18 Σεπ 2011

Το DNA ανατρέπει τη γυναικεία κατωτερότητα στην αρχαιότητα


Νεώτερες μελέτες αποδεικνύουν ότι η ωραία Ελένη δεν ήταν ένα…ανδρικό αξεσουάρ, αλλά πολύ περισσότερο είχε σημαντικό, ακόμη και ηγετικό ρόλο στην αρχαιοελληνική κοινωνία.
Οι έρευνες πάνω στο DNA ανατρέπουν τη θεωρία για τον υποβαθμισμένο ρόλο της γυναίκας στις αρχαιοελληνικές κοινωνίες.
Με βάση αυτές τις έρευνες των τελευταίων ετών σε μυκηναϊκούς τάφους Βρετανίδες γενετίστριες-αρχαιολόγοι από το Manchester οδηγήθηκαν πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα είχαν ουσιαστικό ρόλο στην άσκηση της εξουσίας και πολύ συχνά κατείχαν θέσεις κλειδιά σε καίριους τομείς διακυβέρνησης.
Η ερευνητική ομάδα των επιστημονισών του Manchester εξέτασε γενετικό υλικό από μυκηναϊκούς τάφους και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες δεν αποσπούσαν τιμές στην κοινωνία μόνο ως σύζυγοι αξιωματούχων.

Η έρευνα ακολούθησε την εξής διαδικασία: απομονώθηκε γενετικό υλικό, που είναι γνωστό ως "μιτοχονδριακό DNA" από 22 σκελετούς, αλλά μόνο οι τέσσερις έδωσαν αρκετό υλικό για ανάλυση. Από αυτούς οι δύο σκελετοί, οι οποίοι μέχρι τώρα επιστημόνισες πίστευαν ότι ανήκαν σε συζύγους, αποδείχθηκε ότι ανήκουν σε αδέλφια: αδελφή και αδελφό. Η συγγενική αυτή σχέση και το γεγονός ότι τάφηκαν με τις ίδιες τιμές παρά τη διαφορά φύλου οδήγησε τις ερευνήτριες στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες δεν αντλούσαν κοινωνική καταξίωση από τους άντρες και μόνο, αλλά η θέση τους ήταν πολύ πιο αναβαθμισμένη απ’ όσο πιστεύουμε σήμερα, αφού ίδια μεταχείριση στα ταφικά έθιμα, σήμαινε ανάλογη ισότητα και στην κοινωνία.


Την είδηση την βρήκαμε στο περιοδικό Αρχαιολογία στην http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=2582 

Στη φωτογραφία είναι η ωραία Ελένη, γυναικείο σύμβολο της αρχαιότητας, απεικονισμένη σε ερυθρόμορφο αττικό αγγείο του 450 προ κοινής χρονολόγησης.