29 Οκτ 2011

Άσυλο στις τρανς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ιστορική ψηφοφορία επεκτείνει τα πρότυπα της ΕΕ για το άσυλο των τράνς


Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επισήμως ένα σύνολο κανόνων για το άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δεσμευτικοί κανόνες περιλαμβάνουν πλέον την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου ως λόγος δίωξης, τους οποίους οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να λάβουν υπόψη. Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει για τις αλλαγές, οι οποίες είναι οριστικές.

Μέχρι τώρα, η ΕΕ προέβλεπε πως η νομοθεσία ασύλου "σχετίζεται με τις πτυχές του φύλου οι οποίες λαμβάνονται υπόψη" από τις εθνικές αρχές ασύλου, όταν εξετάζονται οι δυνατότητες δίωξης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων στη χώρα καταγωγής τις.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα έχει αντικαταστήσει αυτό το κείμενο, και διευκρινίζει ότι "στις πτυχές του φύλου, θα περιλαμβάνεται και η ταυτότητα κοινωνικού φύλου, όπου πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή". Το κείμενο αναφέρεται τώρα και στην ταυτότητα του κοινωνικού φύλου συγκεκριμένα, και υποχρεώνει τις χώρες μέλη να εξετάζουν τις σχετικές πτυχές με το κοινωνικό φύλο. Πριν, οι χώρες της ΕΕ μπορούσαν ακόμη και να επιλέξουν να μην εξετάζουν τα θέματα που συνδέονται με το φύλο της αιτούσας σε αιτήματα ασύλου.

Το ψήφισμα συντάχθηκε και διαπραγματεύτηκε επιτυχώς από την Jean Lambert, Αγγλίδα βουλευτίνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ομάδας των Πρασίνων - Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια δεσμευτική οδηγία της ΕΕ περιλαμβάνει την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου.

Η Sirpa Pietikäinen Ευρωβουλευτίνα, αντιπρόεδρος της LGBT Intergroup, πρόσθεσε: "Είμαι πολύ υπερήφανη που οι συναδέλφισές μου από το κεντροδεξιό κόμμα Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ΕΛΚ-EPP υποστήριξαν αυτή την αλλαγή, ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουν σχετικά με το άσυλο γενικότερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις τώρα αρχίζει να αναγνωρίζει την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου ως αιτία δίωξης, αλλά ελπίζω ότι η σημερινή ψηφοφορία θα συμβάλει στην προστασία περισσοτέρων ζωών".

Ο Dennis de Jong, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της LGBT Intergroup και υπεύθυνος των πολιτικών ασύλου από το κόμμα GUE - NGL, σχολίασε: "Σε όλο τον κόσμο, τρανς διώκονται για αυτό που είναι. Αυτή η αναθεώρηση της οδηγίας αναγνωρίζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, και θα δεσμεύσει τις χώρες μέλη να λαμβάνουν την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου υπόψη σε αιτήματα ασύλου. Ελπίζω σε μια μελλοντική αναθεώρηση να γίνει επίσης υποχρεωτικό να λαμβάνουν υπόψη το σεξουαλικό προσανατολισμό των υποψηφίων".

Οι δεσμευτικοί κανόνες θα ισχύουν μετά την μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των χωρών μελών της ΕΕ, εκτός της Αγγλίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας που αποχωρήσαν από τη διαδικασία. Λόγω της πρόσβασης της Κροατίας στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013, αναμένεται επίσης να προσαρμόσει τη νομοθεσία ασύλου.


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.10.11 και την μεταφράσαμε από την lgbt-ep.eu στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/historic-vote-extends-eu-asylum-standards-to-transgender-people/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+intergrouplgbt+%28The+European+Parliament%27s+Intergroup+on+LGBT+Rights%29

Στην φωτογραφία είναι τρανς Candy Darling, η οποία υπήρξε πρωτοποριακή εργαζόμενη ως μοντέλο μόδας από το 1970