25 Οκτ 2011

Queer και Τρόμος: Η λέξη "Μ"

Δεν μπορείτε να πείτε "μουνί", μπορείτε;

Η λέξη "Μ". Που προέρχεται από το γλωσσολόγο Λόρδο Voldemort, είναι η Λέξη που δεν κατονομάζεται. Η Germaine Greer την περιέγραψε ως μια από τις λίγες λέξεις που έχει διατηρήσει την δύναμη του να σοκάρει και ενώ φαίνεται να είναι ένα επίθετο επιλογής για πολλές από τις φίλες μου, σε πολλές περιπτώσεις αυτή έχει μια ανεξήγητη βαρύτητα που την καθιστά φαινομενικά φοβερή.

Αλλά γιατί; Φυσικά υπάρχουν μερικές λέξεις που πρόφερονται όταν ερμηνεύονται ως μια πράξη μίσους λόγω του κοινωνικο-ιστορικού τους πλαισίου, αλλά η λέξη "Μ" δεν είναι μία από αυτές. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που ενοχλούνται από αυτήν δεν μπορούν να δώσουν μια λογική εξήγηση για την οποία θεωρούν ότι είναι τόσο απαράδεκτή, και αυτό είναι ανησυχητκό.

Γιατί; Διότι αν η επίδραση της λέξης δεν είναι εξ' αιτίας κάποιας απαίσιας ιστορίας, αυτό πρέπει να έχει να κάνει με τον προσδιορισμό, πράγμα που σημαίνει ότι το ταμπού είναι η εκδήλωση μία ευρέως διαδεδομένης ενόχλησης για τα γυναικεία σεξουαλικά όργανα. Εξετάστε τις υποτιμητικές αντίστοιχες λέξεις που αναφέρονται στα ανδρικά σεξουαλικά όργανα. Παρόλο που δεν είναι πολύ ευχάριστες, δεν υπάρχει κανένα στίγμα που να συνδέεται με την απλή ανακοίνωσή τις. Στην πραγματικότητα θα μπορούσα να τις γράψω εδώ χωρίς το φόβο της ντροπής ενώ αν ''η λέξη ''Μ" δεν μεταφέρει επαρκώς την έννοια-σημασία θα έπρεπε να εγκριθεί μια άλλη λέξη για αυτή.

Έτσι, αν και εγώ δεν προτείνω βομβαρδισμό με τη λέξη "Μ", θα πρέπει να αμφισβητήσουμε την ιδέα ότι η λέξη είναι κατά κάποιο τρόπο εκτός ορίων. Οποιαδήποτε υποτιμητική λέξη, που αναφέρεται στα σεξουαλικά όργανα φαίνεται ότι είναι προσβλητική (αν και δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί η λέξη "cock πέος" είναι πιο προσβλητική από ό,τι η "arm-pit κοιλότητα κόλπου", αλλά για την κοινωνία το να αφομοιώσει την γυναικεία πλευρά είναι τόσο φρικτό που γίνεται άρητη, θα πρέπει να εξετάσουμε αν υπάρχει κάτι δυσοίωνο για να κρυφτεί από κάτω.

Διότι, όπως μάθαμε από το αγόρι μάγο, "ο φόβος για τη λέξη αυξάνει το φόβο από μόνος του" και αυτό δεν θα το έκανε ποτέ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.10.11 και την μεταφράσαμε από τη Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/comment/fear-and-trembling-the-c-word.aspx