3 Νοε 2011

Λεσβιακά ζευγάρια θα έχουν τη δυνατότητα να τελούν θρησκευτικές τελετές στην εκκλησία στην Αγγλία

Στα λεσβιακά ζευγάρια θα επιτραπούν θρησκευτικές τελετές συμφώνου συμβίωσης στις εκκλησίες και άλλων τόπων λατρείας στην Αγγλία και την Ουαλία.

Η υπουργίνα Ισότητας Lynne Featherstone είπε ότι οι θρησκευτικές ομάδες δεν θα αναγκαστούν να τις κάνουν, αλλά και όσες θέλουν θα μπορούν να τις τελέσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η Εκκλησία της Αγγλίας είπε ότι "δεν είχε πρόθεση" να ευλογήσει τα λεσβιακά ζευγάρια.

Η ανακοίνωση έγινε με γραπτή απάντηση σε μια διαβούλευση.

Η κα Featherstone, βουλευτίνα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος, δήλωσε: "Η κυβέρνηση προωθεί την ισότητα των λεσβιών, γκέι και αμφισεξουαλικών και η εξασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας για τις ανθρώπους όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

"Καμιά θρησκευτική ομάδα δεν θα αναγκαστεί να ευλογήσει ένα σύμφωνο συμβίωσης, αλλά για όσες επιθυμούν να το πράξουν θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός".

Τέλεση συμφώνου συμβίωσης είναι σήμερα εντελώς κοσμική.
Ο γάμος μεταξύ λεσβιών δεν είναι νόμιμος στην Αγγλία, αλλά το σύμφωνο συμβίωσης τέθηκε σε ισχύ το 2005 και δίνει στα ζευγάρια την ίδια νομική προστασία σαν να ήταν νυμφευμένες.

«Απόκλιση»
Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αγγλίας είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να επιτρέψει το σύμφωνο συμβίωσης να καταχωρηθεί στις εκκλησίες της.

"Η Επισκοπική Βουλή σε δήλωσή της τον Ιούλιο του 2005 κατέστησε σαφές ότι η Εκκλησία της Αγγλίας δεν θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες της στην ευλογία για το σύμφωνο συμβίωσης και ότι παραμένει αυτή η θέση", είπε.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Εκκλησία θα μελετήσει το σχέδιο κανονισμών για να ελέγξει ότι οι υπουργίνες μετέφεραν τη "πραγματική θρησκευτική ελευθερία”, μέσω των μέσων της ομολογίας-δόγματος, και αν ναι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιτίθενται στους κανονισμούς.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει από καιρό κρίνει ότι η λεσβιοσύνη είναι μια "παρέκκλιση" και δεν αναμένεται να συμφωνήσει για τελετές σε λεσβιακά ζευγάρια.
Η νομοθεσία θα καλύπτει, επίσης, συναγωγές και τζαμιά, αν και οι λεσβιακές σχέσεις απαγορεύονται από το Ισλάμ και τον Ορθόδοξο Ιουδαϊσμό.

Ωστόσο, οι ηγέτιδες του Φιλελεύθερου Ιουδαϊσμού, οι Quakers και το Ουνιταριανές έχουν στο παρελθόν εκφράσει ενδιαφέρον για τις τελετές στις εγκαταστάσεις τους, αν ο νόμος αλλάξει.

Ο κ. Tatchell είπε ότι ήταν "ειρωνία" πως η κυβέρνηση επιτρέπει το Σύμφωνο Συμβίωσης σε θρησκευτικό χώρο, αλλά συνεχίζει να απαγορεύει τους θρησκευτικούς των λεσβιών, ακόμη και αν μια θρηκευτική οργάνωση θα ήθελε να τους ευλογήσει.

"Πιστεύουμε ότι οι θρησκευτικές οργανώσεις θα πρέπει να επιτρέπεται από το νόμο να τελούν θρησκευτικές τελετές σε λεσβιακά ζευγάρια τόσο για το σύμφωνο συμβίωσης όσο και θρησκευτικούς γάμους, αν θέλουν να το κάνουν. Η σημερινή απαγόρευση πρέπει να αποσυρθεί".

Είπε ότι είναι μια «παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας» και κατηγόρησε την υπουργίνα ισότητας πως δικαιολογεί τις διακρίσεις.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε πως έγιναν 6385 Σύμφωνα Συμβίωσης από λεσβιακά ζευγάρια στην Αγγλία το 2010.


Την είδηση την βρήκαμε στις 2.11.11 και την μεταφράσαμε από την BBC στην http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-15554683