, αλλά η προσπάθεια πρέπει να παραμείνει στην λήψη δεσμευτικών μέτρων και των κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εθνικές κυβερνήσεις εξακολουθούν να φοβούνται να υποστηρίξουν προτάσεις δεσμευτικών μέτρων ή κυρώσεων.

Τέτοια είναι η περίπτωση του Βελγίου και της Ολλανδίας. Ομοίως, η Ιταλία ενέκρινε πρόσφατα νομοθεσία ποσόστωσης γυναικών στα διοικητικά συμβούλια που παρέχει κυρώσεις ρητρών (όπου κυμαίνονται από προειδοποίηση, ακολουθεί ένα πρόστιμο που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στη διάλυση του διοικητικού συμβουλίου), αλλά νόμος, επίσης, θεωρείται η εφαρμογή ενός προσωρινού μέτρου μόνο ως 9 χρονιές. Η Ιρλανδία έχει επίσης πρόσφατα ασχοληθεί με τη συζήτηση των ποσοστώσεων που επεξηγεί τη σημασία αυτής της συζήτησης. Ωστόσο, ένα βασικό σημείο εκκίνησης είναι να αναγνωρίσουμε ότι οι ποσοστώσεις, που συχνά ορίζονται από το μοντέλο της Νορβηγίας, κάνουν δουλειά. Μια πιο ισορροπημένη εκπροσώπηση στις επιχειρήσεις έχει επιτευχθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσω δεσμευτικών μέτρων. Η εμπειρία αυτή πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνεται υπόψη από τις χώρες μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.6.11 και την μεταφράσαμε από την Womenlobby στην http://www.womenlobby.org/spip.php?article1752