15 Νοε 2011

Γιατί είναι το σχολείο ένα τόσο σκληρό μέρος όταν είσαι λεσβία;

Παρά το υψηλό προφίλ των νέων χαρακτήρων, στις τηλεοπτικές σειρές, τα δύο τρίτα των λεσβιών εφήβων εξακολουθεί να πέφτει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο.

Η εφηβική ηλικία είναι δύσκολη. Τροφοδοτείτε από τις ορμόνες, συνδέεται με αβεβαιότητα, είναι η εποχή που προσπαθούμε να εντοπίσουμε ποια είμαστε και να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο. Μπορούμε να ταλαντεύομαστε από έντονη συγκίνηση σε ακραία αμηχανία για ένα καρδιοκτύπι, ενώ όλη την ώρα δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο από το να κάνουμε φίλες και να ταιριάζουμε στην μόδα. Είναι δύσκολο για όλες, αλλά, χωρίς αμφιβολία, για τις λεσβίες έφηβες μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη περίδος.

Όταν ακόμη και η λέξη «λεσβία» γίνεται συνώνυμο της «κακόμοιρης» ή της «αξιολύπητης», είναι σαφές ότι τα προβλήματα έχουν απίστευτα βαθιές ρίζες. Μερικά συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία: σύμφωνα με τη ΜΚΟ Stonewall, το 92% των Lbtiq εφήβων έχουν κακοποιηθεί λεκτικά, λόγω της σεξουαλικότητάς τις. Το 41% ​​έχει πέσει θύμα σωματικού εκφοβισμού, το 17% δέχτηκε απειλές κατά της ζωής. Πολλές νεαρές λεσβίες, το σχολείο δεν το νοιώθουν ώς ένα μέρος με μεγάλη ασφάλεια.

Δεν είχα ακόμη εκ-δηλωθεί δημόσια μέχρι να τελειώσω το σχολείο και, ενώ εγώ ποτέ δεν εκφοβίστηκα άμεσα, θυμάμαι ακόμα την παράνοια, που ένιωσα, του να μην έχω συντρόφισα, και τα συνήθη ψέματα που ξεστόμιζα, ελπίζοντας να αποσπάσω την προσοχή από τη σεξουαλικότητά μου. Ήμουν τυχερός που ήμουν δημοφιλής, είχα αυτοπεποίθηση και, ως ένας «δραματικά τρελλός», κατά κύριο λόγο συνδέονται με το τμήμα εκείνο όπου θεατρικότητα και ο στόμφος ήταν ένα πλεονέκτημα και όχι πρόβλημα.

Αλλά πήγα σε ένα αρκετά σκληρό ενιαίο σχολείο στο Λονδίνο, όπου η επιβίωση ήταν Δαρβινισμός. Είχα ήδη αποβληθεί από το πρώτο σχολείο μου, οπότε ήρθε η φήμη και επισυνάφθηκε στο πρόσωπό μου όπου με κάποιο τρόπο προκαλούσε φόβο και με άφηναν ήσυχο. Ήμουν τυχερός. Η σχολική περίοδος μου ήταν πολύ καιρό πριν, όταν γκέι πρότυπα αποτελούνταν ο Larry Grayson και ο John Inman "Είμαι ελεύθερος!". Σίγουρα δεν ταιριάζει σε αυτά τα στερεότυπα, έτσι τα άλλα παιδιά πιθανώς υπέθεταν ότι ήμουν ετερό. Η ιδέα, εκείνη την εποχή, ότι μία σταρ της ποπ θα μπορούσε να ξεκινήσει μια καριέρα χωρίς να είναι ανοιχτά queer, όπως η Jessie J έκανε, ή ότι μια τρανς θα μπορούσε να κερδίσει έναν διαγωνισμό με εθνική δημοτικότητα όπως το Big Brother, ή όπως η Nadia Almada το 2004, ήταν εντελώς γελοία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, με πολλούς τρόπους, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί για μας και όμως, παρ 'όλες τις προόδους, εξακολουθούμε να ζούμε σε μια χώρα όπου τα δύο τρίτα των λεσβιών εφήβων έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο. Γιατί τα πράγματα αλλάζουν τόσο αργά;

Υπάρχουν πολλά πρότυπα όπου οι νέες Lbtiq μπορούν να εξερευνήσουν πια, κι αυτό είναι θετικό, αλλά αναρωτιέμαι μερικές φορές αν υπάρχει ένα τεράστιο σημείο που χάνουμε. Λεσβιακοί εφηβικοί χαρακτήρες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε εξωφρενικά δημοφιλείς (ιδίως μεταξύ των νέων), σειρές, όπως η Ugly Betty και το Glee. Και, ενώ εμείς βλέπουμε αυτούς τους χαρακτήρες να γίνονται θύματα εκφοβισμού και να αγωνίζονται για την αποδοχή των συνομηλίκων και της οικογένειας, βλέπουμε επίσης ότι έχουν μια σαφή και ισχυρή αίσθηση της εαυτής τις. Μπορεί να γίνονται θύματα εκφοβισμού και να εξοστρακίζονται, αλλά δεν είναι σε σύγκρουση.

