18 Οκτ 2011

Η λεσβία Α.Ζ. δέχτηκε λεσβοφοβική επίθεση στο Βελιγράδι

Μια λεσβία δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο του Βελιγραδίου (Σερβία)
Όσον αφορά τη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Ivica Daèiæ και των εκπροσωπισών του Υπουργείου για την σημερινή επίθεση το πρωί στην 24χρονη Α. Z. στο Βελιγράδι, το κέντρο της πόλης, όπου τραυματίστηκε σοβαρά, Η ΜΚΟ GSA θα ήθελε να ενημερώσει το κοινό για διάφορα άλλα στοιχεία της εν λόγω επίθεσης.

Η επίθεση κατά της λεσβιακής κοινότητας μέσω της Α. Z., η οποία κατά τη στιγμή της επίθεσης φορούσε κάποια λεσβιακά σύμβολα της Pride Parade, ανέφερε την υπόθεση στην αστυνομία και στη συνέχεια ενημέρωσε επίσης την οργάνωσή μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η οργάνωσή μας, υπήρχαν τρεις επιτιθέμενοι οι οποίοι ακολούθησαν την Α. Z. και δύο φίλες της από τη Zeleni Venac στη γωνία της Carice Milice και Marsala Birjuzova, όπου συνέβη η επίθεση. Αφού είχαν παρατηρήσει ότι η A. Z. φορούσε σύμβολα του λεσβιακού κινήματος, ένας από τους επιτιθέμενους άρχισε να την βρίζει και την ρώτησε αρκετές φορές, αν ήταν λεσβία. Ξεκίνησε να την χτυπά και στη συνέχεια έβγαλε ένα μαχαίρι και της επιτέθηκε με αυτό.

Η Α. Z. υπέστη μεγάλες σωματικές βλάβες – μια βαθιά μαχαιριά στο δεξί χέρι είχε σαν αποτέλεσμα να κοπούν μερικοί τένοντες σε δύο από τα δάχτυλα της, έχει θλάση κεφάλι, και πολλές μελανιές και κοψίματα σε όλο το σώμα της, τα οποία ο θύτης τής τα έκανε κτυπώντας την με γροθιές και κλωτσιές. Η επίθεση σίγουρα θα έληγε με πιο τραγικές συνέπειες εάν η Α. Z., με τη βοήθεια μιας φίλης, δεν είχε αντισαθεί σε μια προσπάθεια να σώσει τη ζωή της αρπάζοντας το μαχαίρι με το χέρι που είχε ήδη τραυματιστεί, αποφεύγοντας έτσι τις πληγές που θα μπορούσαν να ήταν θανατηφόρες.

Η Α. Z. σήμερα αισθάνεται καλύτερα, η κατάστασή της είναι σταθερή και είναι υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση σε κλινικό κέντρο της Σερβίας, όπου και αναμένει να λειτουργήσει το δεξί της χέρι. Η ΜΚΟ είναι σε συνεχή επαφή μαζί της – ακτιβίστριες της ΜΚΟ ήταν με την Α. Z. σήμερα το πρωί όταν εισήχθει στο κέντρο έκτακτης ανάγκης, και αργότερα σήμερα θα την επισκεφθεί δικηγορίνα της οργάνωσης.

Η δικηγορίνα της οργάνωσης, θα παρακολουθεί ενεργά το έργο της αστυνομίας, της εισαγγελίας και της δικαστικής εξουσίας στην υπόθεση αυτή, και θα εκπροσωπήσει τα θύματα αυτής της βίαιης επίθεσης ενώπιον όλων των αρμοδίων θεσμικών οργάνων. Επαινούμε την γρήγορη επέμβαση της αστυνομίας σήμερα το πρωί. Ωστόσο, ζητάμε να βρεθούν όλοι οι δράστες και συνεργοί του λεσβοφοβικού εγκλήματος, χωρίς καθυστέρηση, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, και ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ το αρμόδιο δικαστήριο πρέπει να επιβάλλει τις ενδεδειγμένες ποινές όσο το δυνατόν συντομότερα.

Επιθέσεις στη Lbtiq κοινότητα συμβαίνουν όλο το χρόνο, κάτι για το οποίο όλες οι Lbtiq οργανώσεις ενημερώνουν τακτικά το κοινό. Η υπόθεση αυτή των σοβαρών τραυματισμών ή αυτή η απόπειρα δολοφονίας, είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά που αναφέρθηκαν στην οργάνωσή μας τις τελευταίες χρονιές. Είναι προφανές ότι οι επιτιθέμενοι δεν περιορίζονται πια από το θέσουν τέλος στη ζωή όσων έχουν λεσβιακό ή ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή φορούν τα σύμβολα του λεσβιακού κινήματος.

Η οργανωσή μας ρωτά, συνεπώς, τους σχετικούς κρατικούς θεσμούς, και ιδιαίτερα εκείνους τους πολιτικούς που τον τελευταίο καιρό μιλάνε για τις Lbtiq και τις δραστηριότητές τις σε ένα αρνητικό πλαίσιο, εάν είναι απαραίτητο να πεθάνει κάποια, προκειμένου να καταλάβουν, επιτέλους, πόσο σοβαρά και πολλά είναι τα προβλήματα που η Lbtiq κοινότητα αντιμετωπίζει στη Σερβία και προκειμένου να αρχίσει η επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Οι επιθέσεις που γίνονται όλο και πιο συχνές και πιο σοβαρές προφανώς δεν μπορεί να σταματήσούν με τη σποραδική αντιμετώπιση των συνεπειών, μάλλον, είναι καιρός να ξεκινήσει η αντιμετώπιση των αιτίων. Η ΜΚΟ απαιτεί από τη πολιτεία να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση τη διαδικασία της συστηματικής μείωσης της βίας και των διακρίσεων εις βάρος των Lbtiq, και να φέρει επειγόντως ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της βίας και της λεσβοφοβίας. Επιπλέον, θα ενημερώσει όλους τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς σχετικά με αυτήν την υπόθεση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 15.10.11 και την μεταφράσαμε από την gsa στην http://www.gsa.org.rs/cms-run/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=54&Itemid=106