17 Ιουλ 2011

Δικαιώματα των Lbtiq

Ανθρώπινα δικαιώματα

"Υπάρχει ακόμα ανάγκη για πολύ θάρρος και πολλά πράγματα να γίνουν" δήλωσε η Αυστριακή ευρωβουλευτίνα των Πρασίνων Urlike Lunacek σε ακρόαση που οργανώθηκε στην υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΕΚ για τα δικαιώματα των Lbtiq. Οι Lbtiq είναι "παιδιά απλών ανθρώπων" αλλά εκείνο που περιπλέκει την κατάσταση είναι η στάση των χωρών σημείωσε ο Άγγλος Σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής Michael Cashman, ζητώντας από το ΕΚ να διακόψει κάθε σχέση με χώρες "που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου οι διακρίσεις εις βάρος των Lbtiq είναι ευρέως διαδεδομένες και, σύμφωνα με τη διεθνή ένωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων τις, ILGA ούτε στις Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει απόλυτη ισονομία μεταξύ Lbtiq και ετερό.

Μιλώντας στην ακρόαση που οργανώθηκε στο ΕΚ, η Ulrike Lunacek, που είναι συμπροεδρίνα, με τον Michael Cashman, της διακομματικής Lbtiq ομάδας του Κοινοβουλίου, σημείωσε ότι η λεσβιοσύνη είναι ακόμα ποινικό αδίκημα σε 76 χώρες παγκοσμίως και επισύρει την θανατική ποινή σε πέντε από αυτές (Ιράν, Σαουδική Αραβία, Μαυριτανία, Σουδάν, Υεμένη, σε τμήματα της Σομαλίας και της Νιγηρίας), άρα "υπάρχει ακόμα ανάγκη για πολύ θάρρος και πολλά πράγματα να γίνουν… για να κερδίσουν όλοι το δικαίωμα να αγαπήσουν όποιαν ερωτεύτηκαν χωρίς φόβο και με ίσα δικαιώματα".

Ο Mauro Cabral, ακτιβιστής του χώρου από την Αργεντινή σημείωσε τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν σε αυτό οι χώρες μέλη της ΕΕ αλλά τόνισε επίσης ότι "ζούμε ιστορικές στιγμές καθώς η λεσβιοσύνη δεν θεωρείται πια αρώστεια".

Το ΕΚ εκτός από τις ακροάσεις έχει εκδώσει σειρά ψηφισμάτων ενώ ιδιαίτερη είναι η υποστήριξη  που παρέχει ο Πρόεδρος Jerzy Buzek, όπως τόνισε και η ίδια η Lunacek.

 
Την είδηση την βρήκαμε τη 1.7.11 από την ιστοσελίδα του Ευρ. Κοινβουλείου στην http://www.europarl.europa.eu/el/headlines/content/20110624STO22597/html/%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BB%CF%89%CE%BD