23 Σεπ 2011

Τουρκία, η υπουργίνα Fatma Şahin συζήτησε με τις λεσβίες για πρώτη φορά

Οι Lbtiq κερδίζουν αναγνώριση από την κυβέρνηση για πρώτη φορά

Η υπουργίνα Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής Fatma Şahin, η οποία συναντήθηκε με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτισών, στις 21.9.11  για να συζητήσουν τη βία κατά των γυναικών, και κάλεσε μια Lbtiq ΜΚΟ στη συνάντηση, είναι η πρώτη φορά που η Lbtiq κοινότητα έχει αντιπροσωπευθεί σε μια συνάντηση που οργανώθηκε από την κυβέρνηση.

H Belgin Çelik από την Lbtiq οργάνωση Ένωση Ροζ Ζωής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στην Υπουργίνα Şahin και δήλωσε στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση που έχει υποβάλει πρόταση για την αποδοχή των Lbtiq στο νέο σύνταγμα που το Κοινοβούλιο σχεδιάζει να εκπονήσει κατά τη προσεχή νομοθετική χρονιά.
Η κα. Şahin ενθάρρυνε την πρόταση, λέγοντας: "Θα θέλαμε να συνεργαστούμε ενεργά μαζί σας καθώς η συμμετοχή και οι προτάσεις σας θα μας βοηθήσουν να μάθουμε και να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε".

Έκανε έκκληση στα μέλη του Κοινοβουλίου να χειριστούν την πρόταση θετικά, η οποία αφορά το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου, η κα. Şahin ισχυρίστηκε ότι "αν η ελευθερία και η ισότητα είναι για όλες, τότε οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού θα πρέπει να εξαλειφθούν και τα δικαιώματα των πολιτισών αυτών θα πρέπει να αναγνωρίζονται".

Νέα πρότυπα για τα καταφύγια γυναικών
Η κα. Şahin, επίσης, σχολίασε τις νέες μεταρρυθμίσεις που συζητήθηκαν τον περασμένο μήνα που αποσκοπούν στη βελτίωση των προτύπων των καταφυγίων. Η κα. Şahin δήλωσε στα ΜΜΕ κατά τη συνεδρίαση ότι δεν είναι σωστό για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν όλα τα είδη των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης, της εργασίας στο σεξ και της οικονομικής δυσπραγίας, το να ζουν όλες μαζί στο ίδιο μέρος και ότι οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να διαχωριστούν σε διαφορετικά δωμάτια ή καταφύγια, ανάλογα με τα προβλήματα τις, ώστε οι ανάγκες τις να εξυπηρετούνται καλύτερα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής, υπάρχουν μόνο 65 καταφύγια σε όλη τη χώρα, τα οποία είναι ανεπαρκή με την αύξηση του αριθμού των γυναικών που υποφέρουν από κακοποίηση. Η κα. Şahin, δήλωσε πως ένας νόμος που θα ορίζει πως καταφύγια γυναικών θα πρέπει να ανοίξουν σε όλες τις πόλεις και περιοχές με πληθυσμό πάνω από 50.000 θα μπορούσε να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο.


Την είδηση την βρήκαμε στις 21.9.11 και την μεταφράσαμε από την  http://www.todayszaman.com/news-257544-lgbt-gains-recognition-from-government-for-first-time.html