19 Οκτ 2011

Anna Grodzka η πρώτη τρανς βουλευτίνα στη Πολωνία

Η πρώτη τρανς νομοθέτιδα στην Πολωνία θα πιέσει για τα δικαιώματα των μειονοτήτων

Η Πολωνία εξέλεγξε τη πρώτη τρανς στο κοινοβούλιο - η Anna Grodzka, ακτιβίστρια και παραγωγός ταινιών, που λέει ότι είναι έτοιμη να ασκήσει πίεση για το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών και για κρατική χρηματοδότηση για τις διαδικασίες προσδιορισμού φύλου.

Η πρώτη ανοιχτά τρανς της Πολωνίας εξελέγη βουλευτίνα δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα δώσει μάχες για την ισότητα των Lbtiq.

Η Anna Grodzka εξελέγη στις 9 Οκτωβρίου να εκπροσωπεί την πόλη της Κρακοβίας, στο πλαίσιο του Κινήματος Palikot, ένα νέο κοινωνικά φιλελεύθερο κόμμα με επικεφαλής τον μεγιστάνα των επιχειρήσεων Janusz Palikot. Η Anna Grodzka τράβηξε την τεράστια προσοχή των μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία και στο εξωτερικό, και έχει επιστήσει την προσοχή στα δεινά των Lbtiq στην συντηρητική και καθολική χώρα της.

"Αρκετά με αυτήν την απόκρυψη της αλήθειας", είπε η 57χρονη κα. Grodzka στην Associated Press στις 17.10.11. "Αυτή η ομάδα ανθρώπων, ακόμη και εάν είναι μικρή, έχει τα δικαιώματά της και θα πρέπει να τηρούνται. Δεν πρέπει να ωθηθεί στη λήθη".

Η ίδια, δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα για τις Πολωνές Lbtiq να έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίζονται από τον νόμο οι σχέσεις τις, η εργασιακή ασφάλεια της και η κρατική χρηματοδότηση για τις διαδικασίες προσαρμογής φύλου - η δική της, ολοκληρώθηκε στην Ταϊλάνδη πέρυσι.

Μιλώντας σε μια συνέντευξη με την πολωνική διαδικτυακή πύλη Gadu-Gadu, η κα. Grodzka είπε επίσης ότι σχεδιάζει τη καθιέρωση ενός νόμου παρόμοιου με αυτόν που πέρασε πρόσφατα στην Αυστραλία που θα επέτρεπει οι Πολωνές να επιλέξουν το, "γυναίκα", “άνδρας” ή "άλλο", όσον αφορά το φύλο τις στα διαβατήριά τις.

Ανηφορική μάχη
Οι εκλογές της περασμένης εβδομάδας δεν άλλαξαν τη κυβέρνηση,ο Donald Tusk παραμένει πρωθυπουργός, με την υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος Πολωνίας.
Αλλά το κόμμα Κίνημα Palikot απέκτησε 40 έδρες στη 460-εδρη Βουλή, καθιστώντας την το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα - ένα σημάδι ότι ο κοινωνικός συντηρητισμός που αποδέχτηκαν πολλές Πολωνές δεν έχει πλέον την επιρροή που είχε κάποτε στην πολιτική.

Η κα. Grodzka είπε ότι έχει λάβει εκατοντάδες φιλικές επιστολές, τηλεφωνήματα και μηνύματα από υποστηρίκτριες και μόνο ένα εχθρικό τηλεφώνημα – απόδειξη, όπως είπε, μιας αυξανόμενης άνεσης ανάμεσα στις Πολωνές για τις Lbtiq. Παρά το ότι το κόμμα της είναι μια σχετικά μικρή ομάδα στο κοινοβούλιο, είπε ότι είναι έτοιμη να εκπροσωπήσει τις εκλογείς της όταν θα ορκιστεί στις 8 Νοεμβρίου.

«Έπίσης, θα είμαι απλά η εαυτή μου, και θα δείξω ότι οι όποιες δυσμενείς γνώμες για μένα είναι άδικες», είπε.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.10.11 και την μεταφράσαμε από την Deutsche Welle γραμμένη από τον Andrew Bowen http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15467347,00.html