10 Οκτ 2011

Ι. Β. κατά Ελλάδας, αριθμός υποθέσεως 552/10 ΣΤ'

Ι. Β. κατά Ελλάδας, αριθμός υποθέσεως 552/10 μέρος ΣΤ'

11. Η πραγματική ή υποτιθέμενη κατάσταση HIV δεν πρέπει να δικαιολογεί την απόλυση.
Προσωρινή απουσία από την εργασία λόγω της φροντίδας άλλων ασθενειών ή του ιού HIV ή AIDS πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απουσία για άλλους λόγους υγείας, υπό το πρίσμα της Σύμβασης του 1982.

12. Όταν τα ισχύοντα μέτρα σε περιπτώσεις διακρίσεων στο χώρο εργασίας δεν επαρκούν ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία κατά των διακρίσεων που σχετίζονται με τον ιό HIV και το AIDS, οι χώρες μέλη θα πρέπει να προσαρμοστούν ή την κατασκευάσουν νέα και να εξασφαλίσουν, την αποτελεσματική και διαφανή εφαρμογή τους.

13. Τα πρόσωπα με νόσο HIV δεν πρέπει να στερούνται τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τις-τους με εύλογες προσαρμογές, εάν χρειάζεται, για όσο διάστημα είναι ικανές-οι από ιατρική άποψη να το πράξουν.

Θα πρέπει να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των μέτρων για την αναδιάταξη αυτών των προσώπων να εργαστούν με λογικά προσαρμοσμένες τις ικανότητές τους, επιτρέποντάς τις-τους να βρουν άλλη δουλειά ή μέσω της κατάρτισης για να διευκολυνθεί η επιστροφή τις-τους στην εργασία, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οργανώσεις, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και των Ηνωμένων Εθνών.

14. Πρέπει να ληφθούν μέτρα στο χώρο εργασίας ή μέσω αυτών να μειωθεί η μετάδοση του HIV και να μειώσουν τις επιδράσεις του, με σκοπό:
α) να εξασφαλίσουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών,
β) να εξασφαλίσουν την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και να ενισχυθεί η χειραφέτηση των γυναικών,
γ) να εξασφαλίσουν την πρόληψη και την απαγόρευση της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας,
δ) να προωθούν την ενεργό συμμετοχή των γυναικών και των ανδρών στην αντιμετώπιση του HIV και του AIDS,
ε) να προωθήσουν τη συμμετοχή και την ενίσχυση της ενδυνάμωσης όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό τις-τους και το κατά πόσον είναι ή όχι μέρος μιας ευάλωτης ομάδας,
στ) να προωθούν την προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και τα σεξουαλικά και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και των ανδρών,
ζ) να εξασφαλίζουν την αποτελεσματική εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών δεδομένων".

4. Αποσπάσματα από την 11η Γενική Έκθεση (CPT / Inf (2001) 16) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων

"Μεταδοτικές ασθένειες

31. Η εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών και, ιδίως, η φυματίωση, η ηπατίτιδα και το HIV / AIDS έχει καταστεί μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

(...)

Επιπλέον, οι εν λόγω κρατούμενες-οι δεν πρέπει να διαχωρίζονται από τον υπόλοιπο πληθυσμό των φυλακών, εκτός αν μια τέτοια δράση καθίσταται απολύτως αναγκαία για ιατρικούς λόγους ή άλλες αιτίες. Από αυτή την άποψη, η CPT επιθυμεί να τονίσει ιδιαίτερα ότι δεν υπάρχει ιατρική αιτιολόγηση για το διαχωρισμό των αιχμαλώτων μόνο επειδή είναι θετικές-οι στον ιό HIV.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.10.11 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=892900&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649