Οι περισσότεροι λεσβιακοί χαρακτήρες παρουσιάζουν τις λεσβίες έφηβες ως ηρωίδες, μαθαίνοντας τις να σταθούν ψηλά και να είναι περήφανες για αυτό που είναι, και αυτό είναι υπέροχο, πραγματικά. Αλλά αναρωτιέμαι πόσο ρεαλιστικό είναι. Κατά ειρωνικό τρόπο, υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι λεσβιακοί χαρακτήρες που οι  παρουσιάζονται στο Ugly Betty, Glee, στην πραγματικότητα δεν έχουν δημόσια εκ-δηλωθεί και δεν είναι περήφανες όπως οι ηρωίδες, αλλά κλεισμένες, φοβισμένες και κάποιες αγωνίζονται να αρνηθούν τη σεξουαλικότητά τις. Η σύγχυση και η αγωνία είναι σίγουρα χαρακτηριστική. Και ενώ μια πολύ δουλειά έχει γίνει με την εκστρατεία “θα καλυτερεύσει” (όπου ενήλικες λεσβίες κάνουν βίντεο για λεσβίες έφηβες που αγωνίζονται, λέγοντάς τις να μην δίνουν μεγάλη σημασία στην αντιλεσβιακή συπεριφορά), και μπορεί καμιά να φανταστεί ότι μια έφηβη παίρνει πολλή δύναμη από το μήνυμα αυτό, φαίνεται απίθανο ότι οι λεσβίες έφηβες του πραγματικού κόσμου έχουν μια αρκετά σαφή αίσθηση της εαυτής ώστε να την αναζητήσουν.

Δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη βοήθεια για τις έφηβες Lbtiq, όπως η ΜΚΟ Albert Kennedy Trust, η οποία συνεργάζεται με νέες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και η εξαιρετική Stonewall με το πρόγραμμα Εθελοντισμού Νεολαίας, η οποία ασχολείται με τις έφηβες που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της λεσβοφοβίας στις τοπικές κοινωνίες τις. Στη συνέχεια υπάρχει η Λεσβιακή και Γκέι Γραμμή στο Λονδίνο που προσφέρει συμβουλές και υποστήριξη.

Η βοήθεια είναι εκεί, δεν αρκεί, βέβαια, ποτέ δεν αρκεί, αλλά είναι εκεί. Ωστόσο, και εδώ είναι το πρόβλημα, μια έφηβη πρέπει να νοιώσει αρκετά σίγουρη για να ζητήσει βοήθεια. Θα πρέπει να έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου είναι αρκετά σαφές το ποια είναι, να προσδιορίζεται ως λεσβία - και πολλές έφηβες που έχουν δεχτεί εκφοβισμό είναι πολύ μακριά από εαυτό το σημείο.

Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να διστάζουν να μιλήσουν σε πρόσωπα που βρίσκονται κοντά τις από φόβο για την αρχή μιας συζήτησης που απλώς δεν είναι έτοιμες να την κάνουν. Πόσες έφηβες είναι έτοιμες να το πουν στην οικογένειά τις: «Όλες νομίζουν ότι είμαι λεσβία;» Ίσως δεν είναι λεσβίες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η λεσβοφοβική βία δεν επηρεάζει μόνο τις έφηβες λεσβίες. Μπορεί να συμβεί σε κορίτσια που δεν συμμορφώνονται με τα ιδανικά των συμμαθητών τις για την "κοριτσίστικη συμπεριφορά"   και σε αγόρια που είναι χάλια στην άθληση. Στην καθεμία, στην πραγματικότητα, που δεν ταιριάζει αυστηρά με τα στερεότυπα του ρόλου των φύλων.

Έτσι ποια είναι η απάντηση; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις έφηβες που είναι θύματα εκφοβισμού – λεσβίες, ετερό ή ακόμα αναποφάσιστες; Νομίζω ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αμφισβητήσουν το δηλητήριο της λεσβοφοβίας που υπάρχει σε πολλά σχολεία. Κατ 'αρχάς, πιστεύω ότι τα θετικά πρότυπα προς μίμηση είναι σημαντικά, όσο περισσότερες λεσβίες ηθοποιοί, διάσημες αθλήτριες και δημόσια πρόσωπα που ζουν τη ζωή τις ανοιχτά και ειλικρινά, τόσο το καλύτερο.

