19 Οκτ 2011

Δυσανεξία προς τις λεσβίες στην Αρμενία

Έρευνα: Η κοινωνία της Αρμενίας αισθάνεται ως επί το πλείστον δυσανεξία προς τις Lbtiq

“Ο στόχος του δεύτερου σταδίου που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν να αποκαλύψει την δημόσια αντίληψη για τις Lbtiq, να συλλέξει πληροφορίες μέσα από τη μελέτη της κοινής γνώμης σχετικά με την κρατική πολιτική έναντι των Lbtiq, καθώς και αργότερα, μαζί με ειδικές στον τομέα αυτό, να αναπτύξει έναν οδηγό για την προστασία των δικαιωμάτων τις”.

Η ΜΚΟ Socioscope πραγματοποίησε μια έρευνα στην Yerevan για την πληροφόρηση της κοινωνίας και ανάγκη της γνώσης, και αποκάλυψε την πλήρη αδιαλλαξία απέναντι στις Lbtiq.

Η Κοινωνιολόγος Arus Harutyunyan από την Socioscope Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και παροχής συμβουλών, είπε ότι 1.156 άνθρωποι ρωτήθηκαν για την έρευνα. Με βάση τις παρατηρήσεις της η Harutyunyan είπε ότι η γνώση των ερωτηθεισών στις Lbtiq περιορίζεται σε ό, τι ξέρουν γενικά για τις Lbtiq, η οποία μπορεί να εξηγηθεί ως δογματική νοοτροπία. Για 15% από αυτές η πηγή πληροφοριών σχετικά με το θέμα είναι το διαδίκτυο. Η γνώση τις είναι δογματική, αγνοούν την επιστημονική πλευρά του θέματος.

"Η πλειοψηφία των ερωτηθεισών πιστεύει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των Lbtiq είναι μια ασθένεια, 12,7% πιστεύει ότι επηρεάζεται από ξένες χώρες, 10,8% πιστεύει ότι είναι αποτέλεσμα ανατροφής, και 9.8% είπαν ότι είναι εξαιτίας της επικοινωνίας στο διαδίκτυο. Η πλειοψηφία χρησιμοποιεί αρνητική γλώσσα και κρατά αρνητική στάση όταν μιλά γι 'αυτές, 11,5% είναι ανεκτικές, και μόνο το 2,5% δείχνουν συμπάθεια. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να συμπεράνουμε από την έρευνα πως δεν είναι ανεκτικές", είπε η Harutyunyan.

Η έρευνα έχει δείξει ότι πιο ενημερωμένες και πιο ανεκτικές είναι νέες ηλικίας μεταξύ 18 και 20 και διαμένουν στην Ερεβάν και οι γυναίκες με υψηλή (τριτοβάθμια) εκπαίδευση.

Η ΜΚΟ (ΡΟΖ Αρμενία) για τη σεξουαλική υγεία, τα θέματα ισότητας των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα ασχολήθηκε με τα κύρια πεδία της λειτουργίας της Δημόσιας Πληροφόρησης και της Ανάγκης Γνώσης. Ο επικεφαλής της οργάνωσης Mamikon Hovsepyan επισημαίνει ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Τα Δικαιώματά μας και Εμείς". Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009 και έχει στόχο να αποκαλύψει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Lbtiq σε διάφορες σφαίρες της κοινωνικής ζωής, καθώς και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τις. Η νομική ανάλυση του θέματος έχει γίνει επίσης.

Με την έρευνα που διεξάγουν οι οργανώσεις έχουν αναπτύξει μια σειρά προτάσεων προς την κυβέρνηση της Αρμενίας, το γραφείο της Διαμεσολαβήτριας, τοπικές καθώς και διεθνείς ΜΚΟ.

“Η κύρια ένδειξη της δημοκρατικής κοινωνίας είναι η ανοχή έναντι των μειονοτικών ομάδων από τη μια πλευρά, και η αντίληψη της πολιτείας ως προστάτιδα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τις, από την άλλη”, διαβάζουμε σε ένα τμήμα των προτάσεων.

Οι συγγράφισες της έρευνας πιστεύουν ότι πρώτα απ' όλα πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία προκειμένου να διασφαλισθεί η προστασία των δικαιωμάτων των ομάδων, για να σχηματιστεί μια ατμόσφαιρα ανοχής προτείνουν την έγκριση νόμων κατά των διακρίσεων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων που θα ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη.


Την είδηση την βρήκαμε στις 19.10.11 και την μεταφράσαμε από την Armenianow γραμμένη από την Gayane Mkrtchyan
στην http://www.armenianow.com/social/human_rights/32494/armenia_lesbian_gay_bisexual_transgender 

Στην φωτογραφία η κοινωνιολόγος κα. Arus Harutyunyan