8 Αυγ 2011

Υπόθεση της κας Bonnaud και της κας Lecoq κατά Γαλλίας Αρ. 6190/11 Ε'

Αριθμός Αίτησης 6190/11 από την κα. Francine Bonnaud και την κα. Patricia Lecoq κατά της Γαλλίας


Οι οικογένειες των οποίων οι γονείς είναι λεσβίες με τον τρόπο αυτό ζημιώνονται υπό την οπτική της δέσμευσης, της κληρονομιάς και της προστασίας των παιδιών και σε περίπτωση απουσίας της βιολογικής μητέρας από τη γονική μέριμνα της «κοινωνικής μητέρας»
 
Αυτή η διάκριση λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, κατά των εναγουσών, είναι παράβαση του νόμου (περιλαμβανομένης της αναγνώρισης λεσβιακών ζευγαριών από το Δικαστήριο), να ζήσουν μια κανονική οικογενειακή ζωή, και τα παιδιά τις να μπορούν προστατευθούν νομικά στο μέγιστο όριο που προβλέπεται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.


Οι προσφεύγουσες εξηγούν πως είναι υποχρεωμένες, από τη γέννηση των παιδιών, να αναζητούν επισφαλή και αβέβαια μέσα προστασίας, προκειμένου να αποτραπούν ενδεχομένως καθημερινές απουσίες της νομικής γονέα, αυτές οι "διευθετήσεις" εξακολουθούν να υπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των επαγγελματιών ή των ενδιαφερόμενων ιδρυμάτων. 

Στη συνέχεια, εκτιμούν πως η απόρριψη των αιτημάτων τις για ανάθεση της διασταυρούμενης γονικής μέριμνας βασίζεται στο σεξουαλικό προσανατολισμό και οδηγεί σε διαφορετική, δυσανάλογη και αδικαιολόγητη μεταχείριση. Οι ενάγουσες σημειώνουν πως όσον αφορά την οπτικκή τη δέσμευση, την κατάσταση των παιδιών είναι συγκρίσιμη με αυτή που αποκαλείται ανάμειξη οικογενειών και όχι με τις μονογονεϊκές οικογένειες (σε αντίθεση με ό,τι σημείωσαν το Εφετείο και ο Άρειος Πάγος ), ενώ από την οπτική του προγράμματος της οικογένειας, η κατάστασή τις είναι συγκρίσιμη με εκείνη της κλασικής ετερό οικογένειας.
Οι ενάγουσες ισχυρίζονται ότι η γαλλική κυβέρνηση δείχνει πως δεν είναι σε θέση να θεωρήσει πως δύο λεσβίες μπορούν να έχουν όπως δύο ετερό, μια αγάπη που επεκτείνεται στην φυσική επιθυμία να κάνουν παιδιά και να δημιουργήσουν οικογένεια.

Οι προσφεύγουσες επικαλούνται, επίσης, την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της 24ης Φεβρουαρίου 2006, η οποία παραδέχεται ανοιχτά σε λεσβιακά ζευγάρια την πληρεξουσιότητα της γονικής μέριμνας. Υπογραμίζουν πως αυτή η υπόθεση και η της 8ης Ιουλίου 2010 προβάλει ένα κενό στο γαλλικό δίκαιο, το φετείο κατέχει τη πλήρη ευελιξία να θέσει τις προϋποθέσεις για τις συνθήκες της πληρεξουσιότητας της γονικής μέριμνας. Πράγματι, οι δύο νομικές και κοινωνιολογικές παρόμοιες καταστάσεις έχουν δώσει χώρο σε μια διαφορετική προσέγγιση-λύση από το Εφετείο, η οποία στη συνέχεια επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο.

Έκθεση των γεγονότων- υπόθεσης της κας Bonnaud και της κας Lecoq κατά Γαλλίας


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.1.11 και την μεταφράσαμε από την Echr.Coe στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?key=90897&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649&portal=hbkm&action=html&source=external-click&highlight=&sessionid=74205692&skin=hudoc-en