28 Ιουλ 2011

Η Διεθνής Αμνηστία εγκαλεί την Γκάνα για την δράση της κατά των λεσβιών

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Γκάνα να μειώσει την αποστολή της κατά των λεσβιών.

Η Διεθνής Αμνηστία σήμερα καταδίκασε δημόσια τα σχόλια του υπουργού της Δυτικής Περιφέρειας της Γκάνας, Paul Aidoo, ο οποίος ζήτησε τη σύλληψη όλων των Lbtiq στη χώρα. Σύμφωνα με δήλωση της νωρίτερα σήμερα, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζει την ανησυχία της πως οι λεσβοφοβικές παρατηρήσεις από πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Aidoo μπορεί να οδηγήσουν σε βία κατά των λεσβιών στην Γκάνα.


Επί του παρόντος, η δίωξη των λεσβιών στην Ghanma είναι διαδεδομένη. Το κεφάλαιο 6, το άρθρο 104 του Ποινικού Κώδικα της Γκάνα απαγορεύει "αφύσικη σαρκική γνώση", η οποία ορίζεται για να συμπεριλάβει τη συναινετική σεξουαλική επαφή μεταξύ προσώπωντου ίδιου φύλου.

"Η χρήση των νόμων για τη σύλληψη, τη δίωξη ή τη φυλάκιση προσώπων για ιδιωτικές συναινετικές λεσβιακές σχέσεις ή με βάση τη ταυτότητα ή την έκφραση του κοινωνικού φύλου συνιστά παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των υποχρεώσεων της Γκάνα στο πλαίσιο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR), του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων (ICCPR) και του Διεθνούς Συμφώνου Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων (ICESCR)" αναφέρει η ανακοίνωση.

"Τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται σε αυτές τις διεθνείς συνθήκες περιλαμβάνουν τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή, την ελευθερία από τις διακρίσεις, την ίση μεταχείριση σύμφωνα με το δίκαιο, την ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Η κυβέρνηση της Γκάνα έχει υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά τα κριτήρια για την προώθηση, το σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πληθυσμού της, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, μεταξύ άλλων και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου.
 
"Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον υπουργό Paul Evans Aidoo να ανακαλέσει τα σχόλιά του, και την κυβέρνηση της Γκάνα να ανατρέψει το άρθρο 104 του Ποινικού Κώδικα της Γκάνα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την ποινικοποίηση της λεσβιοσύνης στην Γκάνα".
 

Την είδηση την βρήκαμε στις 27.7.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/news/amnesty-international-calls-for-ghana%27s-government-to-drop-anti-gay-mission.aspx