9 Σεπ 2011

Εχει η μητρότητα όριο ηλικίας;


Ολο και περισσότερες γυναίκες πενήντα και εξήντα ετών σε όλο τον δυτικό κόσμο αποφασίζουν να κάνουν το πρώτο τις παιδί σε τόσο μεγάλη ηλικία, χάρη στις νέες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

[...]
Οι επιπλοκές
Από ιατρικής πλευράς, οι κίνδυνοι για τη μητέρα είναι πολλαπλάσιοι απ’ ό,τι θα ήταν για μια νέα γυναίκα. Τέτοιοι κίνδυνοι (επιπλοκές) είναι:
* Υπέρταση.
* Διαβήτης κυήσεως.
* Διαταραχές πλακούντα.
* Αιμορραγία στον τοκετό.
* Πρόωρη γέννηση.
* Επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι κίνδυνοι στο νεογνό σχετίζονται κυρίως με την υπολειπόμενη ανάπτυξη, την πρόωρη γέννηση και τα επακόλουθα από αυτήν. "Εάν μάλιστα είναι πολλαπλή κύηση, οι παραπάνω επιπλοκές διπλασιάζονται και για τη μάνα και για το παιδί» τονίζει ο κ. Κοντόπουλος. Υπάρχουν επίσης πολλά προβλήματα που τίθενται από ψυχιάτρους και παιδοψυχολόγους για το πώς θα μεγαλώσουν αυτά τα παιδιά με γονείς προχωρημένης ηλικίας.

"Την τελευταία δεκαετία, πολλές γυναίκες έχουν γεννήσει σε πολύ μεγάλη ηλικία" υπογραμμίζει ο κ. Κοντόπουλος. "Λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας και των οικονομικών, προωθείται η άποψη ότι τα 40 χρόνια μίας γυναίκας είναι σήμερα τα 30 χρόνια και το φαινόμενο γίνεται κάθε χρονιά οξύτερο παγκοσμίως.

"Οι γυναίκες μπαίνουν σε μεγάλο κίνδυνο με μια εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία και μάλιστα όταν πρόκειται για δίδυμες ή πολλαπλές κυήσεις, οι οποίες είναι επικίνδυνες ακόμη και για τις νέες. Παλαιότερα, το να αποκτούσε μια γυναίκα τετράδυμα εθεωρείτο κατόρθωμα και η γιατρίνα τα βάφτιζε χαρούμενη, σήμερα όμως αυτό δεν γίνεται πια λόγω των πολλαπλών επιπλοκών".
Οι ειδικές επιστημόνισες αναφέρουν την ανάγκη να καθιερωθούν διεθνώς αυστηρά όρια και κανόνες στα θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

"Βέβαια, τα όρια ηλικίας που θέτει κάθε χώρα ίσως αλλάξουν με την πάροδο των χρόνων και τις απαιτήσεις των καιρών, γιατί μερικές φορές υπάρχουν οριακές καταστάσεις δύσκολες να επιλυθούν» επισημαίνει ο κ. Κοντόπουλος.

"Για παράδειγμα, μια υγιέστατη ορειβάτισσα και μαραθωνοδρόμος 51 ετών θέλει να αποκτήσει ένα παιδί, όπως και μια υπέρβαρη γυναίκα 47 ετών, που έχει πολλά παθολογικά προβλήματα. Βάσει του κανόνα, η πρώτη δεν το δικαιούται, γιατί έχει περάσει το όριο και ας είναι υγιής, ενώ η άλλη που το δικαιούται ίσως θα έχει πιο πολλές επιπλοκές από την πρώτη. Το παράδειγμα αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχουν τέλειες διαχωριστικές γραμμές".


Τα αποσπάσματα της είδησης τα βρήκαμε στις 8.9.11 στην εφημερίδα τα Νέα γραμμενη από τη Μαίρη Κατσανοπούλου στην http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=12938&la=1