29 Ιουλ 2011

Η Liza Friedlander δέχτηκε λεσβοφοβική επίθεση στο εστιατόριο Sizzler

H Lambda Νομική Καταθέτει αγωγή εκ μέρους της λεσβίας που δέχθηκε επίθεση στο εστιατόριο Sizzler λόγω προκαταλήψεων εναντίον των λεσβιών.


Η Lambda Legal κατέθεσε αγωγή διακρίσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο της περιφέρειας της πόλης Queens εναντίον του εστιατορίου Sizzler στη περιοχή Forest Hills, στη πόλη Queens για λογαριασμό της κας. Liza Friedlander, η οποία δέχτηκε βίαιη επίθεση, ενώ προσπαθούσε να γευματίσει με φίλες τις στο αγαπημένο της στέκι για πρωινό.


"Η Νέα Υόρκη παρακολούθησε μόλις πρόσφατα εκατοντάδες Lbtiq ζευγάρια να νυμφεύονται την περασμένη Κυριακή. Παρ' όλο αυτό το βήμα προς την ισότητα, τόσες πολλές στην κοινότητά μας γίνονται στόχος βίας και παρενόχλησης λόγω της συμπεριφοράς ή της αντίληψης για το σεξουαλικό τις προσανατολισμό", δήλωσε η Natalie Chin, Δικηγορίνα για Υποθέσεις Προσωπικού της Lambda Legal. «Αυτό που έπρεπε να είναι ένα χαλαρωτικό, ευχάριστο πρωϊνό Σαββάτου στο Sizzler μετατράπηκε σε τρομακτική δοκιμασία διακρίσεων, βίας και υποβάθμισης με στόχο την Liza γιατί δεν είναι σύμφωνη με τα στερεότυπα για το πώς μια γυναίκα θα πρέπει να δείχνει".
 

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2010, η Liza Friedlander και δύο φίλες της πήγαν στο εστιατόριο Sizzler στη περιοχή Forest Hills, στη πόλη Queens για πρωινό με μπουφέ. Μετά την πληρωμή, η κα. Friedlander αυτο-εξυπηρετήθηκε από τον μπουφέ. Καθώς η κα. Friedlander επέστρεφε πίσω προς τραπέζι της για να διασκεδάσει με την παρέα της, ο διευθυντής του Sizzler την πλησίασε επιθετικά. Μπροστά σε άλλες πελάτισες του εστιατορίου, ο διευθυντής άρχισε να της φωνάζει, κατηγορώντας την για μη πληρωμή του πρωινού μπουφέ. Την έσπρωξε βίαια στο στήθος, αναγκάζοντας την να πέσει κάτω με την πλάτη, και την κλώτσησε στα πόδια, ενώ φωνάζε για να βγει έξω από το Sizzler αποκαλόντας την "γαμημένη βρωμο-λεσβία".

Η τραπεζαρία του Sizzler γρήγορα μετατράπηκε σε μια απειλητική σκηνή, όταν πελάτισες άρχισαν να τρομοκρατούν την κα Friedlander, με θαμώνες του Sizzler να της φωνάζουν, ξερνούσαν λεσβοφοβικά και γεμάτα μίσος επίθετα. Ένας άνδρας άρχισε να της φωνάζει, αποκαλώντας την «φρικιό ανδρογυναίκα» και απαιτούσε να φύγει από το εστιατόριο. Ένας άλλος άνδρας απείλησε να βγάλει την κα. Friedlander έξω από το εστιατόριο και να της επιτεθεί σεξουαλικά, απειλώντας ότι θα της δείξει "τι σημαίνει πέος". Ο ιδιος άνδρας πέταξε στη συνέχεια αντικείμενα προς την κα. Friedlander. Τέλος, όταν η αστυνομία έφτασε, παρέλαβε την κακοποιημένη κα. Friedlander και την μετέφερε με ασθενοφόρο σε κοντινό νοσοκομείο.

Η καταγγελία που κατέθεσε η Lambda Legal υποστηρίζει ότι το Sizzler, που ανήκει και λειτουργεί από εταιρεία Waroge Met, Ltd, με έδρα την πόλη Queens, παραβίασε τη νομοθεσία, της Νέας Υόρκης και της Ομοσπονδίας των Πολιτειών, περί Ατομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή η κα. Friedlander δέχτηκε βίαιες επιθέσεις και διακρίσεις με βάση τον πραγματικό ή τον υποτιθέμενο σεξουαλικό προσανατολισμό της και το φύλο της, σε ένα δημόσιο χώρο που στεγάζει κοινό.

Η υπόθεση αυτή είναι η πρώτη δοκιμή της νεοεκδοθείσας νομοθεσίας των εγκλημάτων προκατάληψης που πέρασε τον Αύγουστο του 2010 για να κρατήσει τα πρόσωπα υπεύθυνα απέναντι στη αντι-λεσβιακή βία και τον εκφοβισμό.

"Μόνο και μόνο επειδή δεν φαίνεται να είμαι η ιδέα του διευθυντή του Sizzler για το πως μια γυναίκα πρέπει να μοιάζει, δεν σημαίνει ότι του δίνει την άδεια να μου επιτεθεί και να επιτρέπει σε άλλους πελάτες να διασκεδάζουν με το να μου επιτίθενται", δήλωσε στη Lambda Legal η κα. Liza Friedlander. "Οι φίλες μου και 'γω πήγαμε το Σάββατο για πρωϊνό όπως και όλες οι άλλες στο εστιατόριο εκείνο το πρωί, αλλά για μένα μετατράπηκε σε εφιάλτη. Καμιά δεν πρέπει να πρέπει να περάσει ποτέ κάτι τέτοιο".

Η Natalie Chin, Δικηγορίνα της Lambda Legal για υποθέσεις που αφoρούν το προσωπικό, χειρίζεται την υπόθεση. Η Willkie Farr & Gallagher LLP είναι νομική σύμβουλος.
 
 
Την είδηση την βρήκαμε στις 28.7.11 και την μεταφράσαμε από την Lambda Legal στην http://www.lambdalegal.org/news/pr/ny_20110728_lambda-legal-files-lawsuit-on.html