19 Αυγ 2011

Αυστραλός δωρητής σπέρματος έχασε τη μάχη με ένα ζευγάρι λεσβιών

Ένας Αυστραλός ο οποίος δώρισε σπέρμα σε ένα λεσβιακό ζευγάρι ενημερώθηκε από το δικαστήριο πως το όνομά του πρέπει να αφαιρεθεί από το πιστοποιητικό γέννησης της κόρης που γεννήθηκε.

Ένα δικαστήριο στο Σίδνεϊ αποφάνθηκε πως η πρώην συντρόφισα της βιολογικής μητέρας είχε το δικαίωμα να έχει το όνομά της στο πιστοποιητικό γέννησης, ακόμη και αν και το ζευγάρι χώρισε το 2006.
Εκφράζοντας τη συμπάθεια για τον πατέρα, ο δικαστής είπε ότι δεν είχε συμβατικό δικαίωμα να εγγραφεί στο πιστοποιητικό.

Ο άνθρωπος, ο οποίος μετείχε στην γονεϊκότητα, είπε ότι ήταν "μια πολύ άσχημη μέρα για τους πατέρες".

Μιλώντας έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο, ο 58χρονος, ο οποίος δεν μπορεί κατονομαστεί για νομικούς λόγους, είπε ότι επλήγη από την απόφαση.
"Αυτή δεν είναι η κόρη μου όσον αφορά την οπτική της νομοθεσίας. Οι νόμοι είναι τελείως ανεπαρκής, δεν υπάρχουν νόμοι που να προστατεύουν ανθρώπους σαν κι εμένα", είπε.

Θεωρείται πως είναι η πρώτη φορά που το όνομα ενός δότη διαγράφηκε από επίσημα έγγραφα στην Αυστραλία, λέει ο Phil Mercer του BBC στο Σίδνεϊ.


Ο δότης είχε απαντήσει σε αγγελία εφημερίδας σε ένα ζευγάρι λεσβιών που αναζητούσαν δωρεάν σπέρμα για να συλλάβουν μια κόρη.
Ένα κοριτσάκι γεννήθηκε το 2001. Η συντρόφισα της μητέρας είπε ότι ήθελε το όνομά της στο πιστοποιητικό γέννησης για να αποφευχθεί η "σύγχυση με τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα κυβερνητικά επιτελεία”.

Αν και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τον άνδρα, ο δικαστής Stephen Walmsley, δήλωσε πως ο δωρητής σπέρματος δεν είχε γονικά δικαιώματα σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αυστραλίας.
"Καθώς (ο δότης σπέρματος) παραδέχθηκε, δεν υπήρξε συμφωνία πριν από τη γέννηση ότι θα ήταν στο μητρώο (πιστοποιητικό γέννησης), όταν συμφώνησε να δωρίσει το σπέρμα του.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.8.11 και την μεταφράσαμε από την BBC στην http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-14554886