15 Οκτ 2011

ΗΠΑ: Η ψήφος του Λευκού Οίκου βάζει σε κίνδυνο τις γυναίκες


Ο Νόμος θα επέτρεπε στα Νοσοκομεία να αφήσουν τις γυναίκες που έχουν ανάγκη φροντίδας να πεθάνουν


Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Βουλή των Αντιπροσωπισών ενέκρινε νομοσχέδιο στις 13 Οκτωβρίου 2011, που θα θέτει τις ζωές των γυναικών σε κίνδυνο, δήλωσε σήμερα η οργάνωση Human Rights Watch - H.R.W . Το νομοσχέδιο, αν γίνει νόμος, θα μπορούσε να ανατρέψει τη μακροχρόνια ομοσπονδιακή πολιτική που απαιτεί τα νοσοκομεία να παρέχουν σωτήρια φροντίδα ανεξάρτητα από το κόστος, δήλωσε η H.R.W.

Ο Νόμος Προστασίας της ζωής, HR 358, θα τροποποιήσει το νόμο της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης για τη χορήγηση εκτεταμένων εξουσιών στα νοσοκομεία να αρνηθούν τη φροντίδα άμβλωσης σε γυναίκες που νοσούν, χωρίς καμία εξαίρεση για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η νομοθεσία των Ην. Πολιτειών απαιτεί σήμερα τα νοσοκομεία που λαμβάνουν ομοσπονδιακά χρήματα να παρέχουν επείγουσα περίθαλψη σε οποιανδήποτε έχει ανάγκη μέχρι το σημείο στο οποίο μπορεί να σταθεροποιηθεί ή να μεταφερθεί, αν το αρχικό νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να παράσχει τη φροντίδα που χρειάζεται.

"Ο κακώς αποκαλούμενος Νόμος Προστασίας της Ζωής θα επιτρέπει οι γυναίκες να πεθάνουν αν χρειαστούν έκτρωση για λόγους έκτακτης ανάγκης", δήλωσε η Meghan Rhoad, ερευνήτρια της H.R.W σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών. "Είναι μια φαύλη επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και στο πιο βασικό τις δικαίωμα στη ζωή".

Το νομοσχέδιο πέρασε 248 υπέρ και 173 κατά. Δεν αναμένεται να περάσει από τη Γερουσία των Ην. Πολιτειών, και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο αν φτάσει σε αυτόν.

Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει επίσης σε όποια λαμβάνει ομοσπονδιακή επιχορήγηση για ασφάλιση υγείας τη δυνατότητα να αγοράσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης έκτρωσης, εκτός από τις περιπτώσεις διακινδύνευσης της ζωής, του βιασμού ή της αιμομιξίας.

Ο Νόμος Προστασίας της Ζωής είναι μία από μια σειρά προσπαθειών για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών από τη Βουλή των Αντιπροσωπισών αυτής της συνόδου, δήλωσε η H.R.W. Σε αυτές περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες περιορισμού του ορισμού του βιασμού, το τέλος της χρηματοδότησης για τους φορείς παροχής βασικών υπηρεσιών υγείας των γυναικών, και τη διακοπή βοήθειας για κρίσιμα διεθνή προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού.

Οι υπηρεσίες αμβλώσεων έχουν υποβληθεί σε ομοσπονδιακή απαγόρευση χρηματοδότησης από το 1977, εκτός από τις περιπτώσεις διακινδύνευσης της ζωής, του βιασμού ή της αιμομιξίας. Η πλειοψηφία των πολιτειών των Ην.Πολιτειών δεν παρέχουν χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες αμβλώσεων που δεν εμπίπτουν σε αυτές τις εξαιρέσεις. Ο HR 358 προχωρά περαιτέρω με την απαγόρευση ομοσπονδιακής υγειονομικής περίθαλψης σε γυναίκες που λαμβάνουν επιδοτήσεις υγειονομικής περίθαλψης από την αγορά ιδιωτικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων ασφάλειας υγείας που καλύπτουν την άμβλωση.

Επειδή το κόστος μιας ασφαλούς άμβλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι συχνά μεταξύ 500 και 1.500 δολλαρίων, μια διαθέσιμη ασφαλής διαδικασία μπορεί να μην ισχύσει μια γυναίκα, αν το ασφαλιστικό πρόγραμμά της δεν την καλύπτει, είπε η H.R.W. Οι γυναίκες με χαμηλό εισόδημα, μπορεί να αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ της κυοφορίας μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή της λήψης απελπισμένων μέτρων που θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τις.

"Ο HR 358 θα έθιγε σοβαρά τον κεντρικό στόχο της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης που είναι η εξασφάλιση ότι οι Αμερικανίδες έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη, μπορούν να διατηρήσουν την υγεία τις και να σώσουν τις ζωές τις», δήλωσε η κα. Rhoad. "Με τους περιορισμούς του νομοσχεδίου, οι γυναίκες θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη γεγονός που απειλεί την υγεία τις και ακόμη και τη ζωή τις".


Την είδηση την βρήκαμε 13.10.11 και την μεταφράσαμε από την Human Rights Watch στην http://www.hrw.org/news/2011/10/13/us-house-vote-puts-women-risk