5 Ιουν 2011

Στερεότυπα και πολιτικές ευθύνες

Στερεότυπα και πολιτικές ευθύνες

# Ηταν σχεδόν γελοιογραφική η δήλωση της καγκελαρίου της Γερµανίας για τις Ελληνίδες που κάνουν «πολλές διακοπές» ενώ έχουν οικονοµικά προβλήµατα για τα οποία καλούνται οι Γερµανίδες να συνεισφέρουν. Είναι λαϊκιστική µετατόπιση των αιτίων της οικονοµικής κρίσης που πλήττει όλες τις χώρες και αφορά τα οικονοµικά προβλήµατα της Γερµανίας. Εχει σηµασία ωστόσο να διαδίδει τέτοιο µήνυµα όχι η λαϊκιστική δηµοσιογραφία, αλλά η επικεφαλής της χώρας καταφεύγοντας στην παραπλανητική συνταγή που πάντα στην Ιστορία συνοδεύει τις οικονοµικές κρίσεις: «φταίνε οι ξένες».

# Οι Ελληνίδες στον λόγο της κ. Μέρκελ περιγράφονται σαν την αχαΐρευτη συγγενή, που άεργη, τεµπέλα και άσωτη περιµένει να την ταΐσουν τα σκληρά εργαζόµενα και χωρίς χρόνο για απολαύσεις µέλη της οικογένειας. Είναι στερεοτυπική εικόνα που αγγίζει παραδοσιακές χορδές της προτεσταντικής ηθικής για το χριστιανικό χρέος στον εργασιακό µόχθο, την ολιγάρκεια και την ασκητική εγκράτεια, όπως και χορδές της εργασιακής ηθικής που κληρονόµησε η µισή Γερµανία από το σοσιαλιστικό καθεστώς.

# Είναι παρηγοριά προς όσες Γερµανίδες είναι άνεργες, φτωχές, στερηµένες από παιδεία, προνόµια αλλά και ελπίδες να δουν τα παιδιά τις σε καλύτερη µοίρα. Ολα τα στερεότυπα σε µια επίσηµη φράση που προβάλλει στην κάθε οργισµένη µε την κυβέρνησή της γερµανίδα πολίτη έναν καθρέφτη παραδοσιακής ηθικής να δει πόσο καλό πρότυπο εργατικότητας και ολιγάρκειας είναι, µε αρνητική φωτογραφία απέναντι στην καλή Γερµανίδα το άσωτο και επικούρειο µεσογειακό τζιτζίκι του παλιού µύθου, που τερετίζει ανέµελα, αραχτό στη λιακάδα των «πολλών διακοπών». Γλίστρηµα ατυχές της καγκελαρίου.

# Από την άλλη όµως πλευρά, αν φανταστούµε εκείνη την Γερµανίδα που διαφώνησε µε τη ρατσιστική φράση να παρακολουθεί τι γίνεται στην Ελλάδα και να είδε π.χ. στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τις προάλλες ολόκληρη την ηγεσία της αντιπολίτευσης να αδιαφορεί κραυγαλέα για την ενδεχόµενη χρεοκοπία της χώρας και να παίρνει για µίζερους ψηφοθηρικούς λόγους το ρίσκο µιας καταστροφής που θα κρατήσει 50 χρόνια, θα έχει δίκιο αυτή η Γερµανίδα να σκεφτεί ότι οι Ελληνίδες είναι πάντως άξιες της τύχης τις.


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.6.11 στην εφημερίδα τα Νέα γραμμένη από την Αννα Φραγκουδάκη στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4634259