10 Σεπ 2011

Jessica Gonzales κατά Ην. Πολιτειών, Alexandra Timmer Α'

Η Διαμερικανική Επιτροπή επαινεί σε μια απόφαση-ορόσημο την ενδοοικογενειακή βία

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε την πολύ αναμενόμενη έκθεση ουσίας, στην υπόθεση της Jessica Lenahan (Gonzales) κατά των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από λίγες εβδομάδες. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια επιζώσα ενδο-οικογενειακής βίας άσκησε διεθνή νομική προσφυγή έναντι των Ην. Πολιτειών [1] η υπόθεση έχει σχολιαστεί εκτενώς αλλού (βλ. για παράδειγμα αυτό το άρθρο στην Εφημερίδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Harvard και στην ανάρτηση IntLawGrrls), έτσι ο στόχος μου σε αυτή την ανάρτηση είναι απλά η ένδειξη της απόφασης και να σημειώσω τις εκτενείς αναφορές στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε αυτήν.

Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης είναι τρομακτικά.

Μια νύχτα τον Ιούνιο του 1999, ο Simon Gonzales, ο εν διαστάσει σύζυγος της Jessica Gonzales (τώρα Lenahan), απήγαγε τις τρεις κόρες τους, ηλικίας 7, 8 και 10. Η κα. Gonzales είχε περιοριστική εντολή λόγω ενδοοικογενειακής βίας κατά του εν διαστάσει συζύγου της και κάλεσε την αστυνομία στο σπίτι της, οκτώ φορές, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να δεχτεί τη βοήθειά της.

Παρά την ύπαρξη περιοριστικής εντολής, η οποία ανέθετε τη σύλληψη του κ. Gonzales, εάν αυτός την παραβίαζε και η οποία ήταν το μόνο μέσο προστασίας που παρεχόταν στην κα. Gonzales σε κρατικό επίπεδο, η αστυνομία αρνήθηκε να δράσει. Ισχυρίστηκαν λέγοντας στην κα Γκονζάλες να περιμένει μέχρι ο Simon Gonzales να φέρει τις κόρες στο σπίτι, ακόμα δήλωσαν ότι ήταν "λίγο γελοίο" να φρικάρει την αστυνομία (αξίζει να δείτε την έκθεση, παρ. 30). Σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Simon Gonzales παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα και άρχισε να πυροβολεί. Η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά και τον σκότωσε. Στη συνέχεια η αστυνομία βρήκε δολοφονημένες τις τρείς κόρες στο πίσω μέρος του φορτηγού του. Η επακόλουθη έρευνα για το θάνατο των κοριτσιών ήταν ανεπαρκέστατη και η κα Lenahan δεν γνωρίζει ακόμη τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ.

Η κα. Lenahan κατέθεσε αγωγή αστικών δικαιωμάτων, αλλά αξίωσή της ότι η πρόταση κατάλληλης διαδικασίας της 14ης Τρποποίησης του Συντάγματος των Ην. Πολιτειών είχε παραβιαστεί τελικά απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ην. Πολιτειών στην υπόθεση Castle Rock κατά Gonzales. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η αστυνομία δεν ήταν υποχρεωμένη να επιβάλει την περιοριστική εντολή της κ. Gonzales κατά του εν διαστάσει συζύγου της. Η Διαμερικανική Επιτροπή, όμως, δίνει μια πολύ διαφορετική εικόνα των πραγμάτων. Η Επιτροπή καταδικάζει την αντίδραση της αστυνομίας και ορίζει ότι οι παραλείψεις για την προστασία της Jessica Gonzales και των κορών της συνιστά παραβίαση της Αμερικανικής Διακήρυξης, (την οποία αποδέχτηκαν οι Ην. Πολιτείες το 1948) σύμφωνα με το άρθρο Ι (δικαίωμα στη ζωή), το άρθρο ΙΙ (μη διάκριση), το άρθρο VII (ειδική προστασία των παιδιών), και το άρθρο XVII (δικαίωμα δικαστικής προστασίας). Η Επιτροπή πιέζει, επίσης, για ριζικές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο ομοσπονδίας και χωρών για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από την ενδοοικογενειακή βία.


[1] Caroline Bettinger-López, “Jessica Gonzales v. United States: Ένα Αναδυόμενο μοντέλο για την Ενδοοικογενειακή Βία και την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες”, 21 Εφημερίδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Χάρβαρντ (2008) 183, στην 189-190.

Η συνέχεια της είδησης εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 και την μεταφράσαμε από την strasbourgobservers.org γραμμένη από την Alexandra Timmer  στην
http://strasbourgobservers.com/2011/09/08/inter-american-commission-praises-ecthr-in-a-landmark-decision-on-domestic-violence/