25 Ιουλ 2011

Απόδειξη πατρότητας η άρνηση υποβολής σε εξέταση DNA

Απεφάνθη ο Άρειος Πάγος

Συνταγματική έκρινε ο Άρειος Πάγος τη νομοθετική πρόβλεψη που προβλέπει ότι η άρνηση υποβολής σε εξέταση DNA προκειμένου να διαπιστωθεί η πατρότητα ή μη του παιδιού, αυτόματα τεκμαίρει την πατρότητα της ανήλικης.


Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε μητέρα που ζητούσε από τον πρώην σύντροφό της να αναγνωρίσει το παιδί. Ο άντρας αρνήθηκε να αναγνωρίσει το παιδί και η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Βάσει της πρωτόδικης απόφασης ο φερόμενος ως πατέρας έπρεπε να υποβληθεί σε εξέταση DNA. Η πραγματογνώμων μοριακή βιολόγος που ορίστηκε τον κάλεσε δύο φορές για αιμοληψία, αλλά εκείνος δεν εμφανίστηκε. 


Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, η μη προσέλευση του φερόμενου ως πατέρα στην πραγματογνώμονα μοριακή βιολόγο "παρά την εμπρόθεσμη κλήτευσή του, ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη άρνηση, με συνέπεια να λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί οι ισχυρισμοί της μητέρας, όχι για την πατρότητα, αλλά για την ύπαρξη στο αίμα του, στοιχείων, τα οποία καθιστούν, κατά την επιστήμη, πιθανή ή σφόδρα πιθανή την πατρότητά του".


Η απόφαση του δικαστηρίου στηρίχτηκε στο άρθρο 651 παράγραφος 1 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αναφέρει: "Όταν ένας διάδικος, χωρίς να έχει ειδικούς λόγους υγείας, αρνείται να υποβληθεί στις πρόσφορες ιατρικές εξετάσεις με γενικά αναγνωρισμένες επιστημονικές μεθόδους, που της επιβλήθηκαν από το δικαστήριο ως αναγκαίο αποδεικτικό μέσο για τη διαπίστωση της πατρότητας ή της μητρότητας, οι ισχυρισμοί της αντιδίκου του λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί".


Ο πατέρας ζητούσε να κηρυχθεί αντισυνταγματική η συγκεκριμένη διάταξη, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος περί δικαστικής προστασίας. Όμως ο Άρειος Πάγος απέρριψε τους ισχυρισμούς του και έκρινε συνταγματική τη διάταξη.



Την είδηση την βρήκαμε στις 25.7.11 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=296373