9 Ιουλ 2011

Αποδικιμασία για το Συντάγμα της Ουγγαρίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδοκιμάζει το νέο ουγγρικό σύνταγμα


Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με το αναθεωρημένο Σύνταγμα της Ουγγαρίας. Υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις της Ουγγαρίας βάσει του διεθνούς δικαίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Κοινοβούλιο επεσήμανε ότι ο νέος βασικός νόμος της Ουγγαρίας παραλείπει να θέσει εκτός νόμου τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Επικαλούμενο Αναφερόμενο στη ευρύτατη κριτική του νέου συντάγματος από τους διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο καλεί τις ουγγρικές αρχές να τροποποιήσουν το νέο σύνταγμα, ή να υιοθετήσουν τους κοινούς νόμους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, το κείμενο ζητά από την Ουγγαρία "εγγύηση ίσης προστασίας των δικαιωμάτων της κάθε πολίτισας", και περαιτέρω "ρητά την προστασία στο νέο Σύνταγμα όλων των θεμελιωδών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ουγγαρίας, την απαγόρευση της θανατικής ποινής, τη φυλάκιση ζωής χωρίς λόγο και τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, να παρέχει επαρκείς εγγυήσεις σχετικά με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να καταστεί σαφές ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα αποκτούνται κατά τη γέννηση και είναι άνευ όρων".

Η Διακομματική Ομάδα για τα δικαιώματα των Lbtiq είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι το σχέδιο του Συντάγματος απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα των Lbtiq προτείνοντας έναν περιοριστικό ορισμό της «οικογένειας», και πως ενδέχεται να πληγούν η σεξουαλική υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών.


Την είδηση την βρήκαμε στις 5.7.11 και την μεταφράσαμε από την Lgbt-ep parliamentary στην http://www.lgbt-ep.eu/parliamentary-work/european-parliament-disapproves-of-new-hungarian-constitution/