7 Οκτ 2011

Νομπέλ Ειρήνης 2011

Σε τρεις γυναίκες το Νόμπελ Ειρήνης  Σε μία προεδρίνα και δύο ακτιβίστριες

Με το Νομπέλ Ειρήνης του 2011 βραβεύτηκαν η προεδρίνα της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, η ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι επίσης από τη Λιβερία και η Ταουακούλ Κάρμαν από την Υεμένη.

Η Νορβηγική Επιτροπή των Νομπέλ τίμησε τις τρεις γυναίκες "για τον ειρηνικό αγώνα τις υπέρ της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των γυναικών και για την όλη συνδρομή τις στον αγώνα για την ειρήνη".

Η 72χρονη προεδρίνα της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη ηγέτιδα κράτους στην αφρικανική ήπειρο, το 2005, με ποσοστό 59%. Η Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ ανήλθε στην εξουσία μετά από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου που άφησε πίσω του 250.000 νεκρές, και θεωρείται ένα «σύμβολο της νέας Αφρικής». Η Σέρλιφ θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Λιβερίας στις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου. Η Σέρλιφ είναι οικονομολόγος και έχει εργαστεί στον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ χαίρει του θαυμασμού της διεθνούς κοινότητας. Αφότου ανέλαβε την προεδρία της χώρας της, έχει κατορθώσει μεταξύ άλλων την παραγραφή του χρέους της Λιβερίας και την ανοικοδόμηση των υποδομών της πρωτεύουσας Μονρόβια.

Η συμπατριώτισσά της Λέιμα Γκμπόουι τιμήθηκε για την εργασία της με σκοπό την κινητοποίηση και την οργάνωση των γυναικών όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων ώστε να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβερία και να συμμετάσχουν και οι γυναίκες στις δημοκρατικές εκλογές της χώρας.

Η Ταουακούλ Κάρμαν υπήρξε ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτριών της Υεμένης στους αγώνες της "Αραβικής Άνοιξης", ενώ είναι και προεδρίνα της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφισες Χωρίς Αλυσίδες.

Οι τρεις γυναίκες θα μοιραστούν το ποσό του 1,5 εκατ. δολαρίων το οποίο συνοδεύει το βραβείο.

"Δεν θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε την δημοκρατία και την διαρκή ειρήνη διεθνώς εκτός εάν οι γυναίκες αποκτήσουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες να επηρεάζουν τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής των βραβείων Νόμπελλ, Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ.

Ο γιος της Τζόνσον Σέρλιφ δήλωσε τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι είναι "πολύ συγκινημένος. Είναι σπουδαία νέα, πρέπει να γιορτάσουμε".

Η 32χρονη Κάρμαν είπε στο γαλλικό πρακτορείο ότι αφιερώνει τη βράβευσή της στην Αραβική Άνοιξη και τη χαρακτήρισε μια νίκη για τις διαδηλώτριες στην Υεμένη. "Αυτή είναι μια νίκη για τη νεολαία, πρώτα και πάνω απ' όλα. Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε την πλήρη ελευθερία μας και την πλήρη αξιοπρέπεια μας. Η επανάσταση της νεολαίας μας διεκδικεί τα πλήρη δικαιώματά μας", δήλωσε η Κάρμαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera από την "Πλατεία της Αλλαγής", επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

"Δεν θα επιτρέψουμε η επανάστασή μας να μείνει ανολοκλήρωτη. Θέλουμε μια δημοκρατική, σύγχρονη Υεμένη. Αυτό είναι που η νεολαία, οι μάρτυρες και οι τραυματίες διεκδικούν. Θα συνεχίσουμε το ειρηνικό μας κίνημα. Ολόκληρος ο λαός της Υεμένης και ο αραβικός λαός είναι ασφαλώς χαρούμενοι για αυτή τη νίκη. Θα υποστηρίξει σθεναρά την προσπάθειά μας να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε.

Η Κάρμαν, γεννημένη στην πόλη Τάιζ της νότιας Υεμένης την 7η Φεβρουαρίου 1979, έχει συλληφθεί πολλές φορές για τη συμμετοχή της σε κινητοποιήσεις. Τον Ιανουάριο, είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε διαδηλώσεις χωρίς άδεια και "υποκίνηση αναρχίας" στην Υεμένη.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.10.11 από την εφημερίδα Ελεθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=316176

Στη φωτογραφία η προεδρίνα της Λιβερίας από την ίδια εφημερίδα