28 Αυγ 2011

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ Margaret Sekaggya υπερασπίζεται τις υπερασπίστριες


Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Margaret Sekaggya, προτρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες εκ μέρους εκείνων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνοντας ότι ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, σε πολλές χώρες το έργο τις έχει καταστεί πιο δύσκολο και πιο επικίνδυνο.

Η Διακήρυξη για τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εγκρίθηκε το 1999, καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που είναι απαραίτητες για την προώθηση και την προστασία των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. "Η εφαρμογή της Διακήρυξης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει στις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επιτελέσουν το έργο τις", είπε η κα. Sekaggya.

Ωστόσο, "ενώ έχουν περάσει πάνω από 12 χρονιές μετά την έγκρισή της από τη Γενική Συνέλευση, η Διακήρυξη είναι ένα εργαλείο που δεν είναι επαρκώς γνωστό, είτε από κυβερνήσεις είτε από τις ίδιες τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", προσθέτει η ειδική των Ηνωμένων Εθνών.

Ως αποτέλεσμα, η κα. Sekaggya έχει κυκλοφορήσει ένα λεπτομερή οδηγό με στόχο την οικοδόμηση μιας καλύτερης κατανόησης της Διακήρυξης για τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε όλα τα επίπεδα - τόσο σε κυβερνητικό όσο και μεταξύ των οικείων μη κρατικών φορέων - που έχει ως στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για το έργο των υπερασπιστριών.
 
Τα "Σχόλια στη Δήλωση για τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" είναι ουσιαστικά οδηγίες που χαρτογραφούν τα δικαιώματα που καθορίζονται στη Διακήρυξη, προσφέρουν μια λεπτομερή ανάλυση του κάθε ενός από αυτά, και καθορίζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή τους.
"Τα σχόλια έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ικανότητας των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να εξασφαλίσουν το σεβασμό των δικαιωμάτων τα οποία δικαιούνται σύμφωνα με τη Δήλωση", είπε η κα. Sekaggya.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην κατάσταση των γυναικών υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που "διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες καθώς υπόκεινται σε ορισμένες μορφές βίας και άλλες παραβιάσεις, όπως η προκατάληψη, ο αποκλεισμός, και η αποκήρυξη", λέει η κα. Sekaggya.

Τα "Σχόλια" είναι οργανωμένα σε 10 τμήματα, αντιμετωπίζοντας κάθε δικαίωμα της Διακήρυξη: το δικαίωμα να έχουν δικαίωμα στη προσταία, το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα της πρόσβασης και της επικοινωνίας με τις διεθνείς οργανώσεις, το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, το δικαίωμα να αναπτύξουν και να συζητήσουν τις νέες ιδέες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δικαίωμα της πραγματικής προσφυγής, και το δικαίωμα της πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Το 2011 και 2012, η επικαφαλής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει το ρόλο των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και προτρέπει και άλλες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για τον τερματισμό όλων των μορφών διακρίσεων.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο Μεξικό, η Διευθύνουσα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Navi Pillay ώθησε την αναγνώριση και την προστασία των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Χωρίς αυτές τις γενναίες ανθρώπους" είπε, "τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων μας κινδυνεύουν να διαβρωθούν".


Την είδηση στην βρήκαμε στις 26.8.11 και την μεταφράσαμε από την ohchr.org στην http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DefendingDefenders.aspx