10 Οκτ 2011

Ι. Β. κατά Ελλάδας, αριθμός υποθέσεως 552/10 Β '

Ι. Β. κατά Ελλάδας, αριθμός υποθέσεως 552/10 μέρος Β'


Εν τω μεταξύ, πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του προσφεύγοντος είχε εξαπλωθεί σε όλη την εταιρεία, η οποία είχε 70 εργαζόμενες-ους. Το προσωπικό άρχισε να παραπονιέται στην εργοδοσία πως έχει στην εργασία “κάποιον που έχει AIDS" και ζήτησε την απόλυσή του. Η Σ.Κ. κάλεσε τότε ιατρική σύμβουλο για την ενημέρωση του προσωπικού σχετικά με τον ιό HIV και τον τρόπο μετάδοσής του. Η γιατρίνα προσπάθησε να καθησυχάσει το προσωπικό εξηγώντας ποια είναι τα προληπτικά μέτρα.

Παρά τις εξηγήσεις, το προσωπικό παρέμεινε ανήσυχο και επέμεινε στην απαίτησή του για απόλυση του προσφεύγοντος. Η Σ.Κ. τότε μετέφερε τον προσφεύγοντα σε άλλο τμήμα της εταιρείας που βρίσκεται σε διαφορετική διεύθυνση, αλλά ο επικεφαλής του τμήματος απείλησε να παραιτηθεί αν ο προσφεύγων ενσωματωθεί στην υπηρεσία. Η Σ.Κ τότε πρότεινε στον προσφεύγοντα να εγκαταλείψει την εταιρεία και σε αντάλλαγμα να τον βοηθήσει να δημιουργήσει τη δική του. Προσφέρθηκε ακόμη και να πληρώσει την κατάρτιση του ως κουρέα. Ωστόσο, ο προσφεύγων αρνήθηκε αυτές τις προσφορές.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2005, τριάντα τρεις υπάλληλοι της εταιρείας με επιστολή τις-τους προς την Σ.Κ. ζητούσε να τις-τους διαχωρίσει από τον προσφεύγοντα, προκειμένου να «διασφαλιστεί η υγεία και το δικαίωμά τις-τους στην εργασία", αλλιώς η αρμονική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην εταιρεία ήταν πιθανό να επιδεινωθεί. Στις 23 Φεβρουαρίου 2005, δύο ημέρες πριν από την επιστροφή του προσφεύγοντος από την άδεια, η Σ.Κ. τον απέλυσε αρνούμενη την καταβολή αποζημίωσης όπως το ελληνικό δίκαιο ορίζει, δηλαδή ένα μηνιαίο μισθό και την άδεια μετ 'αποδοχών, ή 843,41 €.

Στις 13 Μαΐου 2005, ο προσφεύγων προσέφυγε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Διαμαρτυρήθηκε πως η απόλυσή του ήταν παράνομη, καθώς ήταν αποτέλεσμα προκατάληψης και εχθρότητας εναντίον του, με βάση το γεγονός ότι είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό HIV. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η απόλυσή του είχε παραβιάσει τη προσωπικότητα του με αποτέλεσμα να υποφέρει και να πονά.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.10.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=892900&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649