Μπορεί να είμαι προκατειλημμένος, αλλά νομίζω ότι οι σαπουνόπερες κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά από την ομαλοποίηση (Ω, πόσο μισώ αυτή τη λέξη) των Lbtiq ζητημάτων από ό, τι κάποιες από τις σειρές που καλύπτουν λεσβιακά ζητήματα πιο επιδεικτικά. Όλες οι μεγάλες σαπουνόπερες έχουν λεσβιακούς χαρακτήρες, ενσωματώνονται στις κοινότητές τις και μπαίνουν στη ζωή τις. Ενώ είναι μερικές φορές που ασχολούνται με θέματα που αφορούν ειδικά τη σεξουαλικότητά τις (που εκ-δηλώνεται δημόσια, αγωνίζεται για την αποδοχή), πιο συχνά ασχολούνται με θέματα καθημερινής ζωής, όπως με τους ετερό χαρακτήρες.

Είναι πολιτικές, αλλά με ένα μη συγκρουσιακό τρόπο. Σειρές όπως EastEnders, Emmerdale και Street Coronation κάνουν μια καταπληκτική δουλειά που βοηθά τις ανθρώπους να δουν πέρα ​​από τα στερεότυπα, οι οποίες βοηθούν στη γενική καταπολέμηση της λεσβοφοβίας. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα άμεσα με τις έφηβες, και πρέπει να αρχίσουμε με τις πολύ νέες. Πιστεύω η προκατάληψη επιφέρει σκληρή συμπεριφορά.

Τα νεαρά κορίτσια είναι εξαιρετικά δεκτικά, υπομονετικά και έχουν μια βαθιά, έμφυτη αίσθηση της δικαιοσύνης. Η Πρώτυπα Ποικιλομορφίας είναι μια οργάνωση που κάνει εργαστήρια με θετικά πρότυπα προς μίμηση τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η οποία ανακάλυψε ότι τα παιδιά είναι απίστευτα ανοιχτά στη σκέψη για τον εκφοβισμό και τη γλώσσα (και ειδικότερα για τη χρήση της λέξης "λεσβία" ως γενική προσβολή) όταν ακούνε από πρώτο χέρι πώς επηρέασε τις ενήλικες. Η Πρώτυπα Ποικιλομορφίας έχει ενήλικες λεσβίες πρότυπα μαζί με ετερό ενήλικες πρότυπα ως ομιλήτριες που απλά δεν θέλουν ο εκφοβισμός να επηρεάσει την εκπαίδευση του παιδιού τις. Απλά μιλούν με τα παιδιά σχετικά με αυτές τις ιδέες και συζητούν τα δικαιώματα και το λάθος της προκατάληψης πλησιάζοντας αρκετά την αντιμετώπισή της. Τόση μισαλλοδοξία πηγάζει από την άγνοια, η εκπαίδευση είναι το κλειδί για να ξεπεραστεί αυτή. Είμαστε πολύ μακριά από το σημείο όπου τα σχολεία λαμβάνουν σοβαρά τη λεσβοφοβία όπως λαμβάνουν το ρατσισμό, αλλά οργανώσεις όπως η Πρώτυπα Ποικιλομορφίας εργάζονται σκληρά για να γεφυρώσουν το χάσμα.

Η λεσβοφοβία σκοτώνει. Οι Lbtiq έφηβες-παιδιά έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν από ό,τι οι ετερό συνομήλικές τις. Επίσης, είναι πιο πιθανό να αυτοτραυματιστούν, να πάσχουν από κατάθλιψη ή να κάνουν κατάχρηση ουσιών. Και αυτό πριν αρχίσουμε να μετράμε αυτές που βλάπτονται από άλλες, τις επιτέθηκαν λόγω της σεξουαλικότητάς τις, τη πραγματική ή την υποτιθέμενη. Η εκστρατεία της Stonewall Εκπαίδευση για Όλες αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση ενός προβλήματος που συχνά είναι τετριμμένο ή αγνοείται από τα σχολεία. Ας ελπίσουμε ότι το μήνυμα θα περάσει τελικά.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.11.11 και την μεταφράσαμε από την guαrdian.co.uk στην http://www.guardian.co.uk/society/2011/nov/10/school-hard-place-gay-bullying?INTCMP=SRCH