22 Ιουν 2011

Ιράν η αστυνομία ελέγχει την ενδυμασία

Τεχεράνη, Ιράν Χιλιάδες αστυνομικίνες στο Ιράν για τον έλεγχο της ενδυμασίας γυναικών

Στις γυναίκες γίνονται συστάσεις και αν δεν συμμορφωθούν μπορεί να προσαχθούν

Οι Αρχές του Ιράν έβγαλαν στους δρόμους χιλιάδες αστυνομικίνες για να εντοπίσουν γυναίκες που δεν φορούν σωστά την ενδεδειγμένη ενδυμασία σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Παρόλο που τα μέτρα τίθενται σε ισχύ κάθε καλοκαίρι, για να χαλαρώσουν σύντομα, φέτος, αναφέρει η Associated Press, η εφαρμογή τους είναι πιο αυστηρή για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί με σαφήνεια.

Περίπου 70.000 αστυνομικίνες έχουν αποδυθεί σε μία προσπάθεια να ελέγξουν τις γυναίκες που φορούν μαντίλες όπως επίσης και τους άντρες για το κούρεμα τους. Στο στόχαστρο είναι και τα τατουάζ και τα δυτικότροπα κοσμήματα.

Στον κατάλογο των απαγορευμένων πρακτικών για τους άντρες περιλαμβάνονται οι αλογοουρές στους άντρες, τα κοντοκουρεμένα μαλλιά «καρφάκια» και το κούρεμα με χαίτη.

Για τις γυναίκες που ‘παρανομούν’, οι αστυνομικίνες περιορίζονται αρχικά σε φραστική επίπληξη ενώ αν δεν συμμορφωθούν προσάγονται στο κρατητήριο και καλούνται οι γονείς τις να τις φέρουν καλύτερα ρούχα.

Μετά από μία αρχική περίοδο σημαντικής αυστηρότητας μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, τα αυστηρά μέτρα σταδιακά (και μάλλον άτυπα) χαλάρωσαν κυρίως στη δεκαετία του 1990. Ωστόσο σήμερα τα στενά γυναικεία ρούχα, που παλιότερα γίνονταν ανεκτά, θεωρούνται πλέον απαράδεκτα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 21.6.11 από την in.gr στην http://news.in.gr/world/article/?aid=1231114481