6 Ιουλ 2011

Χαίρονται που είναι λεσβίες μητέρες

Με τα περισσότερα διάσημα λεσβιακά ζευγάρια να δείχνουν υπερήφανα τα παιδιά τους, η ζωή γίνεται όλο και πιο εύκολη για αυτές τις μη συμβατικές οικογένειες;

Έντεκα χρόνια πριν, όταν η Karen αποφάσισε να δοκιμάσει να κάνει ένα μωρό με την μακροχρόνια συντρόφισά της, Erika, δεν είχε ιδέα πώς θα πάει. Ένιωθε άβολα να αποκαλύψει τη λεσβιακή σχέση της στην γιατρίνα της και δεν ήταν πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν μια τράπεζα σπέρματος, επειδή ήθελαν έντονα το παιδί τις να γνωρίζει ποιος ήταν ο πατέρας. Στο τέλος, κατά τύχη, ένας φίλος προσφέρθηκε να τις δωρίσει το σπέρμα.

"Όταν ανακάλυψα ότι ήμουν έγκυος, πετούσα πάνω από το φεγγάρι από ευτυχία", λέει. "Αλλά τότε, δεν υπήρχε καμία πληροφορία για τα λεσβιακά ζευγάρια έτσι το όλο πράγμα μας έκανε να αισθανόμαστε απομονωμένες και εντελώς ανυποψίαστες για οποιαδήποτε νομικά θέματα, τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να έχουν προκύψει".

Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Τον Φεβρουάριο, είχαμε την Cynthia Nixon που έφερε στον κόσμο το αγοράκι με τη φίλη της, Christine Marinoni. Έχουμε Elton John και David Furnish να φωτογραφίζονται με το γιο τους, Zachary, στο εξώφυλλο του περιοδικού “OK!”. Η Jane Lynch είναι θετή μητέρα στις δύο κόρες από την προηγούμενη σχέση της συντρόφισάς της Δοκτώρισας Lara Embry.

Τις τελευταίες 50 χρονιές, έχουμε δει μια πλήρη αλλαγή στο μοντέλο της οικογένειας και φαίνεται η άνοδος των λεσβιακών οικογενειών να είναι ένα μεγάλο μέρος του επόμενου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, 120 λεσβιακά ζευγάρια, παιδοθέτησαν το 2010. Η Crockett και η Severi αναφέρουν στοιχεία από την απογραφή του 2000 των Ην. Πόλιτειών, οι οποίες αποκάλυψαν ότι το 39% των λεσβιακών ζευγαριών στις χώρες μέλη μεταξύ των ηλικιών 22 έως και 55 ανατρέφουν παιδιά. "Η παιδοθεσία γίνεται συνήθης στις μέρες μας, έχουμε συνηθίσει στην ιδέα. Ο κόσμος είναι έτοιμος γι 'αυτό τώρα," λέει η Severi.

Η Karen και η Erika συμφωνούν. Μετά από την πολύ ευχάριστη εμπειρία τις πριν από 11 χρονιές, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την ιστοσελίδα, Περήφανο Αγγελούδι - Pride Angel, η οποία πλέον κατέχει υψηλή θέση σύνδεσης ανά τον κόσμο. Παρέχει πλήθος πληροφοριών, καθώς και πώς να συντάξετε την πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ δότη και λεσβιακού ζευγαριού και περιγράφουν τις οικονομικές και τις νομικές υποχρεώσεις. Το ότι η ιστοσελίδα Περήφανο Αγγελούδι έχει τώρα πάνω από 7.000 μέλη είναι απόδειξη του πόσο μεγάλο το θέμα έχει γίνει η παιδοθεσία.

Όταν η Oskana αποφάσισε να έχει ένα μωρό με τη μακροχρόνια συντρόφισά της, Stacey, και αυτές είχαν την τύχη να έχουν ένα φίλο που τις δώρησε σπέρμα. Τώρα έχουν δύο κόρες 2 και 4 ετών, οι οποίες γεννήθηκαν από την Oskana αλλά παιδοθετήθηκαν από τη Stacey μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη γέννηση τις. Τώρα οι δύο μητέρες έχουν τα ονόματα τις στο πιστοποιητικό γέννησης και έχουν απολύτως ίσα δικαιώματα γονικής μέριμνας. "Καθίσαμε με τον δότη και επεξεργαστήκαμε τα πάντα", λέει η Oskana. "Ήθελε να είναι ορατός, αλλά ως ένα είδος «μακρινού θείου» κατά κάποιο τρόπο. Συμφωνήσαμε ότι δεν θα έχει κανένα δικαίωμα και καμία ευθύνη και ότι δεν θα ήταν ηθικά ή οικονομικά υπόχρεος να κάνει οτιδήποτε".

Ακόμα κι αν έχει πλέον ενσωματωθεί στο δίκαιο, Νομοθεσία Παιδοθεσίας και Παιδιών του 2002, πως τα λεσβιακά ζευγάρια έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τα ετερό ζευγάρια, όταν πρόκειται για την παιδοθεσία, τα λεσβιακά ζευγάρια λένε πως βίωσαν ότι είχαν διαφορετική μεταχείριση επειδή ήταν λεσβίες.

