14 Ιουν 2011

Οι λεσβίες παιδοθετούν στην Τσεχία

Πράγα, 10 Ιουνίου - Ένα λεσβιακό ζευγάρι πλέον, στην Τσεχία μπορεί να παιδοθετήσει αν και επίσημα μόνο η μία από τις δύο συζύγους θα έχει την ιδιότητα της θετής γονέα.

Τα λεσβιακά και τα ανύπαντρα ζευγάρια συγκεκριμένα δεν πρέπει να παιδοθετούν σύμφωνα με τη νομοθεσία της Τσεχίας.

Η υπουργίνα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Viktorie Plivove, είπε ότι ήταν η πρώτη υπόθεση στην οποία ο επιλεγμένος υποψήφιος σαφώς αξιολογήθηκε και εν όψει του ομοερωτικού προσανατολισμού του.
"Ο αιτών αξιολογήθηκε μαζί με τον σύζυγό του, με τον οποίο ζει σε σύμφωνο συμβίωσης Ωστόσο μόνο ο ένας θα είναι καταχωρημένος ως θετός γονέας”.

"Το παιδί είναι ανάπηρο και οι αρχές απέτυχαν να βρουν μια άλλη ανάδοχη οικογένεια για το παιδί, είπε η κα. Plivova, αλλά εκείνη αρνήθηκε να επεξεργαστεί ό,τι αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής του ανάδοχων γονέων".

Αυτή η υπόθεση θα έπρεπε να είχε λυθεί σε περιφερειακό επίπεδο, δεδομένου ότι το υπουργείο ασχολείται μόνο με τα παιδιά για τα οποία οι αρχές της περιφέρειας απέτυχαν να βρουν μια ανάδοχη οικογένεια.

Η Marie Vodickova, επικεφαλής της Παιδιά που Χρειάζεται να Ζήσουν, χαιρέτισε την επαναστική απόφαση. Είπε πως θα είναι σίγουρα καλύτερα για τα παιδιά από την διαμονή τους σε ιδρύματα.

Αντίθετα, ο Ales Dietrich, πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδοχες Οικογένειες, είναι της άποψης ότι μια λεσβιακή οικογένεια θα είναι ένα άλλη μια αναπηρία για το παιδί από το να μεγαλώσει σε ένα οίκημα για παιδιά.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Τσεχίας, ένα πρόσωπο που ζει σε σύμφωνο συμβίωσης δεν πρέπει να παιδοθετήσει. Ωστόσο, εάν μια από τις συζύγους του συμφώνου συμβίωσης μεγαλώνει, φροντίζει ένα παιδί, η σύζυγός της μπορεί να συμμετέχει στην ανατροφή του παιδιού. Ο νόμος δεν αναφέρει τις ανάδοχες οικογένειες από την άποψη αυτή.
Πάνω από 1100 Lgbtiq ζευγάρια έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στο 10,5 εκατομμύρια πληθυσμού της Τσεχίας ως τον Μάρτιο του 2011.

Ο νόμος συμφώνου συμβίωσης τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2006.

Η ΜΚΟ Υπερήφανη (Stream) Πλατφόρμα, η οποία άρχισε να εργάζεται στην Τσεχία το Μάιο, θέλει να αγωνιστεί για ισότιμη θέση των Lgbtiq και άλλων μειονοτήτων. Επίσης μάχεται για το δικαίωμα των λεσβιών να παιδοθετούν.


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.6.11 και την μεταφράσαμε από την Prague monitor στην http://praguemonitor.com/2011/06/13/idnescz-first-czech-same-sex-couple-foster-parent-child