28 Ιουλ 2011

Εκατομμύρια Βρετανίδες παίρνουν αντικαταθλιπτικά

Εκατομμύρια Βρετανίδες παίρνουν αντικαταθλιπτικά χωρίς λόγο(;)

Σύμφωνα με νέα έρευνα της γυναικείας οργάνωσης Platform 51

Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό Βρετανίδων έχει κάνει ή κάνει χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα της γυναικείας οργάνωσης Platform 51, μία στις τρεις γυναίκες έχει ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή για κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή της (σε σύγκριση με έναν στους δέκα άνδρες).

Όπως επισημαίνουν όμως οι ερευνήτριες, μήπως απλά οι γυναίκες αυτές παρερμήνευσαν το εργασιακό άγχος, τις ευθύνες της οικογένειας ή μια γενικότερη δυσθυσμία σαν κατάθλιψη, λαμβάνοντας ψυχοφάρμακα χωρίς λόγο;
Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας σχεδόν οι μισές από τις Βρετανίδες που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά, το έκαναν για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ το 25% έκαναν χρήση αντικαταθλιπτικών για δέκα χρόνια ή και περισσότερο.

Οι αριθμοί θέτουν ερωτήματα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν οι γιατρίνες τις γυναίκες που δηλώνουν ότι πάσχουν από κατάθλιψη και κατά πόσον γίνεται διάκριση μεταξύ πραγματικής κατάθλιψης και μιας παροδικής θλίψης. Εκείνες που πραγματικά χρειάζονται ιατρική αγωγή για κατάθλιψη πάσχουν από μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλό τις η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αυξάνοντας τα επίπεδα νευροδιαβιβαστριών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, και τα αντικαταθλιπτικά μπορούν πραγματικά να τις βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.

Όσες όμως υποφέρουν από κατάθλιψη νιώθουν συχνά ντροπή που δεν μπορούν «χωρίς βοήθεια» να τα βγάλουν πέρα και φοβούνται το κοινωνικό στίγμα που συνεχίζουν να φέρουν οι ψυχολογικές παθήσεις.

Χωρίς ωστόσο να θέλει κάποια να αγνοήσει πόσο υποφέρουν όσες βιώνουν συνεχώς άγχος, εξάντληση και μελαγχολική διάθεση, δεν πάσχουν πραγματικά από κατάθλιψη όλες αυτές οι γυναίκες. Οι περισσότερες απλώς πιστεύουν ότι η ζωή δεν τις παρέχει την ευτυχία που θέλουν και παράλληλα το σύστημα υγείας δεν τις παρέχει άλλη εναλλακτική από τα φάρμακα.

Δυσαρέσκεια και βαρεμάρα στον γάμο τις, το άγχος των εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων, η φροντίδα ηλικιωμένων ή άρρωστων γονιών ή ενός άρρωστου παιδιού, μια αίσθηση μοναξιάς και κοινωνικού αποκλεισμού, μια ερωτική απογοήτευση, η ανησυχία για τα παιδιά και φυσικά ο «τρόμος των γηρατειών» έρχονται στο μυαλό πολλών γυναικών να ερμηνευτούν σαν κατάθλιψη, την ώρα που δεν χρειάζεται να χαρακτηριστεί μια γυναίκα λόγω αυτών «άρρωστη» και να λάβει φαρμακευτική αγωγή.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.7.11 από την εφημερίδα Το Βήμα στην http://www.tovima.gr/world/article/?aid=409920&h1=true