21 Σεπ 2011

Ζούμε σε μια σεξουαλοποιητική κοινωνία;


Η Iman Qureshi δημοσιογράφισα είπε στη συζήτηση της Ένωσης Οικογενειακού Προγραμματισμού - FPA, "Ζούμε σε μια σεξουαλικοποιητική κοινωνία;", όπου τρεις συγκλονιστικές ομιλήτριες συζήτησαν το ρόλο των μέσων ενημέρωσης, την επιρροή της πορνογραφίας και τη σεξουαλική ευχαρίστηση των γυναικών.
Την τετριμένη ανοησία, "πώς κάνουν σεξ οι λεσβίες;" Είναι ένα θέμα που τίθεται από πολλούς ανίδεους ετεροκανονιστικούς γελοίους. Το ερώτημα βασίζεται στην "παραδοχή" ότι υπάρχει μόνο ενός είδους σεξ – η διείσδυση. Με πέος.

Αυτό είναι, φυσικά, παράλογο. Και αυτό είναι κάτι που δήλωσαν οι ομιλήτριες της συζήτησης της FPA, "Ζούμε σε μια σεξουαλοποιητική κοινωνία;" Θα αναφερθώ άμεσα, διευκρινίζοντας τον όρο "σεξουαλοποίηση". “Τι σημαίνει αυτή;" ερωτήσεις που έθεσε η πρώτη ομιλήτρια, Feona Attwood, Καθηγήτρια Επικοινωνίας και Κουλτούρας του Σεξ.


Η καθηγήτρια και ακτιβίστρια του γυναικείου κινήματος Julia Long είπε ότι το να είναι κάτι σεξουαλοποιημένο - σημαίνει ότι όλες μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη της λέξεως "σεξ", αλλά στην πραγματικότητα η αντίληψη για το σεξ κατασκευάζεται από την βιομηχανία της πορνογραφίας και τα ΜΜΕ - "Αλλά τι είναι το σεξ;" η Julia Long είπε ότι η "πορνοποίηση" της κοινωνίας, όπου όλο και περισσότερο η μισογυνιστική πορνογραφία -σφετερίζεται τη κυρίαρχη τάση-οδηγεί σε μια κατάσταση όπου το κοινώς αποδεκτό ιδανικό του σεξ γίνεται αυτό που απεικονίζεται στην πορνογραφία – δηλαδή η ετεροκανονικότητα και όλα όσα προσφέρουν την ανδρική κυριαρχία και ευχαρίστηση.

Εδώ η Kathryn Hoyle, ιδρύτρια και διευθύντρια της Sh! Women's Erotic Emporium, έκανε παρεμβολή στη συζήτηση. Ως κάποια της οποίας η επαγγελματική ζωή είναι να στηρίζει τις γυναίκες να αισθάνονται άνετα με την σεξουαλικότητα, τις σεξουαλικές εμπειρίες τις και τη σεξουαλική επιθυμία, αυτή είναι πάντα εδώ για να μιλήσουμε για τη σεξουαλική ικανοποίηση των γυναικών. Οι δονητές εφευρέθηκαν από τη Βικτωριανή εποχή, μας πληροφόρησε. Είχαν σχεδιαστεί ως εργαλείο ώστε να επιτρέψει στις γιατρίνες να "θεραπεύσουν" την "υστερία" στις γυναίκες - "περιέργως, δεν μπορούσαν να θεραπευτούν ..." η Kathryn μάς έκλεισε το μάτι αναιδώς.

Αλλά η πορνογραφία αψηφά την ευχαρίστηση των γυναικών. Ήταν μόλις στα τέλη του 2009 που η Επιτροπή Ταξινόμησης Ταινιών της Αγγλίας ανέτρεψε τη μακροχρόνια απαγόρευση της γυναικείας ικανοποίησης, η Kathryn έδωσε μια πληροφορία που εξέπληξε το κοινό. Η μισογύνικη και φαλοκεντρική πορνογραφία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής-"είναι μια βιομηχανία 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων"-και ακραία, είπε ανήσυχη η Τζούλια θυμωμένα. "Οι περισσότερες άνθρωποι στη βιομηχανία θα συμφωνήσουν ότι έχει γίνει όλο και πιο μισογύνικη και βίαιη". Αυτό, φυσικά, έχει πολλές κοινωνικές προεκτάσεις - σεξουαλική και ενδοοικογενειακή βία, βία κατά των γυναικών, καθώς και όλους τους τρόπους της αντικειμενοποίησης των γυναικών.

Ο πολλαπλασιασμός των πορνό, υποστηρίζει η Julia, έχει σχέση με την απότομη αύξηση των εμφυτευμάτων στήθους και την πλαστική στα χείλη του σεξουαλικού οργάνου των γυναικών τις τελευταίες χρονιές. Όλο και περισσότερες γυναίκες μιμούνται την αισθητική των ταινιών πορνό, "Vajazzling", (*Α) ξεστόμισε η Julia σχεδόν με φρίκη και αηδία - είναι η γελοία πρακτική των νέων γυναικών κυρίως να αφαιρούν το τρίχωμα τις και στη συνέχεια στερεώνουν διαμάντια, εξηγεί η ίδια, καθώς το κοινό-κατά πάσα πιθανότητα αποτελούταν κυρίως από γυναίκες που χλευάζουν τις vajazzlers.

Αλλά η Feona διαφώνησε - πως δεν βλέπει αυτά τα πράγματα ως ένα μεγάλο πρόβλημα. "Πόσες από εσάς συνάντησαν κάποια με τα εμφυτεύματα στήθους;" ρωτάει. "Νομίζω ότι υπάρχει μια τάση να παρασυρόμαστε", εξήγησε. Στα μέσα ενημέρωσης αρέσει να στρέφουν τα πράγματα στα άκρα και να κάνουν την πλαστική του σεξουαλικού οργάνου να φαίνεται ως επιδημία, είπε, όταν στην πραγματικότητα μόνο μια μικρή μειοψηφία το κάνει. "Η εφημερίδα Daily Mail, με την σειρά της" είπε η Kathryn, "αναφέρετε με φτηνούς δημοσιογραφικούς εντυπωσιασμούς γύρω από θέματα που σχετίζονται με το σεξ".

Ενώ οι ομιλήτριες διαφώνησαν σε κάποια μικρής σημασίας θέματα, το ελλοχεύον συναίσθημα της νύχτας ήταν η ισότητα, ο φιλελευθερισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ευτυχία. Ίσως οι πιο οδυνηρές λέξεις ειπώθηκαν από την Kathryn, η οποία εξήγησε απλά, "η σεξουαλικότητα είναι ένας ανασφαλής και ευάλωτος χώρος". Η Julia πρόσθεσε σε αυτό το συμπέρασμα το πάθος – "Το σεξ μπορεί να είναι το πιο θαυμάσιο πράγμα, αλλά μπορεί επίσης να είναι το πιο τρομακτικό πράγμα στον κόσμο".


Την είδηση την βρήκαμε στις 20.9.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/lifestyle/iman-qureshi-is-society-is-too-sexualised.aspx

*Α Vajazzling το να προσθέτεις σε όλη τη παριοχή του γυναικείου σεξουαλικού οργάνου ή του στήθους αστραφτερά κρύσταλλα-λίθους.