16 Σεπ 2011

Ο HIV ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΤΟ HIV ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Σήμερα 14 Σεπτεμβρίου 2011 η Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ (πήραν μέρος οι οργανώσεις Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής, Lesb.Equal-Λεσβίες για την Ισότητα, Praksis) παρέθεσε συνέντευξη τύπου στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα με θέμα το HIV/AIDS στα χρόνια της κρίσης. Παραθέτουμε τα θέματα που συζητήθηκαν με την παράκληση να δημοσιευθούν οι πληροφορίες που θεωρείτε σημαντικές.

Επιδημιολογικά στοιχεία– νέες διαγνώσεις – επιτήρηση HIV λοίμωξης (Νίκος Δέδες – Τζανέτος Αντύπας)
Παρουσίαση επιδημιολογικών με βάση το γραφείο HIV λοίμωξης του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως αυτά παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της euro surveillance:

Εθνικό στρατηγικό σχέδιο (Γρηγόρης Βαλλιανάτος - Νίκος Δέδες)

Παρουσίαση του εθνικού σχεδίου 2008 - 2012 για το HIV/AIDS ΚΕΕΛΠΝΟ:
Και αναφορά τόσο στην μη αποτύπωση δράσεων και τελικών απολογισμών ανά χρονιά αλλά και στην ανάγκη εκπόνησης ενός νέου σχεδίου. Αναφορά στις ερωτήσεις που έκαναν οι βουλευτίνες-ές της διακομματικής ομάδας για το HIV/AIDS κ.κ. Αυγερινοπούλου - Κριτσωτάκης – Λεβέντης - Μουλόπουλος.

Εκστρατείες – σεξουαλική αγωγή στα σχολεία- τηλεφωνική γραμμή – διενέργεια ΤΕΣΤ HIV - rapid test – διανομή και πρόγραμμα ανταλλαγής συρίγγων (Τζανέτος Αντύπας - Ευαγγελία Βλάμη – Μαριανέλλα Κλώκα)

Πού βρίσκεται σήμερα το θέμα της διοργάνωσης εκστρατειών αναφορικά με την πρόληψη, αποτύπωση της κατάστασης αναφορικά με παροχή δωρεάν συρίγγων σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών και αναφορικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής συρίγγων. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμα η εισαγωγή σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία ως βασικό μάθημα. Προβλήματα στη διεξαγωγή ανώνυμου και δωρεάν ΤΕΣΤ HIV και λίγα λόγια από την εμπειρία με το rapid ΤΕΣΤ.

Πρόσβαση στη θεραπεία: ανασφάλιστες – μετανάστριες – αντιρετροϊκή θεραπεία – PEP – εγκύκλιος – θεραπεία και πρόληψη - ΝΑΤ (Τζανέτος Αντύπας - Γρηγόρης Βαλλιανάτος – Νίκος Δέδες)

Σχολιασμός της κατάστασης που αφορά τις ανασφάλιστες, μετανάστριες χωρίς χαρτιά και της πρόσφατης εγκυκλίου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Η θεραπεία ως πρόληψη: τι λένε οι νέες μελέτες και πότε πρέπει να ξεκινά καμιά αγωγή. Είναι η Post Exposure Prophylaxis (PEP) διαθέσιμη στα δημόσια νοσοκομεία; Τι συμβαίνει με τις οροθετικές ασφαλισμένες στο ΝΑΤ και την παροχή αντιρετροϊκής αγωγής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τις;

HIV και Ανθρώπινα Δικαιώματα: (Τζανέτος Αντύπας – Γρηγόρης Βαλλιανάτος - Παναγιώτης Βότσης – Έλενα Γιαμμά – Μαριανέλλα Κλώκα)

Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης στο Έλενα Βενιζέλου – περίπτωση νεφροπαθούς οροθετικού – Παπάφειο Ίδρυμα και αποκλεισμός παιδιού εξαιτίας της οροθετικής του μητέρας – Μάστερ Σεφ και διενέργεια ΤΕΣΤ χωρίς συναίνεση σε τηλεπαιχνίδια – Ασφαλιστικά συμβόλαια και αποκλεισμός οροθετικών – Πρόσβαση στην εργασία: αναφορές στην πρόσφατη έκθεση της ΕΕΔΑ – ΕΟΤ και διενέργεια ΤΕΣΤ για άδεια εργασίας σε επαγγέλματα μαζικής εστίασης – Φυλακές: κρατούμενες και άγνοια, διακοπές χορήγησης αντιρετροϊκής θεραπείας – ξενώνες ΚΕΕΛΠΝΟ και άστεγες: ανάγκη για περισσότερες κλίνες.


HIV και Πολιτική: (Νίκος Δέδες – Γρηγόρης Βαλλιανάτος)

Σύνθεση αποστολής στην συνάντηση κορυφής της Νέας Υόρκης – Ποινικοποίηση της μετάδοσης –ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ και σύμβουλοι του Υπουργού Υγείας. Πώς καταλήγουμε να χαράσσουμε πολιτική χρησιμοποιώντας μία νόσο ως «ευκαιρία»;

Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλούμε να επικοινωνήσετε για διευκρινίσεις με τις υπεύθυνες-ους ή τα γραφεία των παρακάτω οργανώσεων:

Στοιχεία Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου και Οργανώσεων:
Συντονιστής της Ε.Κ.Δ. : Γρηγόρης Βαλλιανάτος 6944814937

Θετική Φωνή (σύλλογος οροθετικών Ελλάδας): www.positivevoice.gr – Νίκος Δέδες 6944386560, Μαριανέλλα Κλώκα 6942913972, γραφείο 2108627572

Κέντρο Ζωής: www.kentrozois.gr – Παναγιώτης Βότσης 6974009395, Έλενα Γιαμμά 6974300510, γραφείο 2107257617

Lesb.Equal - Λεσβίες για την Ισότητα: lesbianbimafia.blogspot.com – Ευαγγελία Βλάμη 6942245559

Praksis για την-τον συνάνθρωπο: www.praksis.gr – Τζανέτος Αντύπας 6945580274, γραφείο 2105205200

Όσες θέλετε να παρακολουθήσετε την διαφήμιση για την συνέντευξη τύπου πατήστε εδώ και για την ίδια την συνέντευξη τύπου πατήστε εδώ