7 Νοε 2011

Προκλήσεις ηλικιωμένων λεσβιών στην Ιρλανδία

Μια νέα μελέτη που ξεκίνησε σήμερα εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λεσβίες πιο μεγάλης ηλικίας στην Ιρλανδία.

Ορατές ζωές, η πρώτη μεγάλη μελέτη του είδους της, ανατέθηκε από το λεσβιακό και γκέι δίκτυο ισότητας ώστε να εξετάσει τι επιπτώσεις στις Lbtiq πολίτισες άνω των 55 ετών σε όλη τη χώρα πως αισθάνθηκαν για τη σεξουαλικότητά τις σε όλη τη ζωή τις.

Βασικά ευρήματα της έκθεσης ήταν ότι:
- Οι περισσότερες ηλικιωμένες που ρωτήθηκαν πέρασαν από το σύνολο της εφηβείας τις και την πρώιμη ενήλικη ζωή τις, χωρίς να αποκαλύψουν τον σεξουαλικό τις προσανατολισμό ή την ταυτότητα κοινωνικού φύλου σε καμία και δεν είχαν καμία επαφή με άλλες λεσβίες.

- Το 35% εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι φίλες θα τις απορρίψουν, αν τις πουν για το σεξουαλικό τις προσανατολισμό ή την ταυτότητα κοινωνικού φύλου.

- Το 28% δεν έχει δημόσια εκ-δηλωθεί σε καμία από την γειτονιά.

- Μία στις δέκα 10% δεν έχει δημόσια εκ-δηλωθεί στην οικογένειά της αλλά και την ευρύτερη οικογένεια.

- Το 26% δεν έχει εκδηλωθεί δημόσια σε ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό εξ' αιτίας του φόβου της αρνητικής αντίδρασης.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το ένα τέταρτο των ερωτηθεισών είχε τελέσει γάμο κάποια στιγμή, το ένα τρίτο είναι γονείς και το 31% "αισθάνθηκε μοναξιά" καθώς γερνούσε.

Η υπουργίνα Ηλικιωμένων της Ιρλανδίας, Kathleen Lynch TD δήλωσε: «Αυτή η έκθεση προσφέρει μοναδικές γνώσεις σχετικά με τις ζωές των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς και καταδεικνύει τις αρνητικές συνέπειες της ζωής μέσα από τη περίοδο όπου αποτελεί θεμελιώδη πτυχή της ταυτότητάς τις - να είναι οι εαυτές τις και να ζήσουν ελεύθερα και με ασφάλεια με το πρόσωπο που αγαπούν - ήταν στιγματισμένες".

Ο Kieran Rose, πρόεδρος του Δικτύου Ισότητας, δήλωσε: «Οι ιστορίες των συμμετεχουσών είναι μια ισχυρή υπενθύμιση για τη σημασία της νομοθετικής και της κοινωνικής προόδου τα τελευταία είκοσι χρόνια, και τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε αυτό στις ζωές τις και για τις Lbtiq γενικότερα.

«Αυτή η πρόοδος, ιδίως το status, η ισχυρή προστασία και η στήριξη που προκύπτουν από το σύμφωνο συμβίωσης καθώς και τη δέσμευση της κυβέρνησης να θεσπίσει νομοθεσία για την αναγνώριση του κοινωνικού φύλου, είναι ισχυρές πλατφόρμες από τις οποίες οι συστάσεις που διατυπώνονται στην παρούσα έκθεση μπορούν να εφαρμοστούν".

Συγκεντρώθηκαν στοιχεία από περίπου 180 πρόσωπα ηλικίας μεταξύ 55 και 80 ετών σε όλη την Ιρλανδία.


Την είδηση την βρήκαμε στις 3.11.11 και τη μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2011/11/03/over-a-third-of-irelands-older-lgbt-people-fear-rejection-in-society/