11 Οκτ 2011

Δημοσκόπιση στη Πολωνία για το κόμμα του Janusz Palikot


Ένα νέο κόμμα υπό την ηγεσία του Janusz Palikot οι προκλήσεις είναι ισχυρό για τη Καθολική εκκλησία της Πολωνίας το οποίο έκανε μια σημαντική ανακάλυψη έκπληξη στο εκλογικό ντεμπούτο του χθες, τερματίζοντας στην τρίτη θέση στις κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας.

Το Κίνημα Palikot, το οποίο υποστηρίζει την απελευθέρωση του περιορισμού των αμβλώσεων στη Πολωνία, την ελεύθερη πρόσβαση στην αντισύλληψη, τη νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών και το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών, έφτασε το 10,1% σε μια δημοσκόπηση της TSN / OBOP με περιθώριο σφάλματος 1,5%.

"Η ζωή είναι ωραία. Τα πάντα είναι πιθανά”, είπε ο κ. Palikot στις υποστηρίκτριές του στη Βαρσοβία που είναι η έδρα τής εκστρατείας του. "Είναι μεγάλη έμπνευση να γνωρίζουμε ότι στην Πολωνία υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν ένα κοσμικό κράτος, ένα αστικό και φιλικό κράτος στο οποίο η πίστη κάποιας είναι η ιδιωτική υπόθεση του κάθε προσώπου”, είπε.

Μια άλλη πρωτιά, του κινήματος Palikot είναι η 57χρονη υποψήφια Anna Grodzka, η οποία μπορεί να γίνει η πρώτη τρανς στο κοινοβούλιο της Πολωνίας.
Γεννήθηκε ως άνδρας, η κα Grodzka βρίσκεται στη κορυφή της λίστας του κόμματος στην πόλη των ευσεβών καθολικών νότια της Κρακοβίας – κάποτε ήταν το σπίτι του τελευταίου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β '.

Η δημοσκόπηση της TNS / OBOP προβλέπει πως ο κυβερνητικός κεντρώος συνασπισμός της Πολωνίας θα κερδίσει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο πρωθυπουργός Donald Tusk του κόμματος Πλατφόρμα των Πολιτισών παίρνει 212 έδρες, ενώ ο μικρός εταίρος τού συνασπισμού, το Λαϊκό Κόμμα της Πολωνίας, παίρνει 27 έδρες. Αυτό έδωσε στα δύο κόμματα συνολικά 239 έδρες, αντανακλώντας το σημερινό τους πλεονέκτημα στην 460-μελη κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Η συντηρητική αντιπολίτευση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, με επικεφαλής τον ευρωσκεπτικιστή πρώην πρωθυπουργό Jaroslaw Kaczynski, πήρε 158 έδρες.



Την είδηση την βρήκαμε στις 11.10.11 και την μεταφράσαμε από την The Australian.com στην http://www.theaustralian.com.au/news/world/poles-poll-for-janusz-palikots-party/story-e6frg6so-1226163335933?sv=d9433189ab06f9723e055e0eff91628a

Στην φωτογραφία η κα. Anna Grodzka