19 Ιουλ 2011

Παύση του Δημ. Συμβουλίου λόγω έλλειψης ποσόστωσης

Δικαστικό «τέλος» στο δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης λόγω απουσίας γυναικών
Το περιφερειακό δικαστήριο της Ρώμης με απόφασή του έπαυσε το δημοτικό συμβούλιο της ιταλικής πρωτεύουσας διότι στη σύνθεσή του δεν περιλαμβανόταν η προβλεπόμενη ποσόστωση γυναικών.
Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και Κόμμα Πράσινων) είχαν προσφύγει στα τοπικά δικαστήρια της περιφέρειας του Λατίου, τονίζοντας ότι σε σύνολο 11 δημοτικών συμβούλων, μόνο μία, η υπεύθυνη για την κοινωνική πολιτική, ήταν γυναίκα.

Ο δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο αναγκάζεται ως εκ τούτου να συνθέσει νέο δημοτικό συμβούλιο με μεγαλύτερο αριθμό γυναικών.

Ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει από την πρώην προεδρίναν της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρόμα, Ροσέλα Σένσι, να αναλάβει καθήκοντα που θα σχετίζονται με τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα, με την υποψηφιότητα της Αιώνιας Πόλης για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Αναφερόμενη στο θέμα, η Ιταλίδα υπουργίνα Ισότητας Μάρα Καρφάνια τόνισε ότι «η παρουσία και συμμετοχή των γυναικών στις διάφορες επιτροπές και συμβούλια δεν θα έπρεπε να επιβάλλεται από τα δικαστήρια, αλλά από την πεποίθηση του ότι οι γνώσεις τις και η πολιτική τις ευαισθησία είναι απαραίτητες».

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, όμως, Άντζελο Μπονέλι, έκανε λόγο για «νίκη της Δημοκρατίας, σε μια χώρα στην οποία, πολύ συχνά, το δίκαιο καταπατάται από τους ισχυρούς».

Σχολιάστριες τονίζουν ότι ο Αλεμάνο θα έπρεπε ίσως να παραδειγματιστεί από τον νέο δήμαρχο του Μιλάνου Τζουλιάνο Πιζαπία, καθώς το 50% των δημοτικών συμβούλων που επέλεξε (6 σε σύνολο 12) είναι γυναίκες.


Την είδηση την βρήκαμε στις 19.7.11 από τη News in.gr στην http://news.in.gr/world/article/?aid=1231120798