11 Σεπ 2011

Οι Lbtiq κινδυνεύουν από μοναχικά γηρατειά


Ακτιβίστριες προειδοποιούν για επικείμενο πρόβλημα περίθαλψης καθώς η έρευνα της ΜΚΟ Stonewall προβλέπει κρίση στην υγεία και στη στέγαση

Ben Summerskill: "Χιλιάδες λεσβίες γερνούν, χωρίς δικαίωμα στην ίδια οικογένεια και τις δομές υποστήριξης που απολαμβάνουν πολλές ετερό".
Λεσβίες στην Αγγλία είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήγουν να ζήσουν μόνες και να έχουν λιγότερη επαφή με την οικογένεια στη μετέπειτα ζωή τις από ότι οι ετερό, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή έκθεση που θέτει σημαντικές ερωτήσεις για το πώς η κοινωνία ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις.

Η έκθεση, η πρώτη στο είδος της, ενοχοποιεί το ιατρικό προσωπικό, τις υπηρεσίες υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες σε μια εποχή που ο πληθυσμός της Αγγλίας γερνά. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο λεσβίες, αμφισεξουαλικές στην Αγγλία πάνω από την ηλικία των 55.

Μια έρευνα της YouGov, που ανατέθηκε από τη Stonewall, διαπίστωσε ότι
οι μισές από τις λεσβίες και τις αμφισεξουαλικές έχουν παιδιά σε σύγκριση με σχεδόν εννέα στις 10 ετερό. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να βλέπουν τα μέλη της βιολογικής τις οικογένειας τακτικά. Λιγότερο από το ένα τέταρτο των λεσβιών και αμφισεξουαλικών βλέπουν τα μέλη της βιολογικής οικογένειάς τις, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σε σύγκριση με περισσότερο από το μισό των ετερό σύμφωνα με την έρευνα σε 1.050 ετερό και 1.036 λεσβίες, αμφισεξουαλικές ηλικίας άνω των 55 ετών.

"Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζαμε διαισθητικά, ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες των λεσβιών που γερνούν χωρίς δικαίωμα στην ίδια οικογένεια και στις δομές υποστήριξης που απολαμβάνουν πολλές ετερό", δήλωσε ο Ben Summerskill, διευθύνων σύμβουλος της Stonewall. "Αρκετά συχνά, αυτό συμβαίνει επειδή τις οικογένειές τις τίς αποκήρυξαν ακριβώς λόγω του τρόπου που γεννήθηκαν".

Η προοπτική της επικείμενης μοναξιάς είναι ένα θέμα που επανέρχεται μεταξύ των ερωτηθεισών στην έκθεση.

Οι προοπτικές της μοναχικότητας σε μεγάλη ηλικία μπορεί να είναι μια εξήγηση για το λόγο αυτό, η έρευνα δείχνει πως οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές είναι σταθερά περισσότερο ανήσυχες για την γήρανση από ότι οι ετερό.
Με μειωμένα δίκτυα υποστήριξης σε σύγκριση με τις συνομήλικες τις ετερό, οι οποίες μπορούν να βασίζονται στις επίσημες υπηρεσίες υποστήριξης καθώς γερνούν. Η έκθεση της Stonewall βρήκε πως είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να βασίζονται σε εξωτερικές υπηρεσίες όπως το ιατρικό προσωπικό και τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως οι ετερό. Ωστόσο, πολλές ανησυχούν ότι οι υπηρεσίες δεν θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τις. Τρεις στις πέντε δεν είναι σίγουρες ότι οι υπηρεσίες υποστήριξης θα καλύψουν τις ανάγκες τις.

Περίπου 72% των λεσβιών και αμφισεξουαλικών είπαν ότι ανησυχούν για την προοπτική του να χρειάζονται φροντίδα αργότερα στη ζωή τις, σε σύγκριση με το 62% των ετερό. Οι μισές δήλωσαν ότι ανησυχούν για τη στέγαση σε σύγκριση με το 39% των ετερό, ενώ 69% ανησυχούν για την υγεία τις σε σύγκριση με το 59% των ετερό.

Οι φόβοι τις επιδεινώνονται από τον τρόπο ζωής τις. Οι λεσβίες είναι πολύ πιο πιθανό να πίνουν αλκοόλ τακτικά, να παίρνουν ναρκωτικά και να έχουν ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας σε σχέση με τις ετερό.

Αλλά παρά τις ανησυχίες που πολλές θα αισθανθούν άβολα αποκαλύπτοντας τη σεξουαλικότητά τις, σε όσες εργάζονται στο δημόσιο τομέα της υγείας και της υποστήριξης. Σχεδόν οι μισές δήλωσαν ότι θα είναι δυσάρεστο να εκ-δηλωθούν δημόσια στο προσωπικό φροντίδας στο σπίτι και για το ένα τρίτο θα είναι δυσάρεστη η δημόσια εκδήλωση σε έναν φορέα παροχής στέγης ή νοσηλευτικό προσωπικό στο σπίτι.
"Για πρώτη φορά αυτή η γενιά των λεσβιών που γερνά αναμένει να αντιμετωπίζεται με απόλυτο σεβασμό, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών", δήλωσε ο Summerskill.

"Θέλουν να είναι σε θέση να μοιράζονται ένα δωμάτιο σε ένα οίκο ευγηρίας ή θεωρούν πως πρέπει να υποστηριχθούν για μια ανίατη ασθένεια της συντρόφισάς τις ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλη".

Ο Summerskill εξέφρασε την ανησυχία ότι το σύστημα περίθαλψης της Αγγλίας απέτυχε να αναγνωρίσει ότι δεν είναι όλα τα ζευγάρια το ίδιο.
"Αντιμετωπίζουμε μια ορολογιακή βόμβα του να αγνοούμαστε από τους θεσμούς της υγείας-περίθαλψης ως μια κοινότητα που συμβάλει με 40 δισεκατομμύρια λίρες τη χρονιά για τις δημόσιες υπηρεσίες θα είναι σύντομα - πολύ σωστά - απαιτητική"

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
■ 41% των λεσβιών και αμφισεξουαλικών άνω των 55 ζουν μόνες τις σε σύγκριση με το 28% των ετερό.
■ 8% των λεσβιών και αμφισεξουαλικών άνω των 55 βλέπουν τα μέλη της οικογένειάς τις, μερικές φορές την εβδομάδα σε σύγκριση με το 21% των ετερό.
■ 15% των λεσβιών και αμφισεξουαλικών εργάζονται πάνω από τα 70 σε σύγκριση με το 6% των ετερό.
■ 9% των λεσβιών και αμφισεξουαλικών άνω των 55 έχουν πάρει ναρκωτικά στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, σε σύγκριση με το 2% των ετερό.


Τα αποσπάσματα της είδησης τα βρήκαμε στις 8.9.11 και τα μεταφράσαμε από την εφημερίδα Guardian στην http://www.guardian.co.uk/society/2011/sep/11/gay-people-risk-old-age