26 Οκτ 2011

Πανερωπαϊκή οδηγία κατά των διακρίσεων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την έκκληση για οδηγία κατά των διακρίσεων σε όλη την ΕΕ

Δύο φορές αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε ότι θέλει να θέσει εκτός νόμου τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κοινοβούλιο κάλεσε επισήμως τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχέδιο νόμου, που προτάθηκε πριν τρία χρόνια.

Το προσχέδιο οριζόντιας οδηγίας κατά των διακρίσεων θα απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω θρησκευτικών ή άλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές. Απαιτεί επίσης την έγκριση από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Η Γερμανία και άλλες έχουν αρνηθεί οποιοδήποτε διάλογο σχετικά με το σχέδιο νόμου, παρά την εξέταση των προτάσεων από τον Ιούλιο 2008.

Στις 25 οκτωβρίου 2011, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο "σημειώνει ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει, κατά προτεραιότητα, να συμφωνήσουν και να εγκρίνουν το συντομότερο δυνατό την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης". Το κείμενο περαιτέρω “καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να στηρίζει την αντιμετώπιση των τεχνικών δυσκολιών (μεταξύ των χωρών μελών), προκειμένου να εξασφαλιστεί η ταχεία επίτευξη συμφωνίας".

Και στο σημερινό ψήφισμα, οι ευρωβουλευτίνες επίσης επίσημα κάλεσαν "τις χώρες μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να ολοκληρώσουν σύντομα τη συμφωνία και να εγκρίνουν την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης”, και τόνισε ότι θα βοηθήσει την Ευρώπη να επιτύχει την απασχόληση και τους στόχους της σταθερότητας για το 2020.

Η Sophie in 't Veld, ευρωβουλευτίνα, αντιπροεδρίνα της LGBT Intergroup και υπεύθυνη για το κείμενο εξ ονόματος της Ομάδας ALDE, επίσης, σχολίασε: "Όπως η κρίση της ευρωζώνης, έτσι τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ αποδυναμώνονται από τα τεράστια εθνικά ελλείμματα και λίγο από την επιβολή των ευρωπαϊκών κανόνων. Ακριβώς έτσι χρειαζόμαστε ισχυρότερη διακυβέρνηση και κυρώσεις για την οικονομία μας, χρειαζόμαστε ισχυρότερη διακυβέρνηση και κυρώσεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι χώρες μέλη πρέπει να υπερασπιστούν την ισότητα ως επείγουσα, όπως η σταθερότητα του ευρώ: και οι δύο είναι απολύτως ζωτικής σημασίας ".

Ο Raul Romeva i Rueda ευρωβουλευτής, εισηγητής της οδηγίας και αντιπρόεδρος της LGBT Intergroup, εξέφρασε ικανοποίηση για την ψηφοφορία: “Αυτές οι δύο ψήφοι δείχνουν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην απαγόρευση των διακρίσεων. Παλέψαμε πολύ και σκληρά για την πρόταση αυτή, και θα διαρκέσει περισσότερο με τις κυβερνήσεις που παλινδρομούν και χρησιμοποιούν λανθασμένα επιχειρήματα για την καθυστέρηση της ισότητας. Είναι στο DNA της Ευρώπης η προστασία των μειονοτήτων, και τελικά θα φτάσουμε εκεί".


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.10.11 και την μεταφράσαμε από την Lgbt-ep.eu στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/european-parliament-repeats-call-for-eu-wide-anti-discrimination-directive/