"Συχνά, υποθέτουν πως είμαι το μισό ενός ετερό ζευγαριού," λέει η Stacey "και έτσι πρέπει να λέω στις άλλες συνεχώς την κατάστασή μας. Είναι σαν να χρειάζεται να εκ-δηλωθώ δημόσια ξανά και ξανά". Υπάρχουν και άλλες ανησυχίες, πάρα πολλές. Τι θα συμβεί αν αποτύχετε με το δότη σας; Ή αν χωρίσετε; Πώς και πότε λέτε στη κόρη σας από που αυτή προήλθε;

Κανένα από τα παιδιά που γνωρίζω δεν έχει ακόμη φτάσει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έτσι είναι αδύνατο να πω ποια είναι τα θέματα που πρόκειται να προκύψουν, αλλά πολλές γονείς ανησυχούν. "Ανησυχούμε για τα κορίτσια να μην γίνουν θύματα εκφοβισμού που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένα ζήτημα αργότερα στη ζωή τις", λέει η Stacey, "αλλά πιστεύω ότι τα παιδιά θα βρίσκουν πάντα μια αιτία για να εκφοβίσουν κάποια άλλα παιδιά ανεξάρτητα αν έχουν λεσβίες γονείς ή όχι. Γι 'αυτό πρόκειται να ασχοληθούμε με το πώς μπορούμε να τις προετοιμάσουμε να το διαχειριστούν".

Τον Ιανουάριο 2011, η Barnardo της Ουαλίας εξέδωσε μια δήλωση ζητώντας περισσότερα λεσβιακά ζευγάρια να προσφερθούν για παιδοθεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cymru Barnardo, από τις 230 παιδοθεσίες στην Ουαλία κατά την περίοδο 2009-2010, μόνο 5 ήταν σε λεσβιακά ζευγάρια. Υπάρχουν 5.162 παιδιά σε ιδρύματα στην Ουαλία.

Και σύμφωνα με έρευνα του Birkbeck College, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, τα λεσβιακά ζευγάρια μπορούν να είναι πραγματικά καλύτερες γονείς γιατί τα παιδιά δεν μπορούν προέλθουν τυχαία στις λεσβιακές σχέσεις έτσι μια πολύ έντονη απόφαση πρέπει να παρθεί είτε να παιδοθετήσουν ή να βρουν δωρεάν σπέρμα.

Το 2009, ο Stephen Scott, Διευθυντής Ερευνών της Εθνικής Ακαδημίας Γονέων, βρέθηκε σε διαμάχη, όταν είπε στην ομάδα Demos πως "οι λεσβίες είναι καλύτερες γονείς από ότι μια γυναίκα κι ένας άνδρας".

Ο Alex Drummond, ένας γνωστικό-συμπεριφοριστής ψυχοθεραπευτής με ειδικότητα στις σεξουαλικές μειονότητες, ο οποίος εργάζεται στη Νότια Ουαλία, συμφωνεί μαζί του. "Ερευνητικές εργασίες σε λεσβίες γονείς έχουν κατ' επανάληψη καταλήξει ότι είναι μια θετική και επωφελής σχέση", λέει. «Τα παιδιά επωφελούνται από μια μεγαλύτερη αποδοχή σε θέματα διαφορετικότητας, την μεγαλύτερη ανοχή και τα λιγότερα στερεότυπα των δύο φύλων. "Αλλά κατά μία έννοια, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό λεσβιακό ζευγάρι και ένα καλό ετερό ζευγάρι. Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα της σχέσης και τα αισθήματα της ασφάλειας που βιώνουν τα παιδιά. Έτσι σε τελική ανάλυση δεν έχει να κάνει με τη σεξουαλικότητα των γονέων, αλλά με τη σχέση που διαμορφώνουν με τα παιδιά τις".

Τα πραγματικά γεγονότα για τα λεσβιακά ζευγάρια:
 * Το 2007, μία δημοσκόπηση της ICM για την Newsnight διαπίστωσε ότι το 64% έλεγαν πως πρέπει να επιτραπεί να παιδοθετούν τα λεσβιακά ζευγάρια.
* Σε μια δημοσκόπηση της Populus το 2009, το 57% των γυναικών και το 40% των ανδρών θεωρούσαν πως τα λεσβιακά ζευγάρια πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα στη παιδοθεσία όπως τα ετερό ζευγάρια.
* Στις Ην.Πολιτείες, το 39% των λεσβιακών ζευγαριών ηλικίας 22 έως 55 ανέτρεφαν παιδιά, σύμφωνα με την απογραφή του 2000.
* Η έρευνα του Birkbeck College και του Πανεπιστημίου Clark έδειξε πως τα λεσβιακά ζευγάρια είναι καλύτερες γονείς, και ότι τα παιδιά με δύο μητέρες ήταν πιο φιλόδοξα και πιο σίγουρα από ότι αυτά με δύο ετερό γονείς. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με λεσβίες γονείς δεν είχαν περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες να είναι Lbtiq.
* Από τις 3.200 παιδοθεσίες του 2010, μόνο το 4% ήταν παιδοθεσίες σε λεσβιακά ζευγάρια.
* Το Εθνικό Ληξειαρχείο Παιδοθεσίας υποδεικνύει πως οι λεσβίες που παιδοθετούν είναι ανοιχτές στο να παιδοθετήσουν μεγαλύτερα παιδιά και αδέλφια.


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.7.11 και την μεταφράσαμε από την Independent γραμμένη από την Lena Corner στην http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/features/glad-to-be-gay-parents-2306947.html