19 Ιουν 2011

Το Συμβούλιο Ην. Εθνών πέρασε ψηφίσμα για τα Lbtiq δικαιώματα

Το Συμβούλιο Ην. Εθνών πέρασε ψηφίσμα για τα δικαιώματα των λεσβιών

(CNN) - Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε ένα «ιστορικό βήμα», το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε την Παρασκευή την υποστήριξη των ίσων δικαιωμάτων για όλες, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το ψήφισμα, παρουσιάστηκε από τη Νότια Αφρική, είναι πρώτη φορά που ψηφίζουν τα Ηνωμένα Έθνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς.
Περάσε με 23 ψήφους υπέρ, 19 κατά και τρεις αποχές, εν μέσω έντονης κριτικής της Νότιας Αφρικής από κάποιες αφρικανικές χώρες.

Η Suzanne Nossel, αναπληρώτρια βοηθός γραμματέας της χώρας για τις διεθνείς οργανώσεις, δήλωσε στο CNN, "Είναι πραγματικά σημαντικός ο ρόλος καθορισμού μιας νέας νόρμας ότι τα δικαιώματα των Lbtiq είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να γίνει δεκτή σε παγκόσμιο επίπεδο".

"Μιλά για τη βία και τις διακρίσεις που οι λεσβίες βιώνουν σε όλη τη γη", είπε, "και πως τα θέματα αυτά ... θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Απευθύνει έκκληση για υποβολή εκθέσεων σχετικά με το τι συμβαίνει, οπουδήποτε οι άνθρωποι υφίστανται διακρίσεις, βία, και βάζει πραγματικά το ζήτημα ξεκάθαρα στην ημερήσια διάταξη των Ηνωμένων Εθνών για να προχωρήσουμε μπροστά".

Οι διαχωριστικές γνώμες συνεχίζουν μεταξύ ορισμένων χωρών σχετικά με το αν έχει έρθει η ώρα να αναλάβει τα δικαιώματα των λεσβιών το φόρουμ του ΟΗΕ, είπε η κα. Nossel, "το ψήφισμα αυτό είναι πολύ σημαντικό στο βαθμό που κέρδισε ευρεία υποστήριξη για να συμβεί ακριβώς αυτό".

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πίεσε έντονα για το ψήφισμα, και η κα. Nossel είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ευτυχής να βλέπουν αφρικανική ηγεσία, από τη Νότια Αφρική, συγκεκριμένα, καθώς και ισχυρή υποστήριξη από τη Νότια Αμερική, την Κολομβία και τη Βραζιλία.

Το ψήφισμα, επίσης, είναι η πρώτη φορά που στην Επιτροπή έγινε η πρώτη έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές, και τρανς σε όλο τον κόσμο. Η κα. Nossel είπε πως η κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει ότι θα "ανοίξει μια ευρύτερη διεθνής συζήτηση για το πώς να προωθήσουν και να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των λεσβιών".
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το Μάρτιο ενέκρινε μια δήλωση, που υποστηρίζεται από 85 χώρες, για τα δικαιώματα των λεσβιών που ονομάζεται “Τερματισμός της βίας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου".

Η ψηφορία της Παρασκευής "σηματοδοτεί μια νίκη για τις υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε η Susan Rice, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. "Στέλνει το σαφές μήνυμα πως, οι καταχρηστικές, κακοποιητικές πρακτικές με βάση στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου πρέπει να σταματήσει”.

Η αμερικανίδα υπουργίνα Εξωτερικών Hillary Clinton έχει θέσει τα δικαιώματα των λεσβιών στο επίκεντρο της ατζέντας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την άποψή της είπε πως "τα δικαιώματα των λεσβιών είναι ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δικαιώματα των λεσβιών».

Σε μια δράση της Ημέρας Υπερηφάνειας, αυτό το μήνα, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κα. Clinton είπε, «λεσβίες παρενοχλούνται, κακοποιούνται, υποβάλλονται σε σεξουαλική βία, ακόμη και σκοτώνονται, λόγω του ποιές είναι και ποιαν αγαπούν. Μερικές εκδιώκονται από τα σπίτια ή τις χώρες τις και πολλές που γίνονται πρόσφυγες αντιμετωπίζουν νέες απειλές στις χώρες ασύλου, σε ορισμένες περιοχές η βία εναντίον της Lbtiq κοινότητας επιτρέπεται από το νόμο και υποδαυλίζεται από τις δημόσιες εκκλήσεις για βία,.. σε άλλες επιμένει ύπουλα πίσω από κλειστές πόρτες"

Η Nossel δήλωσε στο CNN, "δεν είναι πως οι διακρίσεις ή η βία πρόκειται να τελειώσουν από τη μια μέρα στην άλλη", λόγω του ψηφίσματος του ΟΗΕ, «αλλά τώρα ... όταν υπάρχουν προτάσεις στα εθνικά κοινοβούλια ή νομοθετικά σώματα ανά τον κόσμο για να γίνει παράνομη η λεσβιοσύνη ή να εγκριθεί η καταστολή ανθρώπων, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τις, οι αντίθετες μπορούν να δείξουν το ψήφισμα και να πουν, «Λοιπόν, ο ΟΗΕ έχει μιλήσει ανοικτά, υπάρχει ένα ψήφισμα που απορρίπτει αυτή την οπτική κάθετα".

"Αυτός είναι ο τρόπος που αυτά οι διεθνείς νόρμες -πρότυπα χτίζονται", είπε. "Δεν είναι από την αρχή. Όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αναπτύσονται σταδιακά. Έτσι, αυτή είναι πραγματικά μια κρίσιμη αρχή της καθολικής αναγνώρισης ενός νέου συνόλου δικαιωμάτων που αποτελεί μέρος του διεθνούς συστήματος".


Την είδηση την βρήκαμε στι 17.6.11 και την μεταφράσαμε από την CNN γραμμένη από την Jill Dougherty στην http://edition.cnn.com/2011/WORLD/europe/06/17/un.lgbt.rights/index.html