10 Νοε 2011

Απόσπασμα της Διεθνούς Ταξινόμησης Νόσων ICD 9 της WHO το 1975

Διεθνής Ταξινόμηση Νόσων ICD 9

H ένατη αναθεώρηση Διεθνoύς Ταξινόμησης Νόσων (ICD-9)


H Διεθνής Διάσκεψη για την Διεθνή Ταξινόμηση Νόσων - ICD 9, που συνεκάλεσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας - (WHO), πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου 1975.

[....]

Κωδικός
302 Σεξουαλικές παρεκκλίσεις και διαταραχές
Μη φυσιολογικές σεξουαλικές τάσεις ή συμπεριφορά που είναι μέρος ενός αναφέρομενου παραπέμποντος προβλήματος. Τα όρια και τα χαρακτηριστικά της φυσιολογικής σεξουαλικής τάσης και της συμπεριφοράς δεν έχουν καθοριστεί απολύτως σε διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς, αλλά είναι ευρέα καθώς εξυπηρετούν εγκεκριμένους κοινωνικούς και βιολογικούς σκοπούς.

Η σεξουαλική δραστηριότητα των παρεκκλινόντων προσώπων απευθύνεται κατά κύριο λόγο, είτε προς πρόσωπα του ίδιου φύλου, είτε προς σεξουαλικές πράξεις που δεν συνδέονται με την συνουσία συνήθως, είτε προς συνουσία που διαπράττεται υπό μη φυσιολογικές συνθήκες.

Εάν η ανώμαλη συμπεριφορά εκδηλώνεται μόνο κατά τη διάρκεια της ψύχωσης ή άλλης ψυχικής-διανοητικής ασθένειας, τότε αυτή η ανώμαλη συμπεριφορά θα πρέπει να ταξινομηθεί κάτω από την σημαντική ασθένεια-ως δευτερεύουσα.
Είναι σύνηθες περισσότερες από μία ανωμαλίες να εμφανίζονται μαζί στο ίδιο πρόσωπο. Στη περίπτωση αυτή, η επικρατούσα παρέκκλιση είναι αυτή που ταξινομείται ως ασθένεια. Είναι προτιμητέο να μην περιληφθούν σε αυτήν την ταξινόμηση πρόσωπα που συμμετέχουν παρεκκλίνουσες σεξουαλικές πράξεις όταν οι φυσιολογικές σεξουαλικές διέξοδοι δεν είναι διαθέσιμες σε αυτά.

Κωδικός
302,0 Ομοερωτικότητα
Αποκλειστική ή κυρίαρχη σεξουαλική έλξη για πρόσωπα του ιδίου φύλου, με ή χωρίς σαρκική σχέση. Ο κωδικός ομοερωτικότητα εδώ έτσι κι αλλοιώς θεωρείται ως ψυχική διαταραχή.
Λεσβιασμός.

Διαφορετικό ζήτημα αποτελεί η ομοερωτική παιδεραστία όπου υπάρχει αναφορά στον κωδικό (302,2).

[....]

 

Την είδηση την βρήκαμε στις 14.9.11 και την μεταφράσαμε από την http://www.who.int/en/

Η φωτογραφία είναι εξώφυλλο του περιοδικού New York το